Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nie sú slabší ako Rusko a Wales, myslí si Franck Le Dorze z L’Equipe

Už len mesiac delí slovenských futbalových reprezentantov od historického prvého stretnutia na európskom šampionáte. V premiére ich čaká Wales, v B-skupine sa stretnú ešte s Ruskom a Anglickom. Šampionát otvorí 10. júna stretnutie Fracúzsko - Rumunsko.

12.05.2016 08:00
Franck Le Dorze Foto:
Popredný francúzsky futbalový komentátor Franck Le Dorze na londýnskom štadióne Chelsea.
debata

O atmosfére v dejisku turnaja i o tom, ako Francúzi vnímajú slovenský futbal, hovorí v rozhovore pre Pravdu popredný futbalový komentátor najväčšieho športového denníka L’Equipe Franck Le Dorze (45).

Mohol by sa turnaj začať už zajtra, je všetko na hladký priebeh pripravené? Alebo sa ešte niekde finišuje?
Zajtra možno nie, ale prípravy výrazne nemeškajú. Pri takomto type podujatí môže byť problémom rekonštrukcia štadiónov, ale všetky dokončili načas. Posledný z nich, v Lyone, len začiatkom roka, je úžasný. Park OL je jedným z výnimočných stánkov, ktorý postavili na túto príležitosť, podobne ako štadión v Bordeaux Matmut Atlantique, ktorý slávnostne otvorili pred rokom. Aj známy štadión Vélodrome v Marseille kompletne a musím povedať, že nádherne zrenovovali. Nová je Allianz Riviera v Nice, otvorili ju v roku 2013 a štadión Pierre-Mauroy v Lille ešte o rok skôr.

Turnaj odštartujú Francúzi s Rumunmi. Ako vidíte šance francúzskeho tímu?
Les bleus sú, prirodzene, favoritmi vo svojej skupine. Zdá sa však, že Rumunsko v priateľských zápasoch potvrdilo dobrú formu z kvalifikácie, najmä ak hovoríme o obrane, veď v nej dostalo len dva góly. Na Euro 2008 vo Švajčiarsku a Rakúsku narazili na seba takisto Francúzi a Rumuni v úvodnom zápase v skupine v Zürichu a výsledok bol pre nás smutný – zrodila sa bezgólová remíza. Neboli by sme radi, keby sa niečo podobné opakovalo.

Vykryštalizovala sa už základná zostava domáceho mužstva?
Po rozhodnutí francúzskej futbalovej federácie a trénera Didiera Deschampsa nepostaviť svojho najlepšieho útočníka Karima Benzemu z dôvodov, ktoré nesúvisia so športom, by mala byť zostava nasledovná: Lloris – Sagna, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, L. Diarra, Matuidi – Martial, Giroud alebo Gignac, Griezmann.

Keď sa naposledy konali MS vo Francúzsku v roku 1998, domáci získali titul. Majú aj teraz šancu hrať vo finále?
Dodávam, že vyhrali tiež európsky šampionát v roku 1984, ktorý sa konal tiež vo Francúzsku! Bol to vtedy prvý historický titul. História vo všeobecnosti potvrdzuje, že organizovať turnaj je výhodou. Les bleus však zostávajú teraz outsidermi, za Nemeckom, svetovým šampiónom, za Španielskom, dvojnásobným držiteľom európskeho titulu alebo za Belgickom, ktoré je druhé v rebríčku FIFA a prvým európskym mužstvom. Ale sú napríklad na rovnakej úrovni ako Taliansko a Anglicko.

V čom je ich najväčšia sila?
Tréner Didier Deschamps vie dodať tímu duch víťazstva. S podporou domáceho publika je potom všetko možné… Keď Francúzsko vyhralo, alebo keď na veľkých podujatiach hralo prinajmenšom v semifinále, malo vždy oporu vo výnimočných hráčoch: v Michelovi Platinim v rokoch 1982, 1984 a 1986 a Zinedine Zidanovi v rokoch 1996, 1998, 2000, 2006. Pravda, otázkou je, či má Francúzsko takého futbalistu aj dnes…

Ako vnímate Slovákov, ktorí zažijú na ME premiéru?
Úprimne, favoritom B-skupiny je Anglicko, ktoré má za sebou úspechy v kvalifikačnej fáze a ktoré má konečne aj dobrých mladých hráčov. V tejto skupine je všetko otvorené, pretože Slovensko sa mi nezdá byť slabšie ako Rusko a Wales, pričom treba brať do úvahy aj možnosť tretieho postupujúceho.

V kvalifikácii dosiahli Slováci dobré výsledky, zdolali aj Španielsko. Francúzske médiá im však neveria. Prečo?
Vo Francúzsku sa o Slovensku nehovorí, je to jedna z krajín, o ktorej vieme najmenej, okrem dvoch jeho hviezd Hamšíka a Škrtela. Slovensko sa od svojho osamostatnenia v roku 1993 zúčastnilo len na jednej veľkej súťaži, na svetovom šampionáte 2010 a nemalo ani veľa možností stretnúť sa v zápase s Francúzskom. Možno reálne predpokladať, že postúpi do osemfinále. Myslím, že byť medzi šestnástimi najlepšími európskymi mužstvami by bol pekný úspech. Najmä ak vaše mužstvo zažije premiéru.

Ktorí slovenskí futbalisti sú vo Francúzsku známi?
Okrem spomenutých hráčov si Francúzi spomínajú na pár veľkých mien, ktoré hrali v našej najvyššej súťaži – na Moravčíka, Gloneka, Vencela… Posledný z nich žije stále v Štrasburgu, kde sa zúčastňuje na tréningoch brankárov klubu, ktorý by na konci sezóny mal postúpiť do druhej ligy.

Osobnosťou bol vo Francúzsku Ľubomír Moravčík. Odvtedy už uplynulo dvadsať rokov. Ako si na neho fanúšikovia spomínajú?
Moravčík zanechal stopu vo francúzskej lige svojimi technickými kvalitami a temperamentom. Obzvlášť ovplyvnil Saint-Etienne a Bastiu, kluby, ktoré majú vášnivých fanúšikov, dodnes naňho nezabudli. Merci Lubomir! Mimochodom, keď nastúpil brankár Landreau na prvý ligový zápas, mal sedemnásť rokov, zneškodnil Moravčíkovi penaltu a súboj sa skončil bez gólov. Neskôr sa stal brankárom reprezentácie a prekonal rekord v počte štartov v lige – nastúpil v 618 stretnutiach.

Slováci odohrajú zápasy v Bordeaux, Lille a St. Etienne. Na akú atmosféru sa majú hráči a fanúšikovia v týchto mestách pripraviť?
Slovensko bude hrať na troch rôznych štadiónoch, pričom tie v Bordeaux a Lille boli len nedávno renovované. Všetko bude závisieť od počtu fanúšikov, ktorí podporia slovenské mužstvo vo Francúzsku. Na štadióne Geoffroy-Guicharda v St. Etienne býva tradične najhorúcejšia atmosféra, napokon Moravčík by o tom mohol lepšie rozprávať ako ja. Ale fanúšikovia Anglicka a Walesu budú zrejme oveľa početnejší a hlučnejší. Ak Slovensko v úlohe „malého“ ponúkne pekný futbal, môže získať sympatie neutrálnych fanúšikov, ktorí majú radi prekvapenia.

Zápasy sa uskutočnia v deviatich mestách. Kde očakávate najlepšie, najfutbalovejšie prostredie? Aj na MS 1998 sa hralo v deviatich mestách, teraz pribudli Nice a Lille a nahradili Nantes a Montpellier. Súvisí to s kvalitou štadiónov?
Áno, zmeny miest v porovnaní s rokom 1998 súvisia v prvom rade s kvalitou ponúkaných štadiónov. Tie v Lille a Nice majú dva a tri roky a stali sa nevyhnutnými stavbami vo veľkých francúzskych mestách, ktoré živia ambície svojich futbalových klubov. Štadión v Montpellieri, ktorý zrekonštruovali pred majstrovstvami sveta 1998, chátral a nikdy nebol plný. Takže nedávalo zmysel zväčšovať ho… V Nantes by boli potrebné ďalšie rekonštrukčné práce, ktoré predtým urobili kvôli svetovému poháru v rugby 2015, ale radnica ich z finančných dôvodov odmietla. Takže na západe Francúzska sa nebude hrať žiadny zápas, hoci Bretónsko je veľkým futbalovým územím. Viem, o čom hovorím… Som Bretónec!

Francúzsko sa stalo terčom teroristických útokov. Podľa informácií z médií hrozili aj v čase ME. Nemáte obavy? Robí sa dosť pre bezpečnosť?
Žiaľ, atentáty zostávajú hlavnou obavou pred ME vo Francúzsku. Neexistuje nulové riziko, ale z hľadiska bezpečnosti bude vykonané všetko potrebné. Nikdy sa neuvažovalo, že turnaj zrušia, ale nie je vylúčené, že v prípade bezprostrednej hrozby sa niektoré zápasy odohrajú za zatvorenými dverami. Bezpečnostné zóny v okolí štadiónov budú možno rozšírené a posilnené.

Udržia organizátori v minulosti veľmi obľúbené fanúšikovské zóny?
Fanúšikovské zóny, fans zones, budú pozorne sledované, nakoľko sú potenciálne najviac prístupné. Už viacero mesiacov sa vykonávajú početné bezpečnostné cvičenia v reálnych podmienkach, v centrách miest, na štadiónoch. Dúfame – pamätáme si na MS 1998 – že chuligáni neprídu a nepokazia atmosféru.

debata chyba