Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ničí ho choroba, ktorá zabila aj Čišovského. Exspoluhráč Škrtela z Liverpoolu zdieľal dojímavý príbeh

Smutnú diagnózu si musel vypočuť bývalý futbalista anglického FC Liverpool Stephen Darby. Pred niekoľkými rokmi u bývalého spoluhráča Martina Škrtela lekári odhalili amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS).

10.12.2023 08:01
Stephen Darby Foto:
Stephen Darby (vľavo) v čase, keď hrával s Martinom Škrteľom za FC Liverpool.
debata

So zákerným ochorením, ktorému podľahol napríklad fyzik Stephen Hawking či bývalý slovenský reprezentant Marián Čišovský, nebojuje rodák z Liverpoolu sám. Životné ťažkosti s chorobou zdieľa na sociálnych sieťach.

Odchovanec slávneho klubu z Anfield Road sa stal členom prvého tímu v roku 2008 a presne v januári toho roku prestúpil do Liverpoolu aj obranca Martin Škrtel zo Zenitu Petrohrad. Darby potom pôsobil v klube ďalšie štyri sezóny.

Po ukončení pôsobenia na severovýchode sa presunul do Bradfordu a následne do Boltonu. Rozbehnutú kariéru ale musel v roku 2018, ako 29-ročný, bohužiaľ predčasne ukončiť.

Aleš Kranjc Čítajte viac Slovinský hokej v šoku, Kopitar otvoril peňaženku. Hráč, ktorý "podkúril" Slovákom, má najhnusnejšiu chorobu na svete

Lekári mu totiž diagnostikovali zákernú chorobu ALS. Tá napáda neuróny miechy a mozgu a spôsobuje ich degeneráciu. V dôsledku toho pacienti s ALS postupne strácajú schopnosť ovládať svaly a zostávajú paralyzovaní.

S ťažkou diagnózou ale Darby nebojuje sám. Na sociálnej sieti Instagram založil profil s názvom Darby Rimmer MND Foundation, ktorej cieľom je vyzbierať peniaze na výskum tejto choroby. So svojimi priaznivcami na ňom tiež zdieľa ťažkosti života s ALS.

Pred pár dňami napríklad zverejnil fotografie, na ktorých sú vidieť zranenia, ktoré utrpel potom, ako stratil rovnováhu a spadol na zem. Kvôli pádom spôsobeným ochorením už v tomto roku dvakrát skončil na pohotovosti.

Börje Salming Čítajte viac Odišla legenda. Zákerná ALS zlomila Salminga len za pár mesiacov

„Ako telo slabne, sú nohy náchylnejšie k zakopnutiam a pádom. Keď sa to stane, nemôžete použiť ruky, aby ste pád zastavili. Pády sú nepríjemné a majú fyzický a emocionálny dopad na rodinu, ktorá sa o vás musí starať,“ napísal k príspevku Darby.

Ochorením ALS trpelo aj mnoho známych osobností. Medzi inými britský teoretický fyzik Stephen Hawking. Choroba mu bola diagnostikovaná počas štúdii na Oxforde a lekári mu predpovedali len zopár rokov života. Napokon sa mu darilo ALS krotiť a dožil sa 76 rokov.

Zo sveta futbalu ňou trpel aj slovenský reprezentant a bývalý hráč Interu Bratislava či Viktorie Plzeň Marián Čišovský. Tomu ALS zistili v roku 2014, ochoreniu podľahol o šesť rokov neskôr.

Ako informoval Blesk, zákerná choroba postihla tiež slovinského hokejistu Aleša Kranjca. Ten v minulosti pôsobil v maďarskom Féhérvári, rakúskej Vienne Capitals či českých tímoch České Budějovice a Chomutov.

Športovci, ktorí zvádzali boj s ALS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Steve Gleason bol hráčom amerického futbalu....
debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #FC Liverpool #Marián Čišovský #ALS #Stephen Darby