Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Rumunsku sú zhrození smrťou 13-ročného futbalistu. Pred tréningom vypil tri plechovky nápoja, na ktorý platí zákaz

K zbytočnej tragédii došlo v rumunskom mestečku Maieru. Po tréningu zomrel iba 13-ročný futbalista Cifor Hodoroga. Pred tým ho videli, ako vypil tri plechovky s energetickými nápojmi. Ich predaj mladistvým je v Rumunsku zakázaný.

26.02.2024 19:41
Cifor Hodorog, energetické nápoje, smrť,... Foto:
Cifor Hodoroga mal iba 13 rokov.
debata

Cifor, športovo založený siedmak na miestnej škole, sa večer zúčastnil na tradičnom tréningu v telocvični.

Chlapec roky hrával futbal, chodil na mládežnícke súťaže a nikdy sa nesťažoval na žiadne zdravotné problémy.

Po tréningu ešte zostal, aby si zakopal s kamarátmi. Po chvíli si začal sťažovať na bolesť nôh a brucha, ku ktorým následne pribudli kŕče. Pred stratou vedomia ešte stihol poprosiť kamarátov, nech zavolajú jeho mame.

Christian  Figueiredo Čítajte viac Rutinný zákrok s tragickým koncom. Zomrel 29-ročný kulturista, ktorého sledovalo vyše 100-tisíc ľudí

Na miesto privolali zdravotníkov, ktorí rozpoznali príznaky zástavy srdca. Okamžite začali s resuscitáciou, k chlapcovi medzitým dorazila aj ďalšia pomoc vrátane lekára. Cifora sa už oživiť nepodarilo.

Jeden z jeho kamarátov miestnym médiám povedal, že Cifor pred tréningom vypil tri energetické nápoje. "Nevidel som to, ale mnohí spolužiaci hovorili, že vypil energetický nápoj.

V čase, keď sa to stalo, mal v sebe už tri plechovky." Energetické nápoje obsahujú veľkú dávku kofeínu a spôsobujú zvýšený krvný tlak či nepravidelný srdcový pulz.

Chlapec sníval o tom, že sa stane futbalistom . Plánoval ísť na strednú školu so športovým zameraním. Ako povedala Ciforova mama pre miestne médiá, netrpel žiadnymi chorobami.

403767288 Čítajte viac Tragédia na ruskom turnaji. Finále neprežil štrnásťročný chlapec, viacerí ukazujú na rozhodcu

Podobne sa vyjadril aj miestny futbalový tréner mládeže. „Cifor bol aktívne, atletické dieťa. Nikdy nevykazoval známky únavy alebo choroby. Nezdalo sa, že by mal nejaké zdravotné ťažkosti, práve naopak.“

Smrť mladého futbalistu spustila aj veľkú spoločenskú diskusiu. Cifor sa k „energeťákom“ vôbec nemal dostať, keďže v Rumunsku od začiatku roka platí zákon, ktorý zakazuje ich predaj mladistvým osobám.

"Trhá mi srdce, že dieťa tak rýchlo odíde z tohto sveta kvôli ľahostajnosti nás všetkých. S novým zákonom by mali byť kontroly razantnejšie a ľudia predávajúci „energetické produkty“, cigarety či alkohol mladistvým by mali byť kontrolovaní a pokutovaní.

Zdá sa, že u nás obchody predávajú tovar za každú cenu, dokonca aj za život dieťaťa," uviedol starosta Vasile Bors.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Rumunsko #mladík #futbalista #zástava srdca #energetické nápoje