Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valjent jediný nehovorí po španielsky. Na Malorke už nie je turista

V júli sa vybral na dovolenku na Malorku. Pri prechádzke mestom narazil na klubový fanshop a nazrel aj dnu. Zo žartu kamarátom vravel, že sem sa ešte raz vráti...

05.09.2018 12:00
FUTBAL: Slovensko valjent Foto: ,
Martin Valjent (v bielom) v drese Slovenska.
debata

Vtedy netušil, že už o zopár týždňov do obľúbenej dovolenkovej destinácie zavíta opäť. Už ako hráč populárneho mužstva… Martin Valjent, talentovaný slovenský futbalista, vymenil Taliansko za Španielsko.

Obranca prvoligového Chieva Verona absolvoval s mužstvom takmer celú letnú prípravu, hoci minulú sezónu hosťoval v inom talianskom tíme Ternane Calcio.

„Videl som, že moja šanca, aby som vo Verone pravidelne hrával, nebola príliš vysoká. Tréner uprednostňuje skúsenejších futbalistov, tých, čo lepšie pozná,“ vysvetlil talentovaný mladík, ktorý si pred vyše rokom zahral vo finálovom turnaji ME do 21 rokov v Poľsku.

Real Club Deportivo Mallorca, kam odišiel na ročné hosťovanie, aktuálne síce pôsobí v druhej španielskej lige, ale zavážila šanca pravidelne hrávať.

„Som mladý hráč, potrebujem hrať. Je lepšie nastupovať v nižšej súťaži ako len sedieť na lavičke,“ pokračoval Valjent, ktorý si minulý týždeň odkrútil na Malorke premiéru. V 3. kole podľahol jeho nový tím domácemu Alcorcónu 0:1, predtým vybojoval dve víťazstvá s rovnakým skóre.

Slováci trénovali na zápas s Dánskom Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík počas tréningu pred stredajším...

„V novom prostredí si stále zvykám. Malorka je populárny klub, ktorý dlho pôsobil v najvyššej súťaži, potom mal finančné problémy, ocitol sa až v tretej lige. Teraz má opäť vysoké ambície a funguje dobre,“ približuje 22-ročný rodák z Dubnice nad Váhom.

Priznáva, že jeho tichou podmienkou bolo, aby mohol nastupovať na poste stopéra, pretože v Taliansku striedal v zostave všetky defenzívne pozície. „Je výhodou, ak je futbalista univerzálny, ale nemyslím si, že má hrať každý zápas inde. Mne najviac sedí pozícia stopéra,“ približuje.

Na Malorke strávil doteraz väčšinu času v športovom centre, na rozdiel od dovolenkových dní sa do mesta ani poriadne nedostal.

„Až keď sa vrátim z reprezentačného zrazu, nájdem si bývanie a budem si zvykať na iný štýl života. V Španielsku sa žije veľmi príjemne, uvoľnene, ľudia sú usmievaní, pozitívni, na všetko majú čas. To síce platí aj o Taliansku, ale zdá sa mi, že o Španielsku ešte viac.“

V klube je jediný futbalista, ktorý nehovorí po španielsky. „V mužstve sú len Španieli, alebo takí, ktorí už v španielskych kluboch pôsobili. Dorozumievam sa zatiaľ mixom taliančiny, španielčiny a angličtiny, ale spoluhráči sú trpezliví a pomáhajú mi. Keď som ešte hrával v Taliansku, chcel som sa učiť nový jazyk a pustil som sa do španielčiny. Po návrate ma čakajú intenzívnejšie lekcie. Znalosť domáceho jazyka je dôležitá, ak sa chce hráč rýchlo udomácniť v novom prostredí,“ domnieva sa Valjent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valjent #slovenskí futbalisti