Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Škóti si na sokolov veria. Na Slovensko si idú pre ďalší postup

Škótska futbalová reprezentácia má pred dvoma záverečnými vystúpeniami v tejto edícii Ligy národov na Slovensku a v Izraeli jednoznačný cieľ, ktorým je postup do A-divízie.

14.11.2020 17:37
Slovensko, Škótsko Foto: ,
Momentka zo zápasu Škótsko - Slovensko.
debata (1)

Jej tréner Steve Clarke by privítal, keby sa ho podarilo splniť už v nedeľnom zápase na Štadióne Antona Malatinského Trnave. Škóti sú s 10 bodmi jasní lídri 2. skupiny B-divízie a v prípade víťazstva nad Slovákmi im prvenstvo a postup do „áčka“ už nik nevezme.

"Poviem to na rovinu, jednoznačne chceme vyhrať našu skupinu a zaistiť si účasť v A-divízii. Našou veľkou túžbou je konfrontovať sa s najlepšími v Európe. Toto mužstvo má vysoké ambície a víťazného ducha.

Zápasy proti Slovensku a Izraelu sú pre nás dôležité, pripravujeme sa s plnou vážnosťou a chceme v nich uspieť. Hráči si naplno uvedomujú ich vážnosť. Ligu národov vnímame ako atraktívnu súťaž.

Dostali sme sa z nej na EURO 2020 a vieme, že podobná príležitosť sa naskytne aj pri bojoch o MS 2022," citoval portál eveningexpres­s.co.uk kouča Škótov, ktorého zverenci postúpili vo štvrtok v Belehrade cez domáce Srbsko na EURO 2020 po dramatickom jedenástkovom rozstrele.

Severné Írsko - Slovensko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nástup na súboj Severné Írsko - Slovensko.

Škótsko tak ukončilo nelichotivú sériu desiatich neúspešných kvalifikačných cyklov, v ktorých stroskotalo pred bránami veľkých turnajov. Naposledy štartovalo na MS 1998 vo Francúzsku, kde získalo v základnej skupine jediný bod a nepostúpilo ďalej.

Na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte si momentálne 45. tím rebríčka FIFA zmeria v D-skupine sily s Českom, Chorvátskom a Anglickom, pričom dvakrát bude hrať vo svojom glasgowskom chráme Hampden Parku.

"Pred zápasom v Belehrade sme si povedali, že urobíme maximum pre to, aby sme ľudí v našej krajine naplnili hrdosťou a šťastím. Fanúšikovia škótskeho futbalu si toho v uplynulých rokoch vytrpeli dosť, výsledky národného tímu im nedávali veľký dôvod na spokojnosť.

Dovolím si však tvrdiť, že táto generácia hráčov ich pohľad na reprezentáciu zmenila," vyhlásil 57-ročný kormidelník škótskej reprezentácie, ktorý počas hráčskej kariéry pôsobil ako obranca v St. Mirrene (1982–1987) a Chelsea Londýn (1987–1998).

Škóti sa v Trnave predstavia opäť po vyše štyroch rokoch, 11. októbra 2016 podľahli Slovensku v kvalifikácii MS 2018 jasne 0:3. V ďalších dvoch vzájomných súbojoch sa už ale karta obrátila – 5. októbra 2017 v Hampden Parku v „odvete“ kvalifikácie MS 2018 uspeli 1:0 a pred mesiacom rovnakým výsledkom zdolali Slovákov v tejto edícii Ligy národov.

Naposledy prehrali vlani v októbri, keď v bojoch o EURO 2020 utŕžili v Rusku debakel 0:4. Odvtedy dokázali šesťkrát zvíťaziť a trikrát remizovať. Pred zápasom so Slovenskom naznačil tréner hostí, že siahne k zmenám v základnej zostave.

Pre dištanc nemôže počítať s útočníkom Lyndonom Dykesom, štart kapitána Andyho Robertsona je pre zranenie otázny. "V Belehrade to bol po fyzickej a emočnej stránke nesmierne vyčerpávajúci zápas, nejaké zmeny preto budú.

Nijako však nesúvisia s oslavami. Tie boli také, ako sa patrí, ale skončili sa už v noci. Nikto z hráčov to neprehnal, každý z nich je profesionál a pozná mieru," dodal Clarke.

1 debata chyba