Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemec útočí s Villom. Verím, že budeme aj kamaráti, vraví

Preletel oceán a medzi prvými dorazil na zraz slovenských futbalových reprezentantov do Senca. Aj po dlhej ceste z New Yorku mal dôvod na úsmev. "Trošku som si pospal, únavu necítim, zatiaľ ani časový posun. Na zrazy som sa vždy tešil, aj teraz som prišiel v dobrej nálade a verím, že s ňou aj odídem," skonštatoval Adam Nemec.

25.03.2015 11:00
Adam Nemec Foto: ,
Myslím si, že som sa rozhodol správne, vraví Adam Nemec o pôsobení v New Yorku City FC.
debata

Podobnú situáciu zažil slovenský futbal len pred desiatimi rokmi, keď tréner Dušan Galis povolal do reprezentácie Ľubomíra Reitera, slovenského útočníka, ktorý prvý hrával v USA, pôsobil vtedy v Chicagu Fire.

Nemec na začiatku tohto roka vymenil Union Berlín za New York City FC a získal novú motiváciu. V nemeckom klube stratil vlani na jeseň podporu trénera i miesto v prvom mužstve. „Ocitol som sa na druhej koľaji. Neľutujem odchod z Berlína, tento krok som urobiť musel, ak by to nebol New York, bol by to iný klub. Myslím si, že som sa rozhodol správne, určite som teraz vnútorne spokojnejší,“ vraví po prvých skúsenostiach v zámorí banskobystric­ký rodák.

Newyorský klub je nováčikom v Major League Soccer (MLS). Prvé zápasy potvrdili veľký záujem divákov. „My aj Orlando sme nové kluby v súťaži, očakával som záujem fanúšikov. Nebol som prekvapený, ale ak príde v Amerike 65-tisíc ľudí, je to zaujímavé. Diváci sa vedia viac zabávať na štadióne. Stačí jedna pätička a zbúrajú tribúny,“ približuje.

Pochvaľuje si aj podmienky v novom pôsobisku. „Sú na veľmi dobrej úrovni, možno na ešte lepšej ako som to zažil v Nemecku. V klube sa o hráčov starajú, všetko je zabezpečené od a po zet, nemôžem povedať jediné krivé slovo,“ pokračoval 29-ročný zakončovateľ, ktorému dával tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák šancu aj vlani na jeseň, keď prežíval zložité obdobie v Berlíne.

V americkom tíme sa stretol aj s niekoľkými známymi hráčmi, najväčšou hviezdou je spoluhráč z útoku Španiel David Villa. „Zatiaľ sme spoluhráči a verím, že časom budeme aj kamaráti, pracujeme na tom,“ smial sa Nemec.

Najúspešnejší strelec španielskej reprezentácie má v tíme výsostné postavenie. „Villa si môže robiť na trávniku, čo uzná za vhodné, dostal absolútnu voľnosť. Tréner mu povedal, že sa môže pohybovať po ihrisku, kde chce, nájsť si priestor, ktorý mu vyhovuje, vpravo či vľavo,“ približuje slovenský útočník.

O Villových futbalových schopnostiach má vysokú mienku. „Každý vie, o koho ide. Je to fantastický futbalista,“ pokračoval a s úsmevom našiel aj chybičku krásy: „Niekedy by mohol myslieť viac aj na spoluhráčov. Je však útočník, chce dať gól z každej šance, neberiem mu to. Človek nikdy nevie, čo urobí, čo vytiahne z talónu. Dôležité je, že zatiaľ nám to spolu ide.“ Nemca potešila aj úroveň stretnutí. „Zápasy sú náročnejšie fyzicky, taktika príliš veľkú úlohu nehrá, je veľa štandardiek, hrá sa hore-dolu,“ naznačil.

Verí, že je opäť dobre pripravený na oba zápasy, ktoré čakajú slovenskú reprezentáciu. Už o dva dni nastúpi na zápas kvalifikácie ME 2016 proti Luxembursku a potom ju v príprave čaká Česko. Nemec odohral celý prípravný zápas proti Luxembursku vo februári 2011, v ktorom Slovensko podľahlo (1:2).

„Najmä stretnutie s týmto súperom bude pre nás veľmi dôležité. To vieme všetci. Preto sme sa zišli, aby sme niečo nacvičili, potrénovali spolu a v piatok vybehli po tri body. Tie by sa nám veľmi hodili. Ak by som dal gól, potešil by som sa, ale teraz bude najdôležitejšie víťazstvo,“ uzavrel Adam Nemec, ktorý obsadil v ankete o najlepšieho slovenského futbalistu roka 2014 štrnáste miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Adam Nemec #David Villa #New York City FC