Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V chudobnom roku vyhrali reprezentanti len dva zápasy

Slovenskí futbaloví reprezentanti uzavreli stretnutím s Gibraltárom reprezentačný rok. Okrem toho, že v ňom nepostúpili na šampionát do Brazílie, patril vo všetkých smeroch k najchudobnejším v dvadsaťročnej histórii.

21.11.2013 17:10
Martin Jakubko, Mikuckis, Mikoliunas Foto: ,
Martin Jakubko (na snímke v súboji proti Litve) je jediný dvojgólový strelec uplynulého reprezentačného roka.
debata

Vybojovali v ňom len dve víťazstvá, čo sa im doteraz stalo len raz – v roku 2002. Ani desať gólov v jedenástich zápasoch nie je príliš pozitívna bilancia. Toľko ich dali aj vlani a ešte v roku 1999 a menej ich strelili len v roku 2011. V ňom sa tešili zo siedmich gólov, lenže vtedy nastúpili len na deväť stretnutí.

Slovenský výber viedli traja tréneri: v prvej polovici roka dvojica Stanislav Griga – Michal Hipp, v druhej Ján Kozák. Obe víťazstvá si pripísal nový kouč a obe dosiahol proti zdatným súperom. Mužstvo pod Kozákovým vedením vyhralo v Bosne a Hercegovine a v Poľsku.

Žiaľ, ani on sa nevyhol zahanbujúcemu zakopnutiu v samom závere reprezentačného roka, keď jeho tím nestačil na Gibraltár a zápas s nováčikom na svetovej scéne sa skončil bezgólovou remízou. Kozák sa posadil na reprezentačnú lavičku v zložitej situácii, keď mužstvo už stratilo reálnu šancu v kvalifikácii MS 2014 a mohol sa pokúsiť len o futbalový zázrak. Ten sa mu nepodaril, zo štyroch zvyšných kvalifikačných stretnutí vyhral len jedno.

V tomto roku nastúpilo v reprezentačnom drese až 44 futbalistov, viac ich bolo naposledy v roku 2006 (49). Prispel k tomu nový kouč, ktorý skúšal viacerých hráčov, pod jeho vedením si odkrútilo reprezentačnú premiéru až osem nováčikov.

Kozák už pred záverečným zápasom avizoval, že obdobie hľadania a skúšania sa končí. „Máme za sebou tri mesiace práce, niečo sme za ten čas poskladali a urobili si obraz o kvalite hráčov. Niektoré miesta potrebujeme ešte doplniť a zdvojiť, ale Slovensko nemá veľa futbalistov, nie je to jednoduché. Ešte ich zostalo niekoľko, ktorí sa dajú využiť, keď sa dajú v zime do poriadku, napríklad Vittek,“ zdôraznil tréner.

Naznačil, že na jar by chcel využiť aj hráčov z výberu do 21 rokov. „Zatiaľ sme to nerobili, lebo dvadsaťjednotka hrala na jeseň kvalifikáciu, ale na jar tí, ktorí budú mať kvalitu a podľa našich predstáv, by mohli pomôcť áčku, dostanú šancu.“ Konkretizoval, že ho upútal najmä Gyömbér a Lásik. „Ak bude druhý z nich stopercentne zdravotne v poriadku, mohol by vystužiť stredovú formáciu, v nej by som ho rád vyskúšal.“

Proti Gibraltáru dal príležitosť dvom iným mladým hráčom z Galádovho výberu – obrancovi Niňajovi a útočníkovi Zreľákovi. Tí však nemohli v kvalifikácii proti Gruzínsku nastúpiť po dvoch žltých kartách a doplnil nimi káder áčka po absenciách pôvodne nominovaných futbalistov.

Program reprezentácie na budúci rok je zatiaľ otvorený a nie je oficiálne potvrdený ani jeden zápas. Kľúčovým termínom pre ďalší vývoj bude 23. február 2014, keď v Nice vyžrebujú novú kvalifikáciu ME 2016. Tá sa začne v septembri budúceho roka.

Bilancia roku 2013
Slovenskí reprezentanti odohrali v tomto roku 11 zápasov. Bilancia je skoro vyrovnaná: 2 výhry – 6 remíz – 3 prehry, skóre 10:10. V tíme sa vystriedalo 44 hráčov, ale ani jeden nenastúpil vo všetkých jedenástich stretnutiach. Najviac štartov si pripísal Ján Ďurica – desať. Z nich až v deviatich prípadoch nastúpil v základnej zostave a odohral v nich plný počet minút. V jednom dostal šancu po prestávke. Len jeden hráč dokázal streliť aspoň dva góly – Martin Jakubko. O osem ďalších sa podelilo osem strelcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Michal Hipp #Stanislav Griga