Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plusový rok nepriniesol úspech. Tréner žiada trpezlivosť

Z desiatich tohtoročných zápasov prehrali len tri. Ale práve tie odpísali slovenských futbalových reprezentantov z kvalifikačného boja o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

20.12.2019 15:00
debata
Marek Hamšík (17) a Juraj Kucka oslavujú gól... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Hamšík Kucka futbal Marek Hamšík (17) a Juraj Kucka oslavujú gól Slovenska do siete Maďarska v kvalifikačnom zápase v Trnave.

Kvalifikácia za osem mesiacov

Slováci majú za sebou špeciálny rok s expresnou kvalifikáciou na veľký turnaj. Prvý raz sa stalo, že v jednom kalendárnom roku odohrali kompletný kvalifikačný program.

Osem stretnutí absolvovali za osem mesiacov. Do posledného kola boli v hre o ME, ale napokon nepostúpili. Aj preto ich tohtoročné účinkovanie vyznieva napriek plusovej bilancii ako neúspešné.

„Sme sklamaní, lebo sme sa neprebojovali na šampionát,“ reagoval tréner Pavel Hapal po poslednom zápase tohto roka s Azerbajdžanom. Zároveň pripomenul aj ťažkosti, s ktorými sa musel vyrovnávať.

„Prišli sme o troch skúsených hráčov, ktorí skončili reprezentačnú kariéru. Museli sme robiť zmeny, zabudovávať nových mladých futbalistov. Celkom sa to darí, ale potrebujeme trochu trpezlivosti. Mužstvo má kvalitu i ďalší potenciál. Aj preto vnímam rok viac pozitívne ako negatívne,“ hodnotil Hapal.

Tréner Pavel Hapal oslavuje víťazný gól Róberta... Foto: SITA/AP, Tamas Kovacs
Pavel Hapal Tréner Pavel Hapal oslavuje víťazný gól Róberta Boženíka do maďarskej siete

Hapal: Musíme bodovať so silnými

Jeho zverenci podobne ako vlani odohrali aj v roku 2019 desať stretnutí. V polovici z nich sa tešili z víťazstva. Získali 17 bodov, čo je aj v porovnaní s viacerými predchádzajúcimi rokmi len priemerný výsledok.

Národný výber má za sebou trinástu kvalifikáciu v ére samostatnosti (MS či ME), ale postúpil len v dvoch prípadoch.

„Pokiaľ chceme byť úspešní v kvalifikáciách, musíme bodovať so silnými tímami. A my sme, žiaľ, tentoraz nevyhrali ani nad Chorvátskom a ani nad Walesom. Tam sme stratili kľúč k postupu. Škoda, že sme nezvíťazili aspoň doma s Walesom, lebo na to sme mali,“ naznačil tréner dôvody neúspechu v boji o ME 2020.

Spokojnosť vyjadril s tým, že mužstvo zvládlo oba zápasy s Maďarskom. „Zachytil som názory, že to bol slabší súper. Ja ho tak neberiem. Odohrali sme s ním veľmi špecifické a nervózne stretnutia.“

Róbert Boženík sa teší z gólu v Maďarsku. Foto: SITA/AP, Tamas Kovacs
Róbert Boženík Róbert Boženík sa teší z gólu v Maďarsku.

Slováci dali najviac gólov za desať rokov

Slovenským reprezentantom nepomohol ani fakt, že strelili 19 gólov, najviac za uplynulých desať rokov a s najvyšším priemerom na jedno stretnutie.

Viac presných zásahov si naposledy pripísali v roku 2009. Vtedy dali 21 gólov, ale až v 12 stretnutiach, gólový priemer na zápas bol nižší ako teraz.

Solídna strelecká bilancia je jedným z plusov končiaceho sa roka, hoci sa na nej podieľajú najmä dva zápasy s outsidermi v rozpätí štyroch dní – Jordánsku a Azerbajdžanu nastrieľali 10 gólov.

O devätnásť slovenských gólov sa postaralo až trinásť strelcov. Objavom sezóny sa stal dvadsaťročný Róbert Boženík, ktorý si otvoril reprezentačný strelecký účet a už si naň pripísal štyri góly.

Pozitívom je fakt, že Slováci boli v E-skupine stopercentní s Maďarskom a Azerbajdžanom (skóre v štyroch zápasoch 11:2). Aj vďaka tomu si predĺžili kvalifikačný život a čaká ich v marci 2020 baráž o postup na ME.

„Stále verím, že aj keď sme neprešli cez kvalifikáciu, môžeme sa ešte prebojovať na šampionát,“ dvíha optimizmus Hapal.

Slovenskí futbalisti pred zápasom proti... Foto: SITA/AP, Pavel Neubauer
Chorvátsko, Slovensko Slovenskí futbalisti pred zápasom proti Chorvátsku v Trnave.

Program roku 2020 ešte nepoznajú

V samostatnej ére sa ešte nestalo, aby reprezentanti na konci decembra nepoznali aspoň približný program nasledujúceho roka.

Zatiaľ majú istotu len jedného zápasu – 26. marca ich čaká Írsko. Ak ho zdolajú, o štyri dni narazia na víťaza stretnutia Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. Všetko ostatné je otvorené. Až necelých sto dní pred štartom ME bude jasné, či sa vyberú na dovolenky, alebo ich čaká účasť na najvýznamnejšom podujatí futbalového roka.

Je to komplikácia, hoci generálny sekretár SFZ Jozef Kliment pripomína, že zväz s tým nebude mať vážnejší problém.

„Kalendár v Európe je presne daný na dva roky. Sú známe termíny, v ktorých sa budú hrať ostré zápasy o body a ktoré sú určené na prípravu. Pred ME máme garantované zápasy, ale mená súperov ešte nepoznáme. Buď odohráme stretnutia v príprave na ME, alebo budeme sparingpartneri tímom, ktoré sa predstavia na šampionáte. UEFA má oddelenie, ktoré pomáha zväzom s hľadaním súpera, pokiaľ sa s ním federácia nedohodne sama,“ vysvetlil Kliment.

Slovenská futbalová reprezentácia v roku 2019
Slovensko – Maďarsko 2:0 Trnava 21. 3. kvalifikácia
Wales – Slovensko 1:0 Cardiff 24. 3. kvalifikácia
Slovensko – Jordánsko 5:1 Trnava 7. 6. príprava
Azerbajdžan – Slovensko 1:5 Baku 11. 6. kvalifikácia
Slovensko – Chorvátsko 0:4 Trnava 6. 9. kvalifikácia
Maďarsko – Slovensko 1:2 Budapešť 9. 9. kvalifikácia
Slovensko – Wales 1:1 Trnava 10. 10. kvalifikácia
Slovensko – Paraguaj 1:1 Bratislava 13. 10. príprava
Chorvátsko – Slovensko 3:1 Rijeka 16. 11. kvalifikácia
Slovensko – Azerbajdžan 2:0 Trnava 19. 11. kvalifikácia

Celková bilancia: 10 zápasov, 5 výhier, 2 remízy, 3 prehry, skóre: 19:13
Góly Slovákov: Boženík 4, Hamšík 3, Kucka 2, Duda, Lobotka, Greguš (11 m), Hancko, Haraslín, Chrien, Mak, Mráz, Mihalík, Rusnák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Pavel Hapal #Euro 2020 #slovenskí futbalisti