Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci na Afričanov narazili výnimočne. Ešte nevyhrali

Slovenskí futbalisti sa vo štvrťstoročnej ére samostatnosti stretli s africkými súpermi len výnimočne. Tieto zápasy sa dokonca dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Narazili na nich len štyri razy.

04.06.2018 09:00
Marek Hamšík, Kamerun Foto: ,
Marek Hamšík v prípravnom zápase na MS 2010 proti Kamerunu v Klagenfurte.
debata

Zaujímavosťou je, že si ešte ani raz nepripísali víťazstvo a doteraz nijaký súboj s nimi neodohrali na domácej pôde. Po dvoch prehrách hneď v úvode roku 1994 na turnaji v Šarjahu vybojovali dva nerozhodné výsledky. Dnes budú mať šancu zmerať si s Marokom sily druhý raz.

Pred vyše 24 rokmi mu podľahli 1:2. Samozrejme, všetci Slováci sa už rozlúčili s hráčskou kariérou, viacerí z nich sú úspešní tréneri a Róbert Tomaschek je aktuálne technickým vedúcim reprezentačné­ho tímu.

Naposledy hrali slovenskí futbalisti proti africkému mužstvu pred ôsmimi rokmi. V rámci prípravy na svetový šampionát 2010 v Juhoafrickej republike nastúpili zverenci Vladimíra Weissa na neutrálnej pôde v Klagenfurte proti Kamerunu a zápas sa skončil 1:1. V súčasnom kádri sú traja hráči, ktorí nastúpili v tomto stretnutí – Pekarík, Kucka a Hamšík.

„Neviem, čo je Maroko za mužstvo, nikdy som proti africkému súperovi nenastúpil. Pre mňa to bude absolútna novinka. Maroko však postúpilo na majstrovstvá sveta a určite to nebudú nijakí amatéri,“ vravel útočník Adam Nemec.

Aj mladší hráči súčasného kádra potvrdzovali, že nemajú s africkým futbalom skúsenosti. Stredopoliar Stanislav Lobotka sa na zápas teší. „Bude to môj prvý zápas s africkým tímom. Pred Holandskom sme sa sústredili len na tento zápas, až po ňom sme začali s prípravou na Maroko,“ zdôraznil.

Milan Škriniar očakáva náročné stretnutie. „Maroko je podobne ako Holandsko kvalitný súper. Bude hrať behavý a agresívny futbal, musíme sa s tým vyrovnať,“ vyjadril sa obranca Interu Miláno.

Zápasy s africkými tímami
4. február 1994 Egypt – Slovensko 1:0 Šarjah
6. február 1994 Maroko – Slovensko 2:1 Šarjah
27. február 2001 Alžírsko – Slovensko 1:1 Alžír
29. máj 2010 Kamerun – Slovensko 1:1 Klagenfurt
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #marockí futbalisti