Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový rok: zlá bilancia a cenný úspech

Na taký rok si slovenská futbalová reprezentácia nepamätá.

19.12.2020 18:01
futbal slovensko škriniar Foto: ,
Radosť Slovákov po výhre na ihrisku Severného Írska 2:1 pp.
debata

Prvý zápas odohrala až na začiatku septembra, vo všetkých ôsmich stretnutiach bojovala o body a postup, pripísala si iba dve víťazstvá a pred rozhodujúcim súbojom zažila nečakanú výmenu trénerov.

Na záver divokého roka prišiel paradox. Slováci v ňom majú síce mínusovú bilanciu, ale tešili sa z jedného z najväčších úspechov v ére samostatnosti.

Hlavný cieľ splnený

Expresný reprezentačný futbalový rok trval dva mesiace a dva týždne. Do tohto časového úseku sa zmestili všetky zápasy. Na prvé víťazstvo nečakali reprezentanti nikdy doteraz tak dlho. Tešili sa z neho až takmer v polovici novembra.

Výhra prišla v pravý čas. Mužstvo zvládlo najdôležitejší súboj roka. V Belfaste zdolalo Severné Írsko a vybojovalo si postup na budúcoročný finálový turnaj majstrovstiev Európy.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Marek Rodák (FC Fulham) - 6 miliónov eur

Hoci si na šampionáte zahrá až 24 mužstiev, pre slovenský futbal je to úspech. Jeho národný tím sa v kontinentálnom finálovom turnaji predstaví len druhý raz, hoci pokusov mal už sedem.

Nechýbal ani vo Francúzsku pred štyrmi rokmi. Teraz sa postup zrodil v roku, v ktorom výsledková bilancia patrí medzi najhoršie.

"Nešlo len o výsledky. Sklamaním bol aj herný prejav. Mužstvu vo väčšine zápasov chýbala iskra, zápal i vyššia kvalita. Pred kľúčovým stretnutím v Belfaste vymenilo vedenie zväzu trénera.

Bol to trochu riskantný ťah, ale napokon vyšiel. Postúpili sme na šampionát, čo bol hlavný cieľ, takže v konečnom účtovaní môže vládnuť spokojnosť," komentuje rok bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ján Kocian.

Dve výhry až v novembri

Národný tím viedli v roku 2020 dvaja tréneri. Prvých päť stretnutí sedel na lavičke Pavel Hapal (v domácom zápase s Izraelom ho zastúpil na lavičke jeho asistent Oto Brunegraf), v troch novembrových Štefan Tarkovič.

Práve pod novým koučom mužstvo vybojovalo obe víťazstvá, vrátane postupového v Severnom Írsku.

"Nemyslím si, že novembrový zraz dopadol zle. Splnili sme hlavný cieľ, podarilo sa nám prepracovať do druhého výkonnostného koša pred žrebom kvalifikácie majstrovstiev sve­ta.

Vnímam aj negatíva, ale novembrové zápasy vidím v pozitívnom svetle," komentoval Tarkovič, ktorého na začiatku decembra potvrdil výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu vo funkcii trénera reprezentácie.

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Slováci začali i končili rok trošku symbolicky s Českom. V prvom viedol mužstvo Hapal, v poslednom Tarkovič. Výsledok bol však podobný. Ani v jednom súboji ich zverenci na tradičného súpera nestačili.

Najmä tieto zápasy vyvolali najviac nespokojnosti a najvypuklejšie ukázali, v čom najviac slovenskí reprezentanti futbalovo zaostávajú. Pritom Česko sa ocitlo až v treťom výkonnostnom koši a v rebríčku FIFA je niekoľko miest pod Slovenskom. V jeho hre je však cítiť väčší futbalový progres a táto situácia len potvrdzuje slovenské zaostávanie v aktuálnom roku.

V Lige národov zaslúžene poslední

V ére samostatnosti to bol 27. rok v poradí. Slovenskí futbalisti v ňom vybojovali len osem bodov. Je to najmenej v celej doterajšej histórii. Podobnú bilanciu dosiahli v roku 2002, aj vtedy ho končili s dvoma výhrami a ôsmimi bodmi.

Tentoraz sa nevyznamenali ani kanonieri, zaráža nízky počet strelených gólov – len sedem. Je to ďalší negatívny rekord (spolu s rokom 2011). Napríklad v minulom roku reprezentácia odohrala desať zápasov a v polovici z nich zvíťazila (5–2–3, 19:13).

Zlá bilancia sa prejavila o to viac, že v roku 2020 ani jeden zápas nemal prívlastok prípravný, všetky boli ostré, išlo v nich o body. Slováci na to doplatili, pretože v skupine Ligy národov obsadili poslednú priečku a padli o kategóriu nižšie.

V praxi to znamená aj to, že v nasledujúcom ročníku ich čakajú menej atraktívni súperi, ale aj náročný boj o návrat na vyššie futbalové poschodie.

Posledné miesto v konkurencii Česka, Škótska a Izraela bolo zaslúžené, pretože slovenský tím dokázal vyhrať len jediný zápas – nad Škótskom, aj to až v čase, keď jeho pozícia v skupine bola už takmer beznádejná.

Klesajúci výkonnostný trend navyše potvrdzuje aj fakt, že už pred dvoma rokmi skončili Slováci v skupine Ligy národov poslední, ale zachránila ich reorganizácia súťaže a len vďaka tomu sa udržali v B-divízii.

Najviac zápasov Kucka, najviac minút Pekarík

V rozbitom roku, ktorý poznamenali aj absencie hráčov z dôvodu koronavírusu, karantény či problémov s príchodom na zápasy, ani jeden slovenský futbalista nenastúpil vo všetkých ôsmich stretnutiach.

V reprezentačnom drese sa tento rok objavilo až 34 hráčov. Jedinú absenciu mal Juraj Kucka, ktorého tréner nechal oddychovať v domácom zápase s Izraelom. V šiestich stretnutiach nastúpili Hamšík, Pekarík, Duda, Hrošovský a Rusnák.

Až v dvoch súbojoch museli Slováci odohrať po 120 minút (v oboch barážach sa predlžovalo). Najviac minút – 600 – strávil na ihrisku najstarší – Peter Pekarík. Ďalšie poradie: 2. Kucka 542 minút, 3. Hamšík 536, 4. Rodák 510, 5. Škriniar 480.

Slovenská futbalová reprezentácia v roku 2020

Slovensko – Česko 1:3 Bratislava 4. 9. LN
Izrael – Slovensko 1:1 Netanya 7. 9. LN
Slovensko – Írsko 0:0, 4:2 na PK Bratislava 8. 10. KV
Škótsko – Slovensko 1:0 Glasgow 11. 10. LN
Slovensko – Izrael 2:3 Trnava 14. 10. LN
Sev. Írsko – Slovensko 1:2 pp Belfast 12. 11. KV
Slovensko – Škótsko 1:0 Trnava 15. 11. LN
Česko – Slovensko 2:0 Plzeň 18. 11. LN
  • – LN – Liga národov, KV – baráž kvalifikácie ME 2020
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #reprezentácia #ME 2020