Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najzaujímavejšie a rekordné! Futbalové MS sa o dva roky začnú v Mexiku a vyvrcholia v USA

Otvárací ceremoniál a úvodný zápas futbalových MS v roku 2026 sa budú konať 11. júna na štadióne Azteca v Mexico City.

05.02.2024 08:33
40. Met Life Stadium Foto:
MetLife Stadium v New Yorku bude dejiskom finále MS vo futbale 2026.
debata

Dejiskom finále bude 19. júla MetLife Stadium v New Yorku. V nedeľu to oznámil prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

Aztécky štadión hostil finálové zápasy MS v rokoch 1970 i 1986, v ktorých triumfovali Brazília a Argentína.

Majstrovskú trofej tak na tomto štadióne zdvihli nad hlavu legendárni Pelé i Diego Maradona.

Štadióny pre MS vo futbale 2026 Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Po prvýkrát v histórii sa MS vo futbale...

Štadión je tiež známy vďaka dvom pamätným gólom Maradonu vo štvrťfinále MS 1986 proti Anglicku a s kapacitou 87.523 miest je na ôsmej priečke najväčších futbalových štadiónov na svete.

Stane sa tiež prvým štadiónom, na ktorom sa budú konať tretie MS.

"Som veľmi nadšený z tejto správy. Veľmi sa teším na turnaj, uviedol kouč mexického tímu Jaime Lozano podľa agentúry AFP.

"Najzaujímavejšie a najvýznamnejšie majstrovstvá sveta vo futbale v histórii už nie sú snom, ale realitou.

Bude to turnaj, ktorý zmení pravidlá hry a nielenže vytvorí nové rekordy, ale zanechá aj nezmazateľný odkaz. Bude to najväčšie a najlepšie podujatie všetkých čias," uviedol prezident FIFA Infantino.

Turnaj privíta jedenásť miest v USA (Atlanta, Boston, Dallas, Philadelphia, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New Jersey, San Francisco, Seattle), tri v Mexiku (Guadalajara, Mexico City, Monterrey) a dve v Kanade (Toronto a Vancouver).

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...

Kapacita všetkých jedenástich štadiónov v USA presahuje 60.000 miest, častejšie 70.000. Vzhľadom na to organizátori očakávajú prekonanie diváckeho rekordu, ktorý drží práve šampionát v USA v roku 1994.

Vtedy bolo celkovo na zápasoch 3.568.567 divákov, priemer na jeden duel bol 68.626 fanúšikov.

Väčšina zápasov bude v USA. Semifinálové stretnutia sa uskutočnia v Dallase a Atlante. Duel o tretie miesto je na programe v Miami.

FIFA tvrdí, že rozpis zápasov bude kompletný až po skončení všetkých kvalifikácií. Navrhli ho však tak, aby obmedzil cestovanie tímov. Žreb turnaja by mal byť koncom roka 2025.

825480172 Čítajte viac Kmotrík tvrdil, že pre Slovan nebol prioritou. Hromada opúšťa Slaviu, na hosťovaní bude hrať o titul

Na turnaji v USA, Kanade a Mexiku sa odohrá celkovo 104 zápasov a prvýkrát v histórii sa na šampionáte predstaví 48 tímov. Majstrovstvá budú prebiehať od 11. júna do 19. júla.

Vyvrcholia na MetLife Stadium v New Yorku s kapacitou 82.500 miest, ktorý slúži ako domovský stánok pre dvojicu newyorských klubov NFL Giants a Jets. Informácie priniesla agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Kanada #MS vo futbale 2026