Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výhra nad Ukrajinou otvorí Slovákom dvere do Francúzska

Slovenskí futbaloví reprezentanti niekoľko mesiacov budovali v C-skupine kvalifikácie ME 2016 svoju postupovú šancu.

08.09.2015 12:00
Juanfran, Róbert Mak Foto: ,
Róbert Mak rozhodol presne pred rokom o výhre Slovenska nad Ukrajinou. Získajú zverenci Jána Kozáka plný počet bodov aj dnes v Žiline a zaistia si postup na záverečný turnaj?
debata (8)

Pripravili si výbornú pozíciu. V utorok už pôjde do tuhého: ak zvíťazia nad Ukrajinou, stanú sa istými účastníkmi finálového turnaja vo Francúzsku. Zápas má výkop o 20.45 a Kozákov tím poženie za víťazstvom vypredaný žilinský štadión.

Takmer istotu dáva Slovákom aj remíza v dnešnom súboji. Ak prehrajú, budú musieť ešte čakať na ďalší vývoj v skupine. Ani jeden z dnešných súperov už nemôže skončiť horšie ako na 3. mieste, a ešte aj to dáva za istých okolností šancu na priamy postup. Slovensko sa v doterajšej histórii ešte ani raz nepredstavilo na európskom šampionáte, hoci toto je už šiesty pokus. Postúpilo len raz na majstrovstvá sveta 2010 do Juhoafrickej republiky.

„Vieme, o čo hráme a čo musíme pre to urobiť. Na remízu je ťažké hrať. Myslím, že sme na súpera dobre pripravení,“ uviedol kapitán Martin Škrtel.

Tréner Ján Kozák sa nedomnieva, že prehra v sobotňajšom zápase so Španielskom v Oviede (0:2), ktorá ukončila deväťzápasovú víťaznú sériu jeho zverencov, bude mať dopad na psychiku mužstva. „Čaká nás iný zápas, v domácom prostredí, v ktorom budeme mať veľkú divácku podporu. Naposledy sme prehrali s kvalitným súperom po poctivom výkone. Súper bol lepší. Nemyslím si, že to bude mať vplyv na stretnutie s Ukrajinou,“ zdôraznil slovenský kouč.

V stretnutí v Oviede, donútený okolnosťami, pretože mu chýbali z rôznych dôvodov viaceré opory, improvizoval v zložení základnej jedenástky, ale dnes pošle na ihrisko momentálne najsilnejšiu možnú zostavu. Niektorí hráči stále chýbajú (Ďurica, Weiss), ale do tímu sa vrátia dve dôležité postavy – obranca Škrtel a stredopoliar Kucka. Po nepriaznivom vývoji zápasu v Oviede sa rozhodol tréner niektorých hráčov šetriť – Maka vystriedal už cez prestávku, Hamšíka po hodine hry. Pred včerajším zápasom vyhlásil, že o zostave má jasno na 90 percent. „Mám už len malé otázniky,“ uviedol, ale o konkrétnom zložení tímu nechcel hovoriť.

Postupový kľúč

Na finálovom turnaji ME vo Francúzsku sa prvý raz predstaví 24 mužstiev. Okrem domácich Francúzov majú priamy postup istý prvé dve mužstvá z každej z deviatich kvalifikačných skupín a k ním sa pripojí aj najlepší tím z tretej priečky. To je dovedna 20 účastníkov. Ďalších osem výberov z tretích miest v skupinách čaká ešte baráž o posledné štyri miesta.

Slovenský tím začal práve proti Ukrajine úspešnú cestu v tejto kvalifikácii, keď vyhral presne pred rokom v Kyjeve 1:0. Zaskočil favorita, ale na tento úspech sa nemôže spoliehať.

„Pre nás bolo dôležité, aby sme po zápase so Španielskom dobre zregenerovali, oddýchli si. Účasť na majstrovstvách Európy je pre našich hráčov obrovská výzva. Ja ako tréner vplývam na nich, ale o ich motiváciu nemusím mať obavy,“ vyhlásil Kozák.

Podľa neho má súper výhodu v tom, že je dlho spolu. „Je dobre zohratý, veľmi skúsený, silný. Táto kvalifikácia preň znamená vrchol snaženia. Bude to zaujímavý zápas,“ domnieva sa slovenský tréner.

Bilancia vzájomných zápasov týchto súperov je absolútne vyrovnaná. Z doterajších štyroch stretnutí sa zrodili dve remízy a po jednej výhre každého tímu, skóre je 5:5. Len jeden zápas z nich bol doteraz kvalifikačný – vlani na ukrajinskej pôde. Dnešný súper sa na Slovensku predstavil len raz – hneď v prvom stretnutí. V novembri 2002 sa prípravný zápas v Trnave skončil 1:1.

V Žiline je vypredané

Organizátori upozorňujú, že stretnutie Slovensko – Ukrajina je vypredané a nijaké vstupenky už nebudú k dispozícii, zatvorené budú aj pokladnice na štadióne. Ten otvoria dve hodiny pred výkopom, to znamená o 18.45. Fanúšikom odporúčajú, aby prišli na zápas s časovou rezervou, pretože ich pred vstupom čakajú osobné prehliadky. Zakázaný je vstup s nebezpečnými predmetmi, ale aj s dáždnikmi, povolené sú len pršiplášte. Pre fanúšikov je vyhradené parkovisko za východnou tribúnou.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #kvalifikácia ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...