Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Remíza s cenou zlata. Srbi postúpili na ME, pomohli im Maďari

Futbalisti Srbska postúpili na ME 2024. V nedeľňajšom zápase kvalifikačnej G-skupiny remizovali s Bulharskom 2:2 a po poslednom 10. kole sa udržali na druhej postupovej priečke za Maďarskom.

19.11.2023 16:58 , aktualizované: 23:20
Srbsko - Bulharsko Foto: ,
Srbský futbalista Andrija Živkovič (vľavo) a hráč Bulharska Filip Krastev bojujú o loptu.
debata (2)

Pred nedeľňajšími zápasmi mohli na postup pomýšľať aj reprezentanti Čiernej Hory, no potrebovali prehru Srbov a zároveň museli zdolať domácich Maďarov, ktorým však podľahli 1:3.

Srbi mali postupový osud vo svojich rukách a ich šance sa ešte zvýšili v 17. minúte, keď Miloš Veljkovič dorazil loptu do bránky po rohovom kope. Bulhari však túžili po prvom víťazstve v kvalifikácii a v 59. minúte vyrovnali zásluhou krížnej strely Georgiho Ruseva.

O desať minút už Bulhari viedli 2:1 po tom, čo Kiril Despodov unikol dvojici protihráčov a prekonal brankára Milinkoviča-Saviča. Domácich fanúšikov rozjasal v 77. minúte Srdjan Babič, ktorý skóroval hlavou po rohovom kope – 2:2.

Tento výsledok domácim stačil a nemuseli sa spoliehať na pomoc Maďarov. Srbi sa na ME prebojovali prvýkrát od roku 2008.

Slovensko - Island 16 Čítajte viac Calzona dal dva sľuby. Oba splnil, ale aj tak to má so Slovákmi ťažké

Hráči Čiernej Hory mohli byť prví, kto v kvalifikácii ME 2024 zdolá Maďarov, no napokon sa im to nepodarilo. Od 36. minúty viedli gólom Slobodana Rubežiča, ktorý vyťažil z prihrávky Stefana Jovetiča. Nádejné skóre im vydržalo do 67. minúty.

Maďari postupne prevzali iniciatívu a Dominik Szoboszlai gólom zakončil individuálny prienik – 1:1. Ten istý hráč si krátko nato vymenil loptu s Martinom Ádámom a domáci viedli – 2:1.

Reprezentanti Čiernej Hory už nedokázali zvrátiť skóre a v nadstavenom čase inkasovali tretíkrát. Szoboszlaiov priamy kop vyrazil brankár Mijatovič pred Ádáma a ten poslal loptu do siete – 3:1.

Belgický futbalový útočník Romelu Lukaku strelil v nedeľňajšom zápase proti Azerbajdžanu štyri góly, ktorými zvýšil svoj náskok na čele najlepších strelcov kvalifikácie ME 2024.

Futbalisti Portugalska zakončili svoje účinkovanie v kvalifikácii ME 2024 víťazstvom nad Islandom 2:0 a v tabuľke „slovenskej“ J-skupiny dosiahli plný počet 30 bodov.

Bosna - Slovensko Čítajte viac Ďalší víťazný obrat. Slováci ukončili úspešnú kvalifikáciu triumfom v Bosne

Za nimi a slovenským tímom, ktorý potvrdil druhú priečku víťazstvom v Bosne a Hercegovine 2:1, sa umiestnili reprezentanti Luxemburska, ktorí zvíťazili v Lichtenštajnsku 1:0. V doterajšom priebehu kvalifikácie sú bez straty bodu už iba Francúzi, ktorých v utorok čaká záverečný zápas v Grécku.

Portugalci viedli od 37. gólom Bruna Fernandesa a ich hernú prevahu potvrdil Ricardo Horta v 66. minúte. Portugalcov čaká deviata účasť na ME, vrcholom bolo zlato v roku 2016.

Duel medzi Lichtenštajnskom a Luxemburskom viedla francúzska rozhodkyňa Stephanie Frappartová, ktorá už v 5. minúte vylúčila útočníka hostí Danela Sinaniho po faule a následnej konzultácii s VAR.

Hostia napokon aj v oslabení potvrdili pozíciu favorita a vďaka gólu Gersona Rodriguesa zo 69. minúty triumfovali 1:0. Reprezentanti Lichtenštajnska napokon nebodovali ani v poslednom kvalifikačnom zápase a v J-skupine obsadili bez bodu posledné miesto.

Chorvátsko - Lotyšsko Čítajte viac Zaváhanie Walesu využili Chorváti. Francúzi naložili Gibraltáru 14:0

Lukaku strelil všetky štyri góly už v prvom polčase a pomohol nimi Belgicku k víťazstvu 5:0 a k prvému miestu v F-skupine.

Pred záverečným 10. kolom už bolo rozhodnuté o dvoch tímoch, ktoré priamo postúpia z F-skupiny. Belgičanom išlo o postup z prvej priečky, na ktorej bolo po odohratí všetkých zápasov Rakúsko.

Proti Azerbajdžanu potvrdili úlohu favorita a aj zásluhou štvorgólového Lukakua zaokrúhlili svoj bodový súčet na 20. Zároveň sa zaradili k tímom, ktoré v kvalifikácii ani raz neprehrali.

Tretie miesto v F-skupine obsadili Švédi. S kvalifikáciou sa rozlúčili domácim víťazstvom nad Estónskom 2:0. V prvom polčase ich poslal do vedenia Viktor Claesson, v druhom sa gólovo presadil Emil Forsberg.

10. kolo kvalifikácie ME 2024

A-skupina:
Španielsko – Gruzínsko 3:1 (1:1)
Góly: 4. Le Normand, 55. Torres, 72. Lochošvili (vl.) – 10. Kvaratšelija

Škótsko – Nórsko 3:3 (2:2)
Góly: 13. McGinn (11 m), 33. Ostigard (vl.), 59. Armstrong – 3. Donnum, 20. Larsen, 86. Elyounoussi

F-skupina:
Belgicko – Azerbajdžan 5:0 (4:0)
Góly: 17., 26., 30. a 37. Lukaku, 90. Trossard. ČK: 24. Israfilov (Azer.) po 2. ŽK

Švédsko – Estónsko 2:0 (1:0)
Góly: 22. Claesson, 55. Forsberg

G-skupina:
Maďarsko – Čierna Hora 3:1 (0:1)
Góly: 67. a 68. Szoboszlai, 90.+3 Ádám – 36. Rubežič

Srbsko – Bulharsko 2:2 (1:0)
Góly: 17. Veljkovič, 77. Babič – 59. Rusev, 69. Despodov

J-skupina:
Portugalsko – Island 2:0 (1:0)
Góly: 37. Fernandes, 66. Horta

Lichtenštajnsko – Luxembursko 0:1 (0:0)
Gól: 69. Rodrigues

Načítavajú sa športové výsledky...
2 debata chyba