Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák povolal na Maltu aj mladíkov Rusnáka a Lobotku, Dudu ešte nie

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v pondelok oznámil nomináciu na blížiaci sa marcový zápas národného mužstva. Slováci v nedeľu 26. 3. o 20.45 h v Ta' Qali nastúpia na pôde Malty v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na budúcoročné MS do Ruska.

13.03.2017 11:42 , aktualizované: 13:20
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

V Kozákovom kádri figuruje 24 hráčov: nechýbajú opory Marek Hamšík a Martin Škrtel, pozvánku dostal aj rekonvalescent Ján Ďurica, ktorý sa zotavuje po zranení kolena. „Dnes za Ďuricom odcestoval kondičný tréner Maťo Rusňák, aby sa presvedčil o Janovom zdravotnom stave. Absolvujú spoločne týždňový program. Zaradil som ho do nominácie, neskôr sa ukáže, či môže hrať alebo do akej miery môže nášmu mužstvu pomôcť,“ povedal na pondelňajšom brífingu v sídle Slovenského futbalového zväzu v Bratislave kouč A-tímu SR na margo 35-ročného stopéra tureckého Trabzonsporu.

Miestenku získali tiež Milan Škriniar, Matúš Bero, Albert Rusnák a Stanislav Lobotka, členovia reprezentácie do 21 rokov. „Všetci hrávajú. Pokiaľ ide o Škriniara, futbalovo rastie, čo je dobré pre reprezentáciu. Milan podal v janovskom derby výborný výkon. Hoci v národnom mužstve hráva na poste defenzívneho stredopoliara, pri prípadnej Ďuricovej neúčasti je jednou z alternatív aj jeho zaradenie na stopérsky post. Nastúpime proti mužstvu, kde je vzadu dôležitá aj rozohrávka. Albert Rusnák odišiel hrať do zámoria; vidíte, aký je svet. Všade je blízko, hráči idú tam, kde je o nich interes – on sa tak rozhodol,“ skonštatoval Ján Kozák.

V jeho výbere na súboj proti Malte pre zranenia nie sú Viktor Pečovský z MŠK Žilina a ani Ondrej Duda z bundesligovej Herthy Berlín. „Som rád, že Duda sa po dlhých zdravotných problémoch vrátil na trávnik, odohral za Herthu dva zápasy – raz iba minútu a potom dostal väčší časový priestor, v ktorom ukázal svoje schopnosti a absolvoval výborný duel. Škoda, že si pred víkendom na tréningu natiahol sval. Ondro musí mať sedem dní úplný pokoj, ďalší týždeň by sa podľa situácie mal postupne zaradiť do tréningového procesu. Duel na Malte by nestihol.“

Kormidelník slovenskej reprezentácie sa vyjadril aj k niektorým ďalším hráčom, ktorí figurujú v nominácii. „Hubočan hral za B-tím Marseille, cíti sa dobre, je to stabilný a skúsený futbalista. Vlado Weiss je na Slovensku, podľa mojich informácii sa má zapojiť do tréningového procesu so Slovanom Bratislava, potom sa pridá na zraze k nám. Mišo Ďuriš zmenil dres, na to, v akej bol situácii v Plzni, to bolo potrebné. Za Orenburg odohral dva zápasy, môže mu to pomôcť. Nemec hráva pravidelne, u Maka si všetci želáme, aby jeho minutáž v Petrohrade bola vyššia. Verím, že tak bude. V prípade Kucku je náročné, aby v takom kvalitnom mužstve hral celé zápasy. Novota nechytáva v Rapide Viedeň, ale je v tréningovom procese a zaberá naplno. Brankár je špecifický post a Jana som nominoval.“

Slovákom patrí po minuloročnej časti kvalifikácie MS a štyroch odohraných kolách 3. priečka v tabuľke F-skupiny. V tejto eliminácii najskôr doma podľahli Angličanom (0:1), nasledovala prehra v Slovinsku (0:1) a trnavské víťazstvá nad Škótmi (3:0) a Litovčanmi (4:0). Anglicko je s desiatimi bodmi lídrom „efka“, Slovinsko má osem bodov, Slovensko šesť, Litva päť a Škótsko štyri. Malta zatiaľ nebodovala.

„Najbližší zápas s Maltou je o nás. Dôležitý bude zdravotný stav hráčov, v akom rozpoložení prídu, ako budú nastavení. Tento duel musíme vyhrať, aby sme situáciu v našej skupine mali pod kontrolou. Každý zápas na takejto úrovni je náročný, navyše nastúpime na súperovej pôde. Verím, že hráči podajú taký výkon, aby boli úspešní.“

Zraz nominovaných hráčov je v pondelok 20. marca do 15.00 h v hoteli Dolphin v Senci.

Slovenská reprezentácia v tomto kalendárnom roku dosiaľ odohrala dva zápasy: išlo o neoficiálne duely, ktoré sa uskutočnili v januári v Spojených arabských emirátoch. Tím trénera Kozáka, ktorý bol zložený predovšetkým z hráčov slovenskej Fortuna ligy, v Abú Zabí podľahol ugandskému „áčku“ 1:3 a o štyri dni neskôr v súboji ligových výberov neuspel ani proti Švédsku (0:6)

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie
Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.), Martin Dúbravka (Slovan Liberec/ČR)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal.), Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr.), Jakub Holúbek (MŠK Žilina), Norbert Gyombér (Terek Groznyj/Rus.), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.)
Stredopoliari: Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Filip Kiss (FK Haugesund/Nór.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Matúš Bero (Trabzonspor/Tur.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán.)
Útočníci: Michal Ďuriš (FK Orenburg/Rus.), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.)

Náhradníci:
Brankári: Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (FC Spartak Trnava), Martin Polaček (Zaglebie Lubin/Poľ.)
Obrancovia: Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav/ČR), Lukáš Štetina (Dukla Praha/ČR) Stredopoliari: Jakub Považanec (FK Jablonec/ČR), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov/Poľ.), Robert Pich (Slask Vroclav/Poľ.)
Útočník: Adam Zreľák (FK Jablonec/ČR), Jakub Sylvestr (Aalborg/Dán.)

Realizačný tím:
Tréner: Ján Kozák, asistent trénera: Štefan Tarkovič, tréner brankárov: Miroslav Seman, kondičný tréner: Martin Rusňák, lekári: Vladimír Pener, Ján Baťalík, fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, masér: Mário Prelovský, kustódi: Ján Beniak, Michal Beseda, videoanalytik: Michal Slyško, technický vedúci: Róbert Tomaschek

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia