Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Góly sú „no problem“ a jeden status dva milióny. Slovensko prišiel dobyť futbalový kráľ, ktorý ovládol takmer všetko

Jeden rekord za druhým. Čo číslo, to nemý úžas.

08.09.2023 11:50
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo deň pred zápasom počas tréningu na Tehelnom poli.
debata

Cristiano Ronaldo, futbalový fenomén, ktorý sa v piatok predstaví na Tehelnom poli v zápase Slovenska s Portugalskom, dosiahol prakticky všetko. Z úspechov mu chýba hádam len titul majstra sveta.

Je to len pár dní, čo z Blízkeho východu priletela správa, že za svoj tím Al-Nasr strelil ďalší gól. V jeho prípade mal poradové číslo 850. Niektoré z nich boli menej dôležité, iné zasa rozhodujúce. Jedno je isté – futbal bez Cristiana Ronalda by bol dnes iný.

"V topánkach má nejakú mágiu. Prvá vec, ktorú si na ňom všimnete, je, že je neuveriteľne rýchly a veľmi, veľmi silný. Má skvelú kontrolu nad loptou a jeho technika je úžasná.

Verí, že dokáže čokoľvek a táto sebadôvera ho robí naozaj výnimočným," povedal o ňom ešte na začiatku kariéry legendárny krajan Eusébio.

Video

Ronaldo to počas ďalších dvoch dekád do bodky potvrdil.

Len niekoľko rekordov, ktoré aktuálne svietia pri jeho mene: najviac zápasov v európskych pohárových súťažiach – 197. V nich zároveň strelil aj najviac gólov – 145. Z nich dal 140 v Lige majstrov.

Najlepšiu klubovú súťaž na svete vyhral päťkrát a v siedmich ročníkoch bol jej najlepším strelcom.

Počas kariéry vyhral až 34 klubových trofejí – vrátane siedmich ligových titulov. Mal sezóny, keď bol nezastaviteľný, v šiestich z nich dal dokonca viac gólov ako 50. V ročníku 2014/2015 až 61.

Cristiano Ronaldo a jeho začiatky Fotogaléria - 78 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo a jeho detská tvár. Pozrite...

A všetci vedia, čo nasledovalo po každom z nich: výskok-otočka-dopad s roztiahnutím rúk a k tomu tradičné „siu“, čo v preklade znamená áno.

„Strieľať góly je skvelý pocit, ale pre mňa je najdôležitejšie, že tím je úspešný. Nezáleží predsa na tom, kto dá góly, pokiaľ vyhrávame,“ znie jeden z jeho pamätných výrokov, hoci všetci vedia, že keď Ronaldo góly nedáva, je zle-nedobre.

Debut v roku 2003

Je zberateľ veľkých trofejí. Nielen tímových, ale aj osobných. Počas viac ako dekády spolu s Lionelom Messim bojovali o Zlatú loptu – trofej udeľovanú najlepšiemu hráčovi na svete.

Portugalský virtuóz vyhral v rokoch 2008, 2013, 2014, 2016 a 2017, kým Messi bral najvýznamnejšie individuálne ocenenie v edíciách 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 a 2021. Za ostatných pätnásť rokov ich hernú hegemóniu narušili jedine Luka Modrič (2018) a Karim Benzema (2022).

Cristiano Ronaldo. Foto: TASR, Martin Baumann
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo.

Rodák z Madeiry okrem toho získal dvakrát cenu pre najlepšieho hráča FIFA a trikrát v kategórii UEFA pre svoju dominanciu na starom kontinente.

Po dvakrát ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu v Manchestri United i v Reale Madrid, za ktorý nastrieľal neuveriteľných 450 gólov. Raz ho takto dekorovali aj v Juventuse Turín.

Ako mimoriadne plodný útočník bol najlepším strelcom v šestnástich rôznych súťažiach. V roku 2019 si zasa domov vzal Puskásovu cenu za najkrajší gól do bránky Porta.

Ale nielen na klubovej úrovni, minimálne rovnako dominantný bol aj v drese Portugalska, ktorému oddane slúži od roku 2003. Debutoval 20. augusta v zápase proti Kazachstanu. Ako osemnásťročný mladík nastúpil na druhý polčas, keď vystriedal legendárneho Luisa Figa.

A treba povedať, že aj jeho veľkosť po rokoch zatienil.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Žiadne dary, iba posmešky a neskutočný talent. Život chcel byť k Ronaldovi krutý, on si však so všetkými nástrahami poradil

V knihe rekordov

Prvý gól v národnom drese strelil na Eure 2004, keď Portugalsko zdolalo v základnej skupine Grécko 2:1. Paradoxne, vo finále tomu istému súperovi podľahlo.

Na Slovensko prišiel o dvadsať rokov starší Ronaldo. S rovnými dvesto reprezentačnými zárezmi, čo je svetový unikát zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov.

„Rekordy sú moja motivácia. Túžim sa stať najvyťaženejším hráčom v histórii. Na to by som bol hrdý. Ale tým sa to nekončí. Stále chcem byť často povolávaný do reprezentácie,“ vravel na jar, keď prekonal rekordný zápis Kuvajťana Bader Al-Mutawu v počte štartov za národný tím.

Video

Ešte ohromujúcejšie však pôsobí číslo s nastrieľanými gólmi vo vínovočervenom drese – dal ich 123. Veď najlepším strelcom bol až na troch medzinárodných turnajoch.

V roku 2016 sa dočkal najväčšieho úspechu v reprezentačnej kariére. Milovanú krajinu doviedol na európsky piedestál, keď Portugalsko v parížskom finále zdolalo domáce Francúzsko 1:0.

Na ten moment, keď zranený Ronaldo plakal ležiac na trávniku, si akiste spomínate. Aj na druhý polčas, keď z postrannej čiary tlačil spoluhráčov za triumfom.

Bol však na ihrisku, keď pozdvihol pohár za víťazstvo v Lige národov 2019.

Prílet Cristiana Ronalda na Slovensko Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia čakajú na prílet portugalskej...

Ale skutočným prejavom toho, aký dominantný bol v národnom drese, je fakt, že v rokoch 2007 až 2018 si prebral ocenenie pre portugalského futbalistu roka až desaťkrát z dvanástich príležitostí.

Šéf Instagramu

Ak je reč o Ronaldových číslach, tie najväčšie sú spojené s peniazmi, ktoré zarába. Podľa renomovaného magazínu Forbes je v roku 2023 najlepšie plateným športovcom na svete. Útočník zinkasuje 123 miliónov amerických dolárov, 41,5 milióna na ihrisku a 81,5 mimo neho.

Prvú päťku dopĺňa Messi (117,5), Kylian Mbappé (108,5), LeBron James (108) a Canelo Alvaréz (99,5). A pokiaľ ide o sociálne siete, Ronaldo je suverénnou športovou jednotkou. Na Instagrame ho sleduje 604 miliónov ľudí. Messiho, s ktorým ho experti večne zrovnávajú, len 486 miliónov.

Video

Sociálne médiá, ktoré slúžia ako komunikačný kanál medzi celebritami a ich fanúšikmi, sú tiež zdrojom príjmu a v tomto prípade opäť platí, že nikto nezarába viac ako CR7.

Portugalský hráč dostáva z Instagramu 2,1 milióna eur za každý príspevok na svojom účte, uvádza portál Hopper HQ.

Góly, trofeje, peniaze, to všetko nie je v jeho živote problém. Keď ho raz s tým všetkým novinári konfrontovali, filozoficky povedal: „Najdôležitejšia je rodina. Udržujte svoju rodinu zdravú, dobrú, starajte sa o ňu, pretože to je tá najdôležitejšia vec na svete.“

Futbalový kráľ prichádza…

Cristiano Ronaldo v Bratislave. Foto: TASR, Martin Baumann
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo v Bratislave.
debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #slovenskí futbalisti #portugalskí futbalisti