Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tichý v súkromí, na trávniku zabijak. Kto je Kvaradona, ktorý doviedol Gruzíncov na ME?

Jeho meno je nočnou morou pre komentátorov aj novinárov. Líder gruzínskej reprezentácie Chviča Kvaracchelija doviedol svoj národný tím k historickému prvému postupu na majstrovstvá Európy. Aj pre komplikované meno je tento mladík známejší skôr pod prezývkou Kvaradona.

27.03.2024 21:45
Chviča Kvaracchelija Foto:
Chviča Kvaracchelija bude na ME v Nemecku patriť medzi najväčšie hviezdy šampionátu.
debata

Má stále iba 23 rokov, no v krátkej futbalovej kariére toho už preskákal dosť a vo svojej domovine bol ešte pred postupom na šampionát modlou. Napriek prestupovej hodnote na úrovni 100 miliónov eur zostáva tichým zabijakom v pokutovom území súperov a skromným chlapcom v súkromí.

Patrí k tým hráčom, ktorým futbal predurčil osud. Otec Badri je bývalý azerbajdžanský futbalista a tréner, mama Maka tiež dokázala kopnúť do lopty. Prostredného z troch synov nikdy nemuseli do tréningov nútiť, loptu si zamiloval od detstva.

Do vrcholového futbalu ho vychovalo Dinamo Tbilisti a už ako 16-ročný sa objavil v A mužstve. Potom jeho kariéra nabrala rýchly spád. Vo marci 2018 odišiel do Rustavi a o necelý rok neskôr už bol hráčom Lokomotivu Moskva.

Luis Rubiales a Jennifer Hermosová. Čítajte viac Za víťazný bozk mu hrozí väzenie. Pre exšéfa španielskeho futbalu žiadajú dva a pol roka natvrdo

Ešte ako tínedžer v poprednom ruskom klube vyhral Ruský pohár a následne prestúpil do Rubinu Kazaň. V Tatársku vydržal do jari 2022, keď ho ruská agresia na Ukrajine primäla rozviazať so svojim zamestnávateľom zmluvu.

Kvaracchelija svojimi kvalitami úž dávno prerástol gruzínsku ligu, ale radšej sa vrátil domov a tri mesiace pôsobil v Diname Batumi, než sa ozval SSC Neapol.

Filmový producent a kontroverzný šéf talianskeho klubu Aurelio De Laurentiis si do dnes môže mädliť ruky. Za klenot gruzínskeho futbalu zaplatil približne 13 miliónov eur a dnes môže Kvaradonova hodnota presahovať 100 miliónov.

A prečo ho volajú Kvaradona? Podľa všeobecného názoru bolo Gruzíncovo meno také zložité a jeho výkony natoľko kvalitné, že tá prezývka prišla sama pri porovnávaní s Diegom Maradonom. Rodák z Tbilisi ju však zrejme získal v neapolských kruhoch dávno predtým, že sa ukázal v belasom drese SSC.

734168437 Čítajte viac Ikona Realu Madrid nekončí. Po návrate do reprezentácie oznámil Kroos ďalšiu novinku

„Prezývka sa mi samozrejme páči. K Maradonovi sa síce nemôžem priblížiť, ale dám do toho všetko, aby som sa stal veľkým hráčom Neapola,“ povedal krátko po tom, ako sa o prezývke dozvedel.

V súvislosti s Maradonom je pamätným momentom, ako božský Diego pri rozcvičke pred zápasom semifinále Pohára UEFA 1989 proti Bayernu začal tancovať a žonglovať s loptou na pieseň Life is life. Vtedy dokonca niektorí hráči nemeckého súpera prestali s prípravou a udivene na Argentínčana pozerali.

Tento moment zanechal na horkokrvných a emotívnych priaznivcoch SSC hlbokú stopu. A Kvaracchelija v roku 2022 po prestupe do Talianska zaspieval spoluhráčom práve túto pesničku. Aj tým si fanúšikov okamžite získal. Priaznivci si aj toto gesto cenili a pojem Kvaradona bol na svete. Jeho nositeľ ho navyše dokázal potvrdzovať aj svojimi výkonmi.

Dodnes neznáša rozhovory. Síce vie rozprávať niekoľkými cudzími rečami, ale údajne sa stále bojí, že by bol počas interview zlý. Keď má voľno, chodí rád na pizzu a miluje basketbal. V NBA fandí Golden State Warriors a rozohrávačovi Stephovi Currymu. A keď sa dostane domov do Gruzínska, nahodí si trekingovú obuv a vydá sa do hôr za kľudom.

rodrigues Čítajte viac Luxemburský súd rozhodol o útočníkovi Slovana: Rodrigues spoznal svoj trest

Veľmi si stráži aj svoj súkromný život. V minulom roku sa oženil sa lásku z mladosti a budúcu lekárku Nitsu Tavadzeovú. Na ihrisku je to však úplne iný tvor.

Moc toho síce nenarozpráva, ale hovorí za neho práca s loptou a ambície ísť po každej prihrávke. „Je schopný kontrolovať akúkoľvek loptu a čisto ju vybojovať. Má taký plachý spôsob jednania, nikdy nechce byť stredobodom pozornosti. Ale keď hrá futbal, je nesmierne sebavedomý,“ povedal o ňom bývalý tréner z majstrovskej neapolskej sezóny Luciano Spalletti.

Paradoxom je, že bol porovnávaný s Lionelom Messim, aj keď je omnoho vyšší. Keby si mal samotný Gruzínec vybrať, radšej má Cristiana Ronalda a jeho fanúšikovské srdce bije pre Real Madrid. Za svoj idol si však vybral menej tradičné meno.

Je ním Guti Hernández. „On je jeden z dôvodov, prečo milujem futbal. Keď som bol dieťa, dresy s Gutiho menom sa nedali v Gruzínsku kúpiť. Tak som si kúpil biele tričko a napísal jeho meno a číslo 14 na chrbát čiernou fixkou,“ spomínal na mladosť Kvaracchelija.

1 Marek Ujlaky Čítajte viac Kovaného Trnavčana slovanisti zavrhli: Stále na mňa pískali. Majiteľ Poór mu čistil kopačky

Dnes sa už dostal na Gutiho úroveň a mladí chlapci po celom svete píšu na tričko jeho meno. Aj keď pre jeho zložitosť je otázne, či správne. V talianskej Serii A vyrástol v jedného z najlepších ofenzívnych futbalistov súčasnosti.

Stal sa vôbec prvým hráčom v talianskej lige, ktorý dokázal v premiérovej sezóne zaznamenať desať gólov a desať asistencií. Spolu s Victorom Osimhenom bol kľúčovou súčasťou Spallettiho tímu pri ceste za majstrovským titulom, ktorý sa do Neapola vrátil po 33 rokoch.

Aj v aktuálnej sezóne, keď sa SSC až tak moc nedarí, si drží solídne čísla. 10 gólov a štyri asistencie v 27 zápasoch určite nie sú zlou vizitkou. Jeho kredit vzrástol navyše tým, že pomohol reprezentácii Gruzínska na EURO. Na šampionáte sa spolu so slovanistami Džabom Kankavom a Guramom Kašiom predstavia v F skupine spoločne s Tureckom, Portugalskom a Českom.

Krásna talianska moderátorka Diletta Leottaová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Je považovaná za najkrajšiu moderátorku na...
debata chyba
Viac na túto tému: #gruzínska futbalová reprezentácia #Chviča Kvaracchelija