Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vražedný útočník z poľovačky na Švédov v Bruseli je mŕtvy. Niektoré situácie sa nedajú predvídať, vraví bezpečnostný manažér

Panika, plač, obavy o vlastné životy. Scény, ktoré nepatria do bežného života a už vôbec nie na futbalové štadióny.

17.10.2023 15:47
debata
Horor pre fanúšikov Švédska v Bruseli. Dvaja z... Foto: TASR/AP, Geert Vanden Wijngaert
Brusel streľba švédi Horor pre fanúšikov Švédska v Bruseli. Dvaja z nich prišli pri ozbrojenom ataku o život.

Traja mŕtvi, jeden vážne zranený, nedohratý zápas. Taká je bilancia krvavého útoku v Bruseli, kde v pondelok večer proti sebe nastúpili v kvalifikácii ME 2024 reprezentácie Belgicka a Švédska.

Kompetentní predčasne ukončili stretnutie v polčase po tom, čo ich belgická polícia informovala o teroristickom útoku. Moslimský radikál počas neho zastrelil dvoch fanúšikov Švédska a ďalšieho vážne zranil.

Útočník utekal pred spravodlivosťou len pár hodín.

Dnes ráno ho vypátrali príslušníci špeciálnej jednotky a keďže kládol odpor, došlo k streľbe. Štyridsaťpäťročný Abdesalem Lassoued, problémový ilegálny imigrant, pri nej utrpel viacnásobné zranenia, ktorým neskôr podľahol.

Poľovačka na fanúšikov

Tragický incident sa udial pár hodín pred zápasom, pred ktorým už domáci mali istotu postupu na šampionát a na diaľku bojovali s Rakúšanmi o prvé miesto v skupine.

Polícia potvrdila, že Lassoued atak plánoval. Vyzbrojil sa útočnou puškou typu AR-15, ktorá je populárnou zbraňou pri masových streľbách v USA. Oblečený vo fluorescenčne oranžovej bunde vysadol na skúter a vydal sa na honbu na severských fanúšikov.

belgicko, brusel, streľba, atentát Čítajte viac Atentátnik z Bruselu zomrel po zásahu polície

Jeho prvým cieľom bolo taxi, v ktorom sedela skupina Švédov oblečená v národných dresoch. Keď sa pred ním rozutekali, nasledoval ich do blízkej budovy, kde zastrelil dvoch priaznivcov hostí a tretieho vážne zranil.

Po úteku z miesta činu nahral na sociálne siete video, v ktorom označil útok za pomstu za smrť 6-ročného palestínskeho chlapca v USA. Toho minulý týždeň dobodal fanatický odporca hnutia Hamas.

Lassoued označil Švédsko za krajinu zla, k čomu mali prispieť nedávne incidenty pri pálení posvätnej moslimskej knihy Korán.

„Súcitíme s rodinami obetí. Zákerný teroristický útok bol zbabelým činom fanatika voči nevinným ľuďom,“ reagoval belgický premiér Alexander de Croo.

Scény zdesenia z ulíc sa rýchlo preniesli na Štadión kráľa Baudouina. Keď sa švédski futbalisti dozvedeli, čo sa stalo, odmietli nastúpiť na druhý polčas. Organizátori po porade s delegátmi UEFA napokon rozhodli o nedohratí stretnutia za stavu 1:1.

Zdesení Švédi

Strach a beznádej zavládli aj na tribúnach. Stovky fanúšikov Švédska najskôr nevedeli, čo sa deje, dostávali len útržkovité informácie.

Keď vyšlo najavo, že o život prišli dvaja ich krajania, prepadli ich obavy. Podľa prvotných správ sa mal útočník pohybovať v okolí. Viac ako 35-tisíc fanúšikov napokon opustilo štadión s vedomím, že ho polícia zatiaľ nechytila.

814224170 Čítajte viac Teror v Bruseli, zápas sa nedohral. V Belgicku zastrelili dvoch Švédov, útočník vraj kričal „Alláhu akbar“

„Momenty hrôzy. Zachvátila nás panika, ľudia si hromadne vyzliekali dresy a menili ich za civilné oblečenie. Niektorí nechceli odísť zo štadióna, pretože ho v tom momente považovali na najbezpečnejšie miesto,“ zverila sa fanúšička Pernilla Califfová pre švédsky denník Aftonbladet.

Čo by mali priaznivci robiť pri podobných krízových situáciách? Ako si zachovať rozvahu a kde hľadať ochranu? Bezpečnostný manažér bratislavského Slovana Robert Tománek vraví, že podobné extrémne udalosti sa nedajú predvídať.

„Ak k niečomu podobnému dôjde, je náročné odhadnúť, ako budú ľudia reagovať. Medzi úlohy bezpečnostného manažéra patrí aj to, že fanúšikom adresuje výzvy, ako sa zachovať, ako opustiť štadión a ďalšie informačné pokyny. Davové situácie však nevyrieši sám, pomoc organizátorov a polície je nevyhnutná,“ vysvetľuje Tománek.

Polícia v hlavnej úlohe

Slovanisti sú súčasťou pohárovej Európy aj v tejto sezóne. Do Ľubľany ich vycestovalo viac ako tisíc a výjazd dopadol bez problémov.

Menšie komplikácie sa vyskytli v Mostare, kde belasí bojovali v kvalifikácii Ligy majstrov.

„Mali sme informácie, že domáci fanúšikovia chcú napadnúť našich. Situáciu som konzultoval s bezpečnostným manažérom Mostaru a policajtmi. Požiadal som ich o ochranu našich priaznivcov, aby ich odprevadili do hotela či do centra mesta,“ pokračuje bezpečnostný manažér slovenského šampióna.

Podobné scény ako v pondelok večer v Bruseli sa Slovensku zatiaľ, našťastie, vyhýbajú. Problémy počas futbalových zápasov však môžu nastať. Na to, aby všetko prebehlo v poriadku a v medziach zákona, dohliada viacero ľudí.

"Pred zápasmi sa organizujú porady, na ktorých sú prítomní členovia polície, bezpečnostných zložiek a organizátori. Tam sa preberajú udalosti, ktoré môžu vzniknúť na štadióne či mimo neho.

K zvládnutiu daných situácií sú určené dohodnuté postupy. Záležitosti mimo štadióna sú však výhradne v kompetencii polície," dodáva Tománek.

Kedy a od akého stavu sa zápas Belgicko – Švédsko bude dohrávať, je zatiaľ nejasné. UEFA potvrdila, že ďalší postup oznámi v najbližších dňoch.

Vtedy a dnes. Najlepšie platení futbalisti 2003/04 Fotogaléria - 41 fotiek Všetky fotky
Pozrite sa, ako sa za 20 rokov zmenili...
debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #UEFA #Brusel #futbal #streľba