Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarské sny o novej lige! Chystajú súťaž pre kluby strednej a východnej Európy. V projekte sa spomína aj Slovan

Prezident Ferencvárosu Budapešť Gábor Kubatov je na počiatku realizácie myšlienky založenia regionálnej futbalovej ligy pre kluby z krajín strednej a východnej Európy. Projekt má podporu aj od Európskej futbalovej únie (UEFA).

01.02.2024 06:10
SR Futbal Slovan Ferencváros LM 2. predkolo... Foto: ,
Stretnutia Slovana s Ferencvárosom v predkole Ligy majstrov 2022 (na snímke Juraj Kucka a hráč Ferencvárosu Aissa Laidouni) priniesli veľké emócie. Viete si predstaviť, že by proti sebe hrali každý rok?
debata (32)

Okrem toho, že je Kubatov prvým mužom najslávnejšieho maďarského klubu, je aj podpredsedom vládnej strany Fidesz a jedným z najbližších ľudí premiéra Viktora Orbána.

Kubatov sa o možnosti vzniku regionálnej futbalovej ligy vyjadril v rozhovore pre Infostart. Je zástancom myšlienky, aby sa nová súťaž konala súbežne s národnými ligami.

„Uvažujeme o tom už niekoľko rokov. Sme na malom trhu, ktorý má desať miliónov ľudí. Popredné svetové tímy majú rozpočet miliardu eur, Ferencváros má 50 miliónov a to nás obmedzuje," uviedol šéf maďarského klubu.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac Na futbalovom trhu nefungujú pravidlá ako v obchode s regálmi. Slovan v tom nevie chodiť, dopláca na to aj Weiss

Práve veľkosť trhu podľa neho neumožňuje klubu vyššie príjmy od sponzorov, ani z televíznych práv. „Myslím si, že každá krajina na Balkáne má rovnaký problém, aj Bulharsko a Rumunsko, Česi aj Slováci,“ skonštatoval Kubatov.

Riešením by podľa neho bol vznik krátkodobej súťaže, kde by top tímy zo spomínaných krajín mohli hrať vyraďovací turnaj a zároveň súťažiť aj v národných ligách.

„Zamyslite sa, ak tu budeme hrať s Crvenou Zvezdou, Dinamom Záhreb, Ludogorcom, Steauou, Slovanom Bratislava, tie zápasy budú mať inú atmosféru, budú veľkolepé. Vstúpili by sme na väčší trh,“ povedal prezident Ferencvárosu.

421056375 866298058828721 7711066998476117482 n  2 Čítajte viac Česi im dali košom, lebo odohrali zápas s Rusmi, Slovan našiel náhradu za Slaviu. Generálka bude na Tehelnom poli

Niekoľkokrát zdôraznil, že novinka by nesmela ohroziť priebeh domácich ligových súťaží. Je presvedčený o tom, že projekt by pozitívne ovplyvnil konkurencieschop­nosť tímov a nezanedbateľným spôsobom by zvýšil aj príjmy klubov.

Nový projekt by okrem súhlasu samotných klubov musela odobriť aj UEFA. „Maďarský futbalový zväz má takúto podporu a to je dobrá správa. Najmä vzhľadom na fakt, že Sandor Canyi je jednou z kľúčových postáv svetového futbalu a rád by sa v tejto veci angažoval aj on,“ vysvetlil Kubatov.

Sándor Csányi je maďarský miliardár, bankár, veľký futbalový fanúšik a výkonný riaditeľ OTP Group. Prezident Ferencvárosu upresnil že nateraz je otázne, či futbalové zväzy z ostatných krajín budú naklonené takémuto projektu.

740011014 Čítajte viac Rusi s pompou oznámili, že čoskoro odohrajú futbalový zápas proti jednej z európskych reprezentácií. V Moskve hovoria o bratoch

„V nasledujúcich mesiacoch prevezmeme iniciatívu, sadneme si so zástupcami klubov do pracovnej skupiny a dohodneme sa, ako ďaleko to môžeme dotiahnuť.“

Podľa Kubatova myšlienku regionálnych súťaží oprášila pred desiatimi rokmi samotná UEFA. O spoločných projektoch sa v minulosti hovorilo v súvislosti s krajinami Beneluxu, či spojením Škótska s Írskom.

No k realizácii žiadneho doposiaľ neprišlo. V nasledujúcich mesiacoch uvidíme, či sa ambície mocných mužov maďarského futbalu pretavia do reality.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
32 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros #Gábor Kubatov