Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci spoznali súperov v Lige národov. Vyjde im revanš v derby?

Slovenská futbalová reprezentácia sa v nasledujúcom ročníku Ligy národov UEFA predstaví v 2. skupine B-divízie spolu s výbermi Česka, Škótska a Izraela. Rozhodol o tom utorkový žreb v holandskom Amsterdame.

03.03.2020 18:40 , aktualizované: 21:01
Ján Greguš, Tomáš Kalas Foto: ,
Ján Greguš v súboji s Tomášom Kalasom počas zápasu Ligy národov v novembri 2018.
debata (1)

Súboje sa uskutočnia od septembra do novembra 2020. Zverenci trénera Pavla Hapala pri žrebe figurovali v treťom nasadzovacom koši spolu s Turkami, Írmi a Severnými Írmi. Niekdajší stredopoliar holandskej reprezentácie Rafael van der Vaart prižreboval Slovákov k Izraelčanom zo štvrtého koša, neskôr k ním pridal Škótov z druhého a Čechov z prvého koša.

Slováci v jeseni 2018 neuspeli v konfrontáciách s Čechmi a Ukrajincami a v 1. skupine B-divízie Ligy národov obsadili so ziskom troch bodov poslednú tretiu priečku. Pôvodne mali teda zostúpiť z B do C-divízie novoutvorenej súťaže európskych reprezentačných tímov, ale po jej reorganizácii sa udržali v „béčku“.

Slováci v prvom ročníku Ligy národov s Českom dva razy s ním prehrali – doma v Trnave 1:2 a v odvete v Prahe 0:1.

„Pre mňa to okorenilo Česko, takže to bude odveta za predchádzajúce súboje v Lige národov, kde sme prehrali oba zápasy. Je to čerešnička na torte, skupina je náročná, ale Slovensko má skúsenosť so všetkými troma súpermi. Asi mi to nebude nikto veriť, ale skupinu som uhádol do jedného, samozrejme, radšej by som to vymenil za postup na majstrovstvá Európy. Všetci súperi sú ťažkí, Česko nás dvakrát zdolalo, veríme, že dokážeme uspieť,“ povedal český tréner SR Pavel Hapal na oficiálnej stránke Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Ten v holandskej metropole zastupovali aj prezident Ján Kováčik, viceprezident pre reprezentácie Karol Belaník a generálny sekretár Peter Palenčík.

Žreb Ligy národov sme sledovali ONLINE

„Myslím si, že to bude mať opäť náboj, máme Česku čo vracať. Určite to bude zaujímavé. Česko sa žrebovalo z prvého koša, ale dúfam, že tentoraz budeme úspešnejší a všetkých prekvapíme,“ dodal Kováčik.

Opäť aj proti Škótom

Na Škótsko narazili Slováci v kvalifikácii MS 2018. V domácom súboji zvíťazili hladko 3:0, ale v odvete mu podľahli 0:1.

„Poznáme ich, na jeseň 2016 sme doma vyhrali trojgólovým rozdielom, v Glasgowe sme nešťastne prehrali. Dostali sme zaujímavú, ťažkú skupinu. Tak ako v prvom ročníku Ligy národov, aj teraz sme dostali Česko. Minule sme proti našim bratom prehrali oba zápasy. Teraz im to môžeme odplatiť. Izrael je pre mňa neznámy. Máme svoju silu, v skupine sa pobijeme o čo najlepší výsledok,“ povedal kapitán Marek Hamšík na svojom oficiálnom webe.

Marek Hamšík sa snaží zastaviť škótskeho... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marek Hamšík, Callum Paterson Marek Hamšík sa snaží zastaviť škótskeho obrancu Calluma Patersona.

Liga národov oproti svojej premiére prešla zvýšením počtu účastníkov v A, B a C-divízii, namiesto dvanástich tímov bude v každej z týchto divízií súťažiť šestnásť mužstiev. Naopak vo výkonnostne najslabšej D-divízii sa predstaví iba sedem najslabších tímov z pôvodne šestnástich.

Celkovo 55 účastníkov Ligy národov 2020/2021 už pred žrebom rozdelili do výkonnostných divízií a košov podľa renkingu národných tímov UEFA, na základe toho potom prebehol samotný žreb.

Formát Ligy národov v skupinovej fáze sa nezmenil, všetky tímy však pri zvýšenom počte účastníkov odohrajú v septembri, októbri a novembri 2020 nie štyri, ale šesť zápasov. Slováci sa v jeseni 2020 stretnú s každým súperom systémom doma aj vonku.

Víťaz postúpi do A-divízie LN, posledný v tabuľke zostúpi do C-divízie. Finálový turnaj so štyrmi účastníkmi, víťazmi jednotlivých skupín A-divízie, odohrajú v termíne 2.- 6. júna 2021. Z druhého ročníka LN dve mužstvá dostanú šancu bojovať v dodatočnej kvalifikácii o účasť na MS 2022 do Kataru.

Žreb Ligy národov:

A-divízia:

  • 1. skupina: Holandsko, Taliansko, Bosna a Hercegovina, Poľsko
  • 2. skupina: Anglicko, Belgicko, Dánsko, Island
  • 3. skupina: Portugalsko, Francúzsko, Švédsko, Chorvátsko
  • 4. skupina: Švajčiarsko, Španielsko, Ukrajina, Nemecko

B-divízia:

  • 1. skupina: Rakúsko, Nórsko, Severné Írsko, Rumunsko
  • 2. skupina: Česko, Škótsko, SLOVENSKO, Izrael
  • 3. skupina: Rusko, Srbsko, Turecko, Maďarsko
  • 4. skupina: Wales, Fínsko, Írsko, Bulharsko

C-divízia:

  • 1. skupina: Čierna Hora, Cyprus, Luxembursko, Azerbajdžan
  • 2. skupina: Gruzínsko, Severné Macedónsko, Estónsko, Arménsko
  • 3. skupina: Grécko, Kosovo, Slovinsko, Moldavsko
  • 4. skupina: Albánsko, Bielorusko, Litva, Kazachstan

D-divízia:

  • 1. skupina: Malta, Andorra, Lotyšsko, Faerské ostrovy
  • 2. skupina: San Maríno, Lichtenštajnsko, Gibraltár
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti