Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katastrofa, nemajú na lieky ani na nájom. Jubilant Panenka sa snaží pomôcť zabudnutým majstrom Európy

Legendárny Antonín Panenka v sobotu oslávil 75. narodeniny. Majster Európy z roku 1976 sa preslávil kultovou jedenástkou, ktorou vo finále ME zaistil titul šampiónov vtedajšej ČSSR.

03.12.2023 10:20
814901137 Foto:
Antonín Panenka na októbrovom krste knihy o svojej kariére.
debata (44)

Pri tej príležitosti sa rozhovoril aj o svojich športových rovesníkoch, z ktorých mnohí dožívajú v nedôstojných podmienkach. "Výška dôchodkov, to je katastrofa. U bežných ľudí aj u športovcov.

Niektorí bývalí reprezentanti si nedokážu zaplatiť základné životné potreby. Nemajú na nájom, na lieky, žijú doslova z ruky do huby. Je to smutné. Pomoc od štátu je nulová," trápi rodáka z Prahy.

Vadí mu dvojaký meter systému. "Olympionici, ktorí získali medailu, dostávajú dvakrát do roka slušný finančný príspevok od olympijského výboru.

Bosna SR Futbal ME2024 Kvalifikácia J skupina Čítajte viac Slováci si postupom na EURO pekne zarobili. V skupine si môžu prilepšiť o ďalšie milióny eur

Ale futbalisti, čo vybojovali historický titul majstrov Európy, nedostávajú vôbec nič. Nikto si na nich ani nespomenie," hovorí „Páňa“, ktorý je predsedom Nadácie futbalových internacionálov.

Inštitúcia združuje hráčov, ktorý aspoň raz nastúpili v českom reprezentačnom drese. Jej cieľom je pomáhať bývalým futbalistom v seniorskom veku, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

„Prispievame im na lieky, rôzne liečebné pobyty, operácie, lekárov, liečebné kúpele…Robíme, čo môžeme,“ vysvetlil Panenka pre CNN Prima News.

Momentka po finále ME 1976 vo futbale. Titul... Foto: ČTK / DPA / Sven Simon
Jozef Čapkovič, Koloman Gögh, kapitán Anton Ondruš, Ján Pivarník, Antonín Panenka, tréner Václav Ježek a Marián Masný Momentka po finále ME 1976 vo futbale. Titul oslavujú (zľava) Jozef Čapkovič, Koloman Gögh, kapitán Anton Ondruš, Ján Pivarník, Antonín Panenka, tréner Václav Ježek a Marián Masný.

Súčasní futbalisti sú kráľovský platení a môžu sa finančne zaistiť na celý život, no Panenkova generácia žila v inom svete. "To, čo dnes zarábajú, sa nedá porovnať s obyčajnými ľuďmi.

Na druhej strane, športová kariéra netrvá dlho a je riziková. Niekto vám poláme nohu a koniec. Dnešní hráči iba využívajú možnosti, ktoré sa im ponúkajú.

Keď im tie prachy niekto chce dať, prečo by ich mali odmietnuť. Keby som ja hral dnes, tak by som nebol iný," dodal s úsmevom Panenka.

Partnerky futbalistov podľa hodnoty majetku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Partnerky futbalových hviezd núdzou netrpia,...
44 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #zdravie #dôchodky #Antonín Panenka