Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Calzona má šťastie, že je Hamšíkov kamarát. O trénerovi mám inú predstavu. Koniec Kozáka v reprezentácii? Nič lepšie nemohol urobiť

Francesco Calzona oslavuje postup na ME 2024 po... Foto: Jaroslav Novák
SR Bratislava šport futbal ME2024 J Slovensko Island BAX Francesco Calzona oslavuje postup na ME 2024 po zápase s Islandom.

Aktuálne má Slovensko talianskeho trénera Francesca Calzonu. S tímom postúpil na ME, často však čelí kritike. Vedeli by ste si na jeho mieste predstaviť vhodnejšieho adepta?

Nerád by som len kritizoval, ale moja predstava o trénerovi je iná. Na Slovensku máme veľa kvalitných trénerov, ktorí dosiahli veľké úspechy aj ako hráči. Vedel by som si tam predstaviť Ladislava Jurkemika, Jána Kociana, Dušana Galisa či spomínaného Jána Kozáka st.

Som si istý, že by reprezentácii dali oveľa viac ako zahraničný tréner. Calzona má šťastie, že je kamarát s Marekom Hamšíkom. Inak by sa tam určite nedostal. Myslím si, že aj prípravné zápasy pred šampionátom naznačia, na čo momentálne máme. Z toho, čo som zatiaľ videl, som skôr pesimista.

Prečo?

Napriek tomu, že viacerí reprezentanti pôsobia v top ligách a kvalitných mužstvách, nedosahujú v národnom tíme kvalitu a úroveň, akú by sme očakávali. Rád by som sa mýlil. Verím, že ma chlapci príjemne prekvapia.

Ivan Schranz Čítajte viac Top rebríček bez Slovákov? Kdeže, Česi píšu o slovenskom Ronaldovi, žolíkovi bez odpočinku i novej hviezde

Kto z reprezentácie sa vám najviac páči?

Lukáš Haraslín. Je skvelý útočník. Má skvelý ťah na bránku. S jeho dedom som hrával v československom výbere. Tiež to bol výborný chlap.

Ako vnímate budúcnosť slovenského futbalu?

Nevidím úplne do všetkého, ale minimálne na východe republiky nemáme toľko talentovaných chlapcov ako kedysi. Páči sa mi, ako to robí Žilina. Na mládežníckej scéne dosahuje veľké úspechy. Čo sa mne ako dlhoročnému trénerovi mládeže nepáči, je prístup mladých hráčov.

Povedia si, že im stačí jeden alebo dva tréningy za deň, ale to je málo. Mali by sa venovať aj iným športom. Vytráca sa kreativita a predvídavosť.

Ekonomická situácia vo futbale sa za minulé roky rapídne zmenila. Hráčom kluby platia astronomické sumy. Spomínate si ešte, čo ste si kúpili za prvú výplatu a koľko ste dostali?

Neviem presne, koľko to bolo. Vtedy som bol ešte mladý chalan. Mama ma zobrala do obchodu a kúpila mi nohavice a sako. Viem, že keď som bol už stabilným členom kádra, dostali sme na Vianoce polročné odmeny. Mama si myslela, že som tie peniaze ukradol. Neverila, že som toľko zarobil.

Francesco Calzona Čítajte viac Protekcia na zväze? Weissovi ani inému slovenskému trénerovi by nedovolili to, čo Calzonovi, hnevá Škrtela s Vittekom

To, kam sa futbal z ekonomickej stránky dostal, nezmeníme. Pred nami boli veľké legendy a dostávali možno 180 korún za zápas. U nás sa to pohybovalo na najvyššej úrovni okolo 2000 korún. Pre nás to boli pekné peniaze. Teraz si futbalisti zarobia toľko, že to nemajú šancu minúť.

Vo svetovom futbale sa vedú diskusie o tom, či je lepší Lionel Messi alebo Cristiano Ronaldo. Kto z nich je vám bližší?

Jednoznačne Argentínčan. Messi je fantastický, kreatívny futbalista, ktorý ovláda všetko. Dokáže s loptou neskutočne improvizovať. Je radosť sa na neho pozerať.

Ronaldo je iným typom futbalistu. Je to klasický zakončovateľ. Silový hráč, skvelý hlavičkár. V anglickej i nemeckej lige je veľa kvalitných futbalistov, ktorí predvádzajú neskutočné veci.

Priemerné platy futbalistov v európskych súťažiach Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte priemerný...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotíva Košice #Francesco Calzona #slovenská futbalová reprezentáca #Dušan Ujhely