Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák povolal na Litvu troch nováčikov. Kozáčikov štart je neistý

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák povolal na zápas kvalifikácie MS 2018 s Litvou aj troch nováčikov. Národný tím čaká pred dôležitým stretnutím netradične až desaťdňové sústredenie v Šamoríne a v Žiline. Na zraz prídu už po skončení klubovej sezóny.

23.05.2017 11:07 , aktualizované: 15:03
debata
zväčšiť László Bénes (v strede). Foto: SITA, Martin Medňanský
László Bénes László Bénes (v strede).

„Je to realita, nielen my, ale všetky mužstvá sa musia s tým vyrovnať. Pracujeme dlhodobo na tom, aby sa hráči vedeli skoncentrovať na zrazoch na tréning, na kvalitnú prípravu, inak sotva dosiahneme úspech. Je to náročné, lebo sezóna bola dlhá, legionári sa vrátia domov, tešia sa na rodinu, kamarátov, oddych, teraz ich čaká ďalšia záťaž. Sú však profesionáli a myslím si, že sa k tomu aj tak postavia," domnieva sa Kozák.

Nováčikmi v tíme sú až dvaja brankári – Volešák a Polaček a talentovaný stredopoliar Bénes. Po dlhšom čase musel tréner riešiť práve brankársky post. Doterajšia jasná jednotka Kozáčik má zdravotné problémy a už dva týždne netrénuje.

„Kozáčik nie je stále v poriadku. Príde do kempu a uvidíme, ako sa bude cítiť, potom sa rozhodneme. Momentálne ani on sám nevidí možnosť štartu reálne. Má problémy s lýtkovým svalom, čo je pre brankára nepríjemné zranenie. Preto sú v nominácii až štyria brankári. Mal som vyskúšaného Jána Muchu a bol som s ním aj dohodnutý, že ak niekto vypadne, tak nám pomôže, ale je tiež zranený. Nechytá ani Novota. Preto dostane šancu Volešák, ktorý má skúsenosti a je zvyknutý hrať na umelej tráve. Poláček dlhodobo chytá dobre v Poľsku," vysvetlil Kozák, ktorý priznal, že v prípade Kozáčikovej neúčasti, ešte nemá jasno, kto bude medzi žrďami jednotkou.

zväčšiť V nominácii nechýba ani člen reprezentácie do... Foto: SITA, Marek Mrvis
slovensko, rakúsko, matúš bero, karim onisiwo V nominácii nechýba ani člen reprezentácie do 21 rokov Matúš Bero.

V nominácii je 24 futbalistov. Chýbajú Juraj Kucka a Adam Nemec, ktorí majú trest za žlté karty. V kádri sú len dvaja hráči zo slovenskej ligy a štyria mladí reprezentanti, ktorí majú šancu už 16. júna nastúpiť v otváracom stretnutí finálového turnaja ME hráčov do 21 rokov (Lobotka, Rusnák, Bero, Bénes). K nim možno prirátať aj Dudu, ktorý tiež spĺňa kritériá na účasť na šampionáte, hoci v kvalifikácii už nehral. Po skončení programu áčka sa pripoja k Hapalovmu tímu.

„Prioritou je stále áčko. Títo futbalisti sa stali jeho platnými členmi. Hráme dôležitý kvalifikačný zápas, potrebujem ich, preto som ich nominoval. Myslím si, že je to pre nich plus, dobrá motivácia i príprava na zápasy ME," zdôraznil Kozák.

V tíme je len jeden klasický útočník – Ďuriš, ktorý navyše dostával v poslednom čase v ruskom Orenburgu menej priestoru a naposledy videl aj červenú kartu. „Hral náročné zápasy v ruskej lige, bojoval s tímom o záchranu. Nehrával teraz veľa, ale máme ho vyskúšaného, viem, čo môžeme od neho čakať," dodal Kozák.

Vo Vilniuse čaká Slovákov zápas 10. júna a netradične na umelej tráve, aj preto zopár dní strávia v Žiline a absovujú tam tréningy na umelom povrchu. Tentoraz nezačnú v Senci, na obvyklom mieste zrazov, ale v Šamoríne v stredu 31. mája. „V tomto období je Senec dosť hlučný, je tam už dosť turistov. Chceli sme urobiť aj nejakú zmenu. V Šamoríne sú dobré podmienky na prípravu, strávime tam päť dní a potom sa presunieme do Žiliny," vysvetlil Kozák.

Nominácia na zápas proti Litve (10. júna o 20.45 h vo Vilniuse)
Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Martin Dúbravka (Slovan Liberec/ČR), Miloš Volešák (MŠK Žilina), Martin Polaček (Zaglebie Lubin/Poľ.)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal.), Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr.), Norbert Gyömbér (Terek Groznyj/Rus.)
Stredopoliari: Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán­.), Filip Kiss (FK Haugesund/Nór.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), László Bénes (Borussia Mönchengladbach/Nem­.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Matúš Bero (Trabzonspor/Tur.)
Útočník: Michal Ďuriš (FK Orenburg/Rus.)

Náhradníci:
Brankári: Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.), Adam Jakubech (FC Spartak Trnava)
Obrancovia: Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav/ČR), Martin Šulek (AS Trenčín), Lukáš Štetina (Dukla Praha/ČR)
Stredopoliari: Jakub Považanec (FK Jablonec/ČR), Robert Pich (Slask Vroclav/Poľ.), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov/Poľ.)
Útočník: Marek Bakoš (Viktoria Plzeň/ČR)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #Ondrej Duda #László Bénes