Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chytal na blate s amatérmi. Rodák pomohol Slovákom prežiť klinickú smrť

Pôsobí pokojne a vyrovnane. Na ihrisku a aj pred novinármi. Žiadne kvetnaté reči, skôr krátke vety s hlavou i pätou. Viackrát sa nad otázkou dlhšie zamyslí a premyslí si, ako na ňu odpovie. Marek Rodák tento stoický pokoj preniesol aj na spoluhráčov.

09.10.2020 07:27
Slovensko - Írsko Foto: ,
Na snímke zľava Marek Hamšík a brankár Marek Rodák (obaja Slovensko).
debata (5)

Ťažko hľadať hráča, ktorý svojim individuálnym výkonom najviac ovplyvnil vývoj štvrtkového semifinálového duelu baráže o postup na ME 2020 medzi Slovenskom a Írskom. Bol to najmä tímový výkon.

Akiste sa pod postup (0:0 po predĺžení, 4:2 na pokutové kopy) výrazne podpísal kapitán Marek Hamšík. Septembrové zrazy ukázali, že Slováci sú bez neho – najmä v ofenzíve – stratení ako ovce bez pastiera.

Legenda Neapola a hráč čínskeho Dalianu znova výborne dirigoval mužstvo a zásoboval ho skvelými prihrávkami.

Nepríjemní Íri Slovákov nešetrili. Preverili ich aj smerom dozadu. Niektorým z nich sa však zrejme aj snívalo o drobnom hráčovi v modrom drese s číslom trinásť.

Zápas Slovensko - Írsko objektívom fotografov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Na snímke zľava Marek Hamšík a brankár Marek...

Patrik Hrošovský prežíva vydarené obdobie doma i na trávnikoch. V máji sa stal otcom a pod vedením nového trénera sa z tribúny vrátil do základnej zostavy Genku.

Na Tehelnom poli neúnavný pracant dokonale zastúpil absentujúceho Stanislava Lobotku a ukázal, prečo je takým cenným hráčom.

Netreba zabudnúť ani na Ondreja Dudu, ktorý v netypickej pozícii hrotového útočníka odviedol kus dobrej roboty a mal jednu z najväčších šancí zápasu či Lukáša Haraslína – najživšieho slovenského striedajúceho hrá­ča.

Ešte lepšie zvládol rolu akéhosi záskoku za Martina Dúbravku Rodák. Dvadsaťtriročný rodák z Košíc prežíva životné mesiace. Po postupe s Fulhamom do Premier League si v najprestížnejšej lige sveta odkrútil premiéru.

Ešte predtým debutoval v národnom mužstve. Oboje stihol v jednom týždni, čo je nevídaný počin.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Pavlovi Hapalovi sa v súboji na ihrisku Izraela v Lige národov zapáčil natoľko, že si ho spomedzi konkurentov Dominika Greifa a Dušana Kuciaka vybral do súboja s Írskom ako jednotku.

„Rody je vynikajúci brankár. Má dostatok sebavedomia. Trochu nás mrzelo, že viac nechytal v klube, ale nemá to tam jednoduché,“ vravel po zápase kouč Hapal.

Odchovanec MFK Košice, ktorý už v pätnástich odišiel do Anglicka, sa českému kormidelníkovi zavďačil istým výkonom. Rodák ho gradoval od prvej do poslednej minúty a vyšperkoval ho chytenou penaltou v tretej sérii rostrelu.

„Penalty sú lotéria. Teším sa, že ideme ďalej. Musíme však pamätať na to, že to je iba prvý polčas. Urobili sme ešte len prvý krok k postupu na majstrovstvá Európy,“ pripomenul Rodák pre RTVS.

Aj pri tejto odpovedi potvrdil, že nelieta hlavou v oblakoch. Ak aj touto vlastnosťou niekedy disponoval, tvrdý anglický futbalový chlieb mu túto ilúziu vzal.

Rodák ako kmeňový hráč Fulhamu musel v mladom veku chytať v nižších anglických súťažiach. Bývalo zvykom, že jeho obrannú líniu tvorili aj amatéri. Administratívni pracovníci, vodiči či ekonómovia.

„Prešiel som si dlhú cestu, ale vždy som si hovoril – lepšie chytať ako iba trénovať. Keď som sa potom vrátil na Fulhamu, mal som odchytané desiatky náročných zápasov na blate a medzi tvrdými chlapíkmi,“ vysvetlil svoje pohnútky v rozhovove pre Pravdu.

Chvála sa na neho sypala aj po súboji proti Írom. Niekoľko zlikvidovaných šancí súpera a bezchybné vybiehanie do súbojov, pri ktorých by si to brankári radšej rozmysleli, dodali mužstvu istotu.

Partia okolo kapitána Hamšíka síce nepredviedla v defenzíve výnimočný výkon, ale Rodák ju svojimi rozhodnutiami nakazil vierou v úspešný koniec.

„Je to vždy o tímovom výkone, ale v niektorých momentoch nás podržal. Podal výborný výkon, v závere nás zachránil,“ chválil mladého spoluhráča stredopoliar Ján Greguš.

„Bol to z jeho strany super výkon,“ pridal sa Hamšík. „Prežili sme klinickú smrť.“

Ak Rodák predvedie ďalšie, slovenské šance v Lige národov i v novembrovom finále baráže proti Severnému Írsku v Belfaste sa zvýšia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2020 #Marek Rodák