Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mucha: Naskočil som na nový vlak

V reprezentačnej bránke nestál presne jedenásť mesiacov. Naposledy 7. septembra minulého roka. Slováci vtedy v boji o postup na majstrovstvá sveta 2014 v Litve remizovali 1:1 a Ján Mucha, ktorý pri inkasovanom góle chyboval, oznámil, že pre chýbajúcu zápasovú prax v reprezentácii chytať nebude.

07.08.2013 11:00
Ján Mucha Foto:
Ján Mucha.
debata

Už o týždeň sa môže 30-ročný gólman opäť postaviť medzi žrde v drese Slovenska. Prikývol totiž na ponuku Jána Kozáka. „Dohodli sme sa veľmi rýchlo,“ vraví hrdina z kvalifikácie majstrovstiev sveta 2010, ktorý sa pred tromi týždňami upísal ruskej Samare.

Ako ste prijali správu o nominácii na prípravný zápas v Rumunsku?
Vedel som o nej už dlhšie. Pán Kozák mi telefonoval pred týždňom, porozprávali sme sa o viacerých veciach. Vravel som mu, že v klube ešte nechytám a chcel by som sa na novom mieste stabilizovať. Tréner mi však vysvetlil, že napriek tomu by ma na prvom zraze rád videl, na čo som prikývol.

Prekvapil vás nový reprezentačný kouč tým, že vás kontaktoval?
Som rád, že som sa s ním mohol porozprávať. Osobne sa totiž nepoznáme. Zvedavý som však najmä na prvý osobný kontakt, pri ktorom by nám mal odprezentovať svoje predstavy. Najbližší zraz bude určite iný ako predošlé. Budeme sa najvzájom spoznávať, a tak sa naň veľmi teším.

Musel vás tréner Kozák dlho presviedčať, aby ste sa vrátili do reprezentácie?
Netreba ma presviedčať, reprezentoval som a vždy budem reprezentovať veľmi rád. Ku kroku opustiť národný tím ma prinútili okolnosti, keďže som v Evertone prakticky vôbec nechytal. S pánom Kozákom som sa na príchode na zraz dohodol veľmi rýchlo.

Vnímate návrat do reprezentácie ako nový začiatok?
Ťažko povedať. Pred tromi týždňami som zmenil klub, naskočil som na nový vlak. Teším sa z toho a verím, že sa mi v Rusku bude dariť. Potom môžem byť prospešný aj pre reprezentáciu.

Ako ste vnímali vymenovanie Jána Kozáka za trénera národného mužstva?
K tomu by som sa nerád vyjadroval. V reprezentácii nie som už rok, takže ani neviem, čo sa za ten čas v tíme odohralo. Navyše, do rozhodnutí, ktoré súvisia s vymenovaním nového trénera, nemajú hráči vôbec zasahovať. K tomuto kroku pristúpili iní ľudia, ktorí, verím, vybrali správne. My, hráči, sa teraz musíme pozerať do budúcnosti, na predošlé neúspechy treba zabudnúť.

Reprezentácia rozohrala boj o Brazíliu veľmi zle. Myslíte si, že ešte má šancu postúpiť?
Ešte nie je nič stratené. Stále môžeme – pri súhre viacerých priaznivých výsledkov – zabojovať o baráž. Ak to nevyjde, urobíme všetko pre to, aby sme ďalšiu kvalifikáciu zvládli lepšie. Predsa len, nie sme Nemecko ani Brazília, aby sme si trúfali postúpiť na veľké šampionáty každé dva roky.

Kde momentálne trénujete?
Do konca týždňa pobudnem s rodinou v Anglicku, kde sa pripravujem s Evertonom. V sobotu letím z Liverpoolu na Slovensko a potom na zápas do Rumunska. Odtiaľ by som sa už mal presunúť do Samary.

Prečo ste sa nepripojili k ruskému tímu od začiatku sezóny?
Klub mal problémy s mojím zaregistrovaním na Ruskom futbalovom zväze. Dôvodom boli nevyrovnané finančné podlžnosti. Už by to však malo byť v poriadku a nič by nemalo brániť tomu, aby som sa začal pripravovať s mužstvom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mucha