Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malta je dobrou šancou nabúrať žilinské prekliatie

Po roku, takmer presne na deň, sa vracajú slovenskí futbaloví reprezentanti do Žiliny. Zmerajú si sily s Maltou a je to pre nich ideálna možnosť pokúsiť sa zmeniť bilanciu na tomto štadióne, ktorý je pre nich akoby zakliaty.

03.09.2014 19:30
Adam Nemec, Vladimír Weiss, Miroslav Stoch Foto: ,
Slovenskí futbaloví reprezentanti Adam Nemec, Vladimír Weiss a Miroslav Stoch počas tréningu.
debata

Nezvíťazili tu v ôsmich zápasoch za sebou. Naposledy sa tu tešili z víťazstva pred piatimi rokmi a desiatimi mesiacmi, keď zdolali v príprave Lichtenštajnsko (4:0). Odvtedy päťkrát prehrali a tri razy remizovali, skóre 4:12.

Aj tí, čo nie sú poverčiví, si túto bilanciu už všimli. Aj keď všetky žilinské výkony neboli slabé, predsa sa futbaloví reprezentanti nevedia v tomto prostredí výsledkovo chytiť. Vlani odohrali Slováci všetky tri domáce zápasy na žilinskom trávniku, posledný 10. septembra s Bosnou a Hercegovinou, a v kvalifikačnom súboji podľahli 1:2. Mimochodom, ak išlo o kvalifikačný zápas, Slovensko v Žiline ešte nikdy nevyhralo…

Problémom je aj fakt, že na Slovensku nie sú vyhovujúce štadióny a veľa iných možností odohrať inde dôležité zápasy nie sú. Na jar po dlhšom čase zmenili Slováci štadión a konečne doma zvíťazili – Čiernu Horu zdolali v Senci 2:0.

Sotva budú mať v najbližšej budúcnosti lepšiu príležitosť vybojovať aj v Žiline víťazstvo a dobre sa naladiť pred štartom kvalifikácie. Malta je totiž súper, s ktorým sa doteraz stretli päťkrát a štyri razy vyhrali, raz remizovali. Jediný nerozhodný výsledok sa zrodil dávno, v príprave na domácej pôde pred dvadsiatimi rokmi – na bratislavskom Tehelnom poli (1:1). Takéto zakopnutie sa stalo takým borcom, akými boli Dubovský, Moravčík či Tittel a na lavičke sedel Jozef Vengloš.

Nijaká trauma však z toho nevznikla. O dva roky neskôr sa v kvalifikácii MS 1998 slovenský výber stretol s Maltou opäť na rovnakom štadióne a s rovnakými esami v zostave si na nej zgustol – 6:0. A do tretice bol domáci súboj na Tehelnom poli jednoznačný – domáci vyhrali 3:0 a hetrikom sa blysol Filip Šebo. Bolo to 15. augusta 2006 a odvtedy sa tieto tímy spolu nestretli (okrem týchto troch súbojov v Bratislave si Slováci pripísali ešte dve výhry v La Vallette).

Po vyše ôsmich rokoch sa Malta štvrtý raz predstaví na Slovensku, kde zatiaľ strelila len jeden gól. „Verím, že zápas s Maltou zvládneme. Každé stretnutie nám môže pomôcť, bude to dobrá skúška pred štartom kvalifikácie, uvidíme, ako na tom sme,“ domnieva sa jeden z útočníkov Adam Nemec, ktorého gól(y) by mohli pomôcť prelomiť žilinskú traumu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia