Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ondruš stratil kamaráta. Beckenbauer mal Zlatú loptu, chcel aj zlato

Stratil som veľkého kamaráta. Od nedele ich mám o jedného menej," zareagoval Anton Ondruš so smútkom v hlase na správu o odchode jednej z najväčších legiend svetového futbalu. Franz Beckenbauer patril dlhé roky k jeho priateľom.

09.01.2024 19:23
ondrubec Foto:
Thierry Henry najviac žiaril v drese Arsenalu.
debata

Stratil som veľkého kamaráta. Od nedele ich mám o jedného menej," zareagoval Anton Ondruš so smútkom v hlase na správu o odchode jednej z najväčších legiend svetového futbalu. Franz Beckenbauer patril dlhé roky k jeho priateľom.

Cisára lopta poslúchala

Beckenbauer i Ondruš hrávali na rovnakých postoch. Boli podobné futbalové typy. Kapitáni svojich národných tímov.

Ba aj krstné mená mali rovnaké. Slávny Nemec figuruje v oficiálnych dokladoch ako Franz Anton. Bol o päť rokov starší ako slovenský stopér.

Nemecko Futbal Beckenbauer úmrtie Čítajte viac Predbehol svoju dobu, priviedol ma k futbalu a teraz je preč. Osobnosti a média plačú za Cisárom Franzom

„Bol to veľký hráč i veľký človek,“ tvrdí Ondruš, ktorý žije od skončenia hráčskej kariéry vo francúzskom mestečku Thonon-les-Bains. "Obdivoval som vždy, ako si veril. Vo všetkom, čo robil.

A lopta ho neuveriteľne poslúchala. To sme vždy obdivovali, často som sa o tom bavil so spoluhráčmi i s inými nemeckými futbalistami, s ktorými som sa poznal. Akoby ju mal prilepenú na kopačkách alebo ju priťahoval nejaký magnet.

Franz bol elegantný futbalista s veľkým prehľadom v hre, jedinečný líder mužstva, čo neskôr potvrdil aj ako tréner."

Najpamätnejší zápas odohrali proti sebe 20. júna 1976 v Belehrade. Vo finále majstrovstiev Európy.

Vo veľkej dráme sa zrodila remíza 2:2, toto skóre sa nezmenilo ani po predĺžení a o víťazovi rozhodol penaltový rozstrel.

Franz Beckenbauer Čítajte viac Futbalový džentlmen a fešák až do svojho konca. Aj toto bol nezabudnuteľný Cisár Franz

V ňom boli šťastnejší československí reprezentanti. Jednu jedenástku chladnokrvne premenil aj Ondruš.

Jeho tím oslavoval jeden z najväčších úspechov v histórii československého futbalu. Medzi prvými gratulantmi nechýbal Cisár Franz, ako všetci volali šéfa nemeckého mužstva.

Franz, nemôžeš mať všetko

Tento ich súboj mal o niekoľko mesiacov neskôr pokračovanie v Paríži. Stretli sa na vyhlasovaní výsledkov ankety Zlatá lopta, ktorú organizoval magazín France Football.

Ondruš v nej obsadil šieste miesto, čo je stále najlepšie umiestnenie slovenského futbalistu v histórii najprestížnejšej futbalovej ankety.

Len bod pred ním skončil Francúz Michel Platini a až za ním siedmy Holanďan Johan Cruyff. V roku 1976 v Zlatej lopte bodovali až štyria hráči zlatého tímu z Československa.

Vyhral Beckenbauer, aj napriek tomu, že jeho mužstvo nezvládlo v Belehrade úlohu favorita. "V Paríži sme vtedy predebatovali dlhý čas. Bavili sme sa aj o finále v Belehrade, ešte sme ho mali v živej pamäti.

Beckenbauer na bundesligovom zápase medzi... Foto: SITA/AP, Tom Weller
Franz Beckenbauer Beckenbauer na bundesligovom zápase medzi Hoffenheimom a Augsburgom koncom augusta 2022.

Videl som, že Franza táto prehra stále trápila. Mal som dobrý rok, ale k absolútnej spokojnosti mi chýba titul majstra Európy, posťažoval sa mi."

Ondruš sa usmieval a kamaráta si doberal: "Nemôžeš mať predsa všetko, vravel som mu. Už si získal toľko trofejí, že doma nemáš takú veľkú skriňu, aby si ich do nej všetky pomestil.

Poznali sme sa už dlho, ale myslím, že vtedy sme sa najviac zblížili. Často sme sa potom pri rôznych príležitostiach podpichovali.

Spomínali sme aj na pekné futbalové časy, ale bavili sme sa aj o súkromných veciach. Franz mi vravel, že ako hráč sa vždy cítil najlepšie."

V Česku kupovali krištáľ

Neraz sa stretli pri rôznych príležitostiach, na futbalových zápasoch. Pripomína, že mal na Beckenbauera osobný mobil a mohol mu kedykoľvek zavolať. "

Raz ma dokonca oslovil, keď pri nejakej príležitosti kupoval v Česku krištáľ. Vtedy som mu s tým pomáhal," prezradil Ondruš.

Niekoľko rokov boli členmi jednej komisie Európskej futbalovej únie (UEFA). Beckenbauer sa pustil po trénerskej ceste, Ondruš sa stal futbalovým manažérom.

Podľa neho bol Beckenbauer najlepším obrancom v histórii futbalu. "Často sa medzi najlepšími futbalistami spomínajú mená Pelé, Maradona alebo v súčasnosti Messi či Ronaldo.

To všetko boli strelci alebo tvoriví hráči. Beckenbauer bol komplexný, všestranný futbalista. Dokázal z obrany dirigovať mužstvo."

5. Franz Beckenbauer Čítajte viac Vo veku 78 rokov zomrel Franz Beckenbauer. Smútiaca rodina legendárneho Nemca prosí: Zdržte sa akýchkoľvek otázok

Mimochodom, pre nemeckú legendu bol rok 1976 posledným, v ktorom vybojovala najväčšie triumfy.

S Bayernom Mníchov, kde strávila takmer celú úspešnú kariéru, tretí raz po sebe vyhrala Európsky pohár majstrov (EPM), predchodcu Ligy majstrov. O niekoľko týždňov neskôr postúpila s národným výberom do finále majstrovstiev Európy, ale prehru s ČSSR považovali doma za neúspech.

Futbalový aristokrat mal 31 rokov a na konte najväčšie triumfy: titul majstra Európy (1972) i majstra sveta (1974), tri víťazstvá v EPM, jedno v PVP, štyri tituly a štyri Nemecké poháre s mníchovským Bayernom, dve Zlaté lopty…

Nečakaný sobáš na MS

Beckenbauerova charizma, skúsenosti, vodcovské predpoklady mu otvárali ďalšie možnosti. Aj bez diplomu sa hneď po skončení hráčskej kariéry stal trénerom nemeckej reprezentácie.

Dva razy priviedol tím do finále MS a v Taliansku 1990 s ním oslavoval titul. Po Brazílčanovi Máriovi Zagallovi, ktorý odišiel do futbalového neba zopár dní pred ním, sa ako druhý na svete tešil z neho ako hráč i ako tréner (tretím je Francúz Didier Deschamps).

Svoje schopnosti naplno zužitkoval aj ako šéf organizačného výboru majstrovstiev sveta 2006 v Nemecku.

V ich priebehu pred zápasom Nemecka so Švédskom sa nečakane tretí raz oženil, čo vyvolalo obrovský rozruch. Obrad prebehol v absolútnom utajení len v úzkom kruhu najbližších.

Mal 60 rokov a v rakúskom Oberndorfe pri Kitzbüheli si vzal o 21 rokov mladšiu Heidi Burmesterovú, s ktorou mal už dve deti – Joela (5) a Francescu (2).

„Chceli sme sa v čase šampionátu vyhnúť akémukoľvek humbugu,“ vysvetlil svoj krok. Rodák z Mníchova žil dlho v Rakúsku, posledné roky strávil v Salzburgu.

Franz Beckenbauer Čítajte viac Ďalšie znepokojivé slová o Beckenbauerovi. Gratulácie? Len cez telefón, no s istotou zdvihne iba jedinej osobe

Mal dovedna päť detí a osem vnúčat. Najmä po smrti najstaršieho syna Stephana, ktorý zomrel ako 46-ročný na rakovinu, začal postupne chradnúť, pribúdali mu diagnózy. "

Času je čoraz menej," vyhlásil po operácii srdca v roku 2019. Utiahol sa do súkromia, na verejnosti sa objavoval sporadicky. Naposledy zavítal na bundesligový zápas Hoffenheim – Ausburg v auguste 2022.

Známe výroky legendárneho Franza Beckenbauera Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
8. januára 2024 zomrel jeden z najslávnejších...
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Franz Beckenbauer #Anton Ondruš #der kaiser #cisár franz