Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blamáž je zažehnaná. Chorváti vyhrali a oslavujú postup. Skvelá bilancia Rumunov

Futbalisti Chorvátska sa prebojovali na ME 2024 v Nemecku. Vo svojom záverečnom zápase v kvalifikačnej D-skupine zdolali Arménsko 1:0 a udržali si druhé postupové miesto.

21.11.2023 22:43
Chorvátsko Futbal ME kval. D Arménsko Foto: ,
Chorvátsky hráč Borna Sosa (vpravo) bojuje o loptu s Arméncom Kamom Hovhannisjanom v zápase D-skupiny záverečného kola kvalifikácie ME 2024 v Záhrebe.
debata

V tabuľke skončili štyri body pred tretím Walesom, ktorému nestačila v utorok remíza 1:1 s víťazom skupiny Tureckom, o EURO bude bojovať v play off. Francúzi, ktorí mali už dávnejšie isté prvenstvo v B-skupine, stratili na záver kvalifikácie prvé body, keď remizovali v Grécku 2:2.

„Les Bleus“ poslal na konci prvého polčasu do vedenia Randal Kolo Muani, domáci však po prestávke v priebehu piatich minút otočili skóre. Najprv vyrovnal Anastasios Bakasetas a následne strelil druhý gól Grékov Fotis Ioannidis. Tréner hostí Dider Deschamps vynechal zo základnej zostavy Kyliana Mbappeho, ktoré nechal oddychovať na lavičke.

Do hry ho poslal až v 64. minúte a už po desaťminútovom pobyte na trávniku prihral Youssoufovi Fofanovi na gól, ktorý znamenal deľbu bodov. Druhé postupové miesto potvrdili Holanďania triumfom 6:0 na pôde posledného Gibraltáru, hetrikom k nemu prispel Calvin Stengs.

slovensko futbal Čítajte viac Hrozí Slovensku účasť v skupine smrti? Pozrite si zloženie košov pred žrebom

V I-skupine bolo pred záverečnými stretnutiami taktiež rozhodnuté o postupujúcich, v šlágri medzi Rumunskom a Švajčiarskom tak už išlo iba o to, kto z dvojice sa stane víťazom skupiny. Zápas lepšie zvládli domáci, o ich triumfe rozhodol v 50. minúte Denis Alibec. Rumuni vyhrali skupinu s päťbodovým náskokom pred súperom, tretí skončil Izrael, ktorý na záver zvíťazil v Andorre 2:0. V ďalšom stretnutí skupiny si Bielorusko poradilo v Prištine s domácim Kosovom 1:0.

Chorváti vstupovali do duelu v Záhrebe s vedomím, že akékoľvek víťazstvo ich posunie na šampionát. Bronzoví medailisti z MS 2022 v Katare začali svoje ciele napĺňať v 43. minúte, keď sa po centri Bornu Sosu presadil hlavičkou Ante Budimir. Ten istý hráč po prestávke dokázal dostať loptu opäť do siete, ale predtým fauloval brankára a tak gól neplatil. Domáci už ďalšie šance nevyužili, triumf 1:0 im však stačil na postup.

Zápas viedol slovenský rozhodca Ivan Kružliak, ktorému na čiarach asistovali krajania Branislav Hancko a Ján Pozor, štvrtým rozhodcom bol Martin Dohál. V druhom zápase „déčka“ Wales remizoval s Tureckom 1:1. Nádeje domácich na zisk druhej priečky posilnil v 7. minúte Neco Williams, no v 70. minúte zachránil bod pre hostí Yusuf Yazici, ktorý premenil pokutový kop.

Ukrajina - Taliansko Čítajte viac Ukrajincov v nadstavení nehorázne poškodili, mali kopať penaltu. Čeferinov výrok o Talianoch vyznieva v tejto súvislosti nešťastne

„Vatreni“ skompletizovali zoznam tímov priamo postupujúcich z kvalifikácie, o zvyšné tri miestenky na EURO sa bude bojovať v play off. Wales narazí v A-vetve na jedného z trojice Fínsko, Ukrajina, Island, súpera určí žreb, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra. Semifinále play off je na programe 21. marca, finále o päť dní neskôr.

10. kolo kvalifikácie ME 2024

B-skupina

Grécko – Francúzsko 2:2 (0:1), góly: 56. Bakasetas, 61. Ioannidis – 42. Kolo Muani, 74. Y. Fofana

Gibraltár – Holandsko 0:6 (0:3), góly: 10., 50. a 62. Stengs, 23. Wieffer, 38. Koopmeiners, 81. Gakpo

D-skupina

Chorvátsko – Arménsko 1:0 (0:0), gól: 43. Budimir. Rozhodovali: KRUŽLIAK – HANCKO, POZOR (všetci SR)

Wales – Turecko 1:1 (1:0), góly: 8. Williams – 70. Yazici (z 11 m)

I-skupina

Rumunsko – Švajčiarsko 1:0 (0:0), gól: 50. Alibec

Andorra – Izrael 0:2 (0:1), góly: 29. Cervos (vl.), 81. Kinda

Kosovo – Bielorusko 0:1 (0:1), gól: 43. Antilevskij

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #kvalifikácia #EURO 2024