Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mucha o Bosne: Nie je to ani Španielsko, ani Nemecko

Uplynulý víkend si brankár Ján Mucha, ktorý strávil zväčša na lavičke tri roky v FC Everton, odkrútil premiéru v novom klube Krídla Sovietov Samara.

05.09.2013 10:00
Ján Mucha Foto: ,
Ján Mucha.
debata (2)

Ligový súboj s Kubáňom Krasnodar sa skončil bezgólovou remízou.

Vaša dobrá nálada vyplýva z úspešnej premiéry v ruskom tíme?

Ja mám dobrú náladu stále. Som v pohode, nemám problémy a teším sa na ďalší zápas. Také stretnutie, aké je pred nami, má každý rád. Proti dobrému súperovi, v búrlivej atmosfére nás čaká zápas, v ktorom pôjde o veľa, uvidím, či si v ňom zachytám…

V Samare ste šancu po krátkom období čakania dostali od nového kouča Alexandra Cygankova. Ste spokojný s úvodnými týždňami v ruskom klube?

Začiatok nebol jednoduchý, po prvé administratívne, po druhé odišiel tréner, ktorý ma do klubu stiahol. Tvrdo som trénoval, prvé týždne boli zložitejšie, ale budem bojovať ďalej. Vedel som, do čoho idem. Rusko mi ako krajina vyhovuje.

Dohovoríte sa aj po rusky?

Dohovorím sa niekoľkými jazykmi, nemám s tým problém. Po rusky som sa predtým neučil, ale nie je to pre nás ťažký jazyk a mne sa páči. Robím pokroky a bude to stále lepšie.

Prichádzate z Anglicka, ako vyznieva Rusko v porovnaní s ním?

Nedá sa vo všetkom porovnať s Anglickom, ktoré je po futbalovej stránke top. Ruská liga je kvalitná, najmä prvých osem tímov, ktoré môžu bojovať o titul. Druhá osmička je vyrovnaná, bude hrať o záchranu. Každý zápas je fyzicky náročný. Zvolil som si túto cestu, mám tridsať rokov, všetko pred sebou, chcel som chytať.

A budete chytať?

Preto som tam išiel, budem robiť pre to všetko.

To ste robili aj v Anglicku a nevychádzalo to. Teraz mal v prvých šiestich kolách prednosť Bielorus Sergej Veremko…

To je pravda, ale aj o tom je futbal. Určite som lepší ako brankár, ktorý je teraz v klube.

Nekomplikuje vám situáciu, že odišiel tréner, ktorý si vás vybral?

To mi pozíciu skomplikovalo, už pred Rumunskom mi vravel, že keď sa vrátim, začnem chytať… To však ide mimo mňa, vo futbale sa to nedá predvídať.

Teraz sa sústredíte na zápas s Bosnou a Hercegovinou. Súhlasíte aj vy, že je to silný súper a favorit stretnutia?

Samozrejme, ale nie je to ani Španielsko, ani Nemecko, dá sa s ním hrať. Momentálne prežíva výborné obdobie, má svoju kvalitu, ale nie sú to nadľudia. Určite sú v dobrej nálade, vedú tabuľku, cítia sa suverénne. To je dobré, nech sa tak cítia aj naďalej…

Najväčšia sila súpera spočíva v ofenzíve, to je pre brankára výstraha…

Bosniaci majú fantastický útok, ale neradi bránia, to by sme mohli využiť… Poznáme ich dobre, lebo hrajú v silných európskych tímoch. Máme aj konkrétnu skúsenosť, pred troma rokmi sme si s nimi zahrali, tesne sme prehrali. Je to bývalá juhoslovanská škola, všetky tímy z nej sú silné a vždy sa proti ním hrá ťažko.

Oporu majú aj v bránke – Asmir Begovič chytá v Premier League v Stoke City. Ako ho hodnotíte?

Fantastický brankár, poznám ho aj osobne. Je to fajn chalan a nepúšťa veľa gólov. Má skvelý reflex. Je to jeden z najlepších brankárov v Premier League.

Čo slovenský tím?

Dlhšie som v ňom nebol, ale je vidieť, že sa zasa začína tvoriť partia, čo je veľmi dôležité. Musíme zostať na zemi, začať od nuly. Pokúsime sa ešte niečo v našej pozícii urobiť, možno už je neskoro, ale možno nám ešte niečo vyjde.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Ján Mucha #Bosna a Hercegovina