Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovské trápenie Čechov. S 50-tisícovým ostrovom sa strachovali až do konca zápasu. Poliaci si zavarili

Švajčiarski futbalisti prekvapivo remizovali v nedeľňajšom kvalifikačnom zápase ME 2024 s Bieloruskom 3:3.

15.10.2023 20:16 , aktualizované: 23:12
Česko, Faeské ostrovy Foto:
Momentka zo zápasu Česko - Faeské ostrovy.
debata

Futbalisti Španielska, Škótska a Turecka postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku. Španieli vyhrali v nedeľňajšom kvalifikačnom zápase 1:0 na pôde Nórska a severania tak nemôžu v A-skupine bodovo dostihnúť svojho súpera ani Škótov.

O jediný gól Španielov sa postaral v 49. minúte Gavi, ktorý dostal loptu za chrbát brankára Örjana Nylanda po dvoch neúspešných pokusoch svojich spoluhráčov. Gól ešte preveroval VAR pre možný ofsajd, nakoniec však platil a ukázal sa ako kľúčový pre postup na ôsme EURO za sebou.

Škóti utrpeli vo štvrtok prvú prehru v kvalifikácii, práve na pôde Španielska (0:2), a sú tak na druhom mieste. Na ME sa predstavia štvrtýkrát v histórii.

Postup si vybojovali aj futbalisti Turecka. V nedeľňajšom zápase vyhrali 4:0 nad Lotyšskom a v I-skupine ich tak môže predstihnúť už len Wales. Ten sa môže spolu s Chorvátmi vyrovnať Turkom bodovo, no vo vzájomných zápasoch tejto trojice má najvyšší počet bodov práve Turecko (6).

Walesania a Chorváti, ktorí prehrali v nedeľu v Cardiffe 1:2, majú po štyri, no Balkánci už nemajú na programe súboj ani s jedným z dvojice tímov. Turci postúpili na šiesty európsky šampionát v histórii.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona je deň pred zápasom optimista, Luxemburčanom vystrúhal veľkú poklonu. Vždy chce vraj to isté

Švajčiarsko prekvapivo remizovalo s Bieloruskom 3:3. Ešte v 88. minúte prehrávalo v dueli I-skupiny dvojgólovým rozdielom, o vyrovnanie sa postarali Manuel Akanji a Zeki Amdouni. Ich tím je v tabuľke druhý, o bod za Rumunskom.

Hosťom patrí piate miesto s jednobodovou stratou na Kosovo a stratili šancu na postup. Skóre otvoril v 28. minúte domáci Xherdan Shaqiri a prvý polčas patril jeho tímu. Po hodine hry však vyrovnal Max Ebong po centri od Dmitriho Antilevského k vzdialenejšej žrdi.

Po rohovom kope sa presadil hlavou aj Denis Poljakov a na 3:1 zvýšil v 84. minúte Antilevskij, ktorého vysunul Kirill Pečenin. Domáci nedopustili šokujúci výsledok a z dvoch štandardných situácií vyťažili rovnaký počet gólov v priebehu jednej minúty.

Rumuni využili zaváhanie Švajčiarska a po hladkom víťazstve 4:0 nad Andorrou sa posunuli na čelo I-skupiny. Domáci si vytvorili dvojgólové vedenie v priebehu necelej polhodiny – víťazný zásah strelil Nicolae Stanciu a ďalší pridal o chvíľu neskôr Ianis Hagi. Andorra je na poslednom šiestom mieste s dvoma bodmi a nemôže postúpiť.

Najtesnejším rozdielom 1:0 zvíťazili Česi, ktorí zdolali Faerské ostrovy. O troch bodoch pre domácich rozhodol v 76. minúte z bieleho bodu Tomáš Souček. Jeho tím je momentálne v tabuľke E-skupiny druhý, o dva body za Albánskom, na ktorého pôde prehral vo štvrtok 0:3.

Neymar Čítajte viac Brazília rieši škandál. Trio hviezd sa po remíze s Venezuelou zabávalo na súkromnej párty v ženskej spoločnosti

Hostia sú na poslednej piatej priečke so ziskom jedného bodu. Poliaci nevyužili možnosť poskočiť na druhú priečku, keď remizovali s Moldavskom 1:1, bod pre nich zachránil Karol Swiderski.

Gruzínsko si poradilo s Cyprom 4:0. Ukončilo tak sériu troch prehier a v A-skupine figuruje na piatej pozícii. Víťazný gól strelil v 46. minúte Otar Kitejišvili, ďalší pridal Chviča Kvaracchelia.

Kírdelníkovi talianskeho Neapola asistoval Giorgi Čakvetadze, niekdajší hráč Slovana Bratislava. Pri treťom góle Levana Šengeliu bol zase Kvaracchelia. Na 4:0 upravil v nadstavenom čase z penalty Georges Mikautadze. Gruzínsko triumfovalo naposledy v júni, keď vyhralo práve na pôde Cypru (2:1). Ten je v „áčku“ na šiestej priečke bez bodového zisku.

A-skupina:

Gruzínsko – Cyprus 4:0 (0:0)
Góly: 46. Kiteišvili, 58. Kvaracchelia, 82. Šengelia, 90.+5. Mikautadze (z 11 m)

Nórsko – Španielsko 0:1 (0:0)
Gól: 49. Gavi

D-skupina

Turecko – Lotyšsko 4:0 (0:0)
Gól: 83. a 90.+2. Tosun, 58. Akgun, 87. Akturkoglu

Wales – Chorvátsko 2:1 (0:0)
Gól: 47. a 60. Wilson – 75. Pašalič

E-skupina:

Česko – Faerské ostrovy 1:0 (0:0)
Gól: 76. Souček (z 11 m)

Poľsko – Moldavsko 1:1 (0:1)
Gól: 53. Swiderski – 26. Nicolaescu

I-skupina:

Rumunsko – Andorra 4:0
Góly: 23. Stanciu, 28. Hagi, 44. Marina (z 11 m), 50. Coman. ČK: 90.+1. San Nicolas (Andorra)

Švajčiarsko – Bielorusko 3:3 (1:0)
Góly: 28. Shaqiri, 89. Akanji, 90. Amdouni – 61. Ebong, 69. Poljakov, 84. Antilevskij

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #českí futbalisti #švajčiarski futbalisti