Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál neutícha. Šéfa španielskeho futbalu skritizovali aj reprezentanti, tréner majsteriek sveta končí

Lídri španielskej mužskej reprezentácie odsúdili "neprijateľné správanie sa" prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa.

05.09.2023 15:21 , aktualizované: 17:23
Luis Rubiales Foto: ,
Luis Rubiales bozkáva Teresu Abelleirovú.
debata (1)

Vyjadrili tak podporu ženskému národnému tímu, ktorý v auguste premiérovo v histórii získal zlato na majstrovstvách sveta futbalistiek.

Ide o prvé verejné vyhlásenie špičkových španielskych futbalistov proti Rubialesovi po tom, čo po finále MS bez súhlasu pobozkal Jennifer Hermosovú na pery. Šéf RFEF sa tiež prezentoval oplzlým gestom, keď sa na tribúne chytal za rozkrok.

Za uvedené už Rubiales čelí vyšetrovaniu zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorá mu dočasne pozastavila činnosť.

Luis Rubiales Čítajte aj Kauza bozku po finále MS žien sa vyostruje. Rubiales sa snaží zachrániť novým videom, odmieta rezignovať

Šéf španielskeho futbalu tiež čelí žalobe španielskej vlády za správanie sa, ktoré vyvolalo búrku kritiky a viedlo k rozsiahlym výzvam na jeho rezignáciu.

"Odmietame správanie, ktoré považujeme za neprijateľné zo strany pána Rubialesa. Ten sa neriadil v súlade s tým, akú inštitúciu zastupuje.

Pevne a jednoznačne stojíme na strane hodnôt, ktoré tento šport reprezentuje. Španielsky futbal musí byť hybnou silou rešpektu, inšpirácie, inklúzie a rozmanitosti a musí ísť príkladom svojím správaním sa na ihrisku aj mimo neho," povedal útočník Álvaro Morata počas tlačovej konferencie v Madride.

Luis Rubiales. Foto: SITA/AP, RFEF
Spain Soccer Rubiales Luis Rubiales.

Hráč Atlética Madrid prečítal vyhlásenie s ďalšími kapitánmi výberu Césarom Azpilicuetom, Rodrim a Marcom Asensiom. Zostávajúci reprezentanti Španielska sedeli počas čítania vyhlásenia v miestnosti.

Podľa futbalistov správanie sa Rubialesa poškvrnilo historické víťazstvo žien.

"Je to historický míľnik, podľa ktorého sa bude španielsky ženský futbal riadiť. Bude obdobie pred a po tomto úspechu. Tento neoceniteľný triumf inšpiruje nespočetné množstvo žien.

Preto chceme vyjadriť ľútosť a solidaritu s hráčkami, ktorých úspech bol poškvrnený," povedali reprezentanti Španielska a naznačili, že sa už nebudú vyjadrovať k situácii týkajúcej sa Rubialesa.

Gilberto Hernández Čítajte aj Na jar čelil Messimu, jeho míľniku nezabránil. Futbalového reprezentanta zastrelili

V septembri na Španielov čakajú súboje kvalifikácie o postup na ME 2024 proti výberom Gruzínska a Cypru.

„Odteraz by sme sa chceli sústrediť na športové záležitosti. Berieme do úvahy dôležitosť výziev, ktoré na nás čakajú,“ uviedli hráči.

Rubiales sa po spomenutom incidente bránil pred členmi výkonného výboru RFEF vyjadreniami, že celú kauzu vyvolali „falošní feministi“ a odmietol rezignovať na svoj post.

Jeho vystúpeniu vtedy tlieskal aj kouč mužskej reprezentácie Luis de la Fuente. Teraz sa za svoje konanie ospravedlnil. „Bolo to ľudské zlyhanie. Bolo to neospravedlni­teľné,“ poznamenal.

21. Hlavná FOTO Čítajte aj Španieli aj Taliani môžu Slovákovi závidieť. Škriniar patrí u milionárov v PSG medzi najlepšie platených hráčov

Trénera ženskej reprezentácie prepustili

Španielska futbalová federácia (RFEF) v utorok prepustila trénera Jorgeho Vildu, ktorý minulý mesiac doviedol Španielky k titulu majsteriek sveta. Vilda má blízko ku kritizovanému prezidentovi Luisovi Rubialesovi. Zväz sa oficiálne za jeho správanie ospravedlnil.

Jorge Vilda. Foto: Juanjo Martin / EPA / Profimedia
719756122 Jorge Vilda.

Vildu odvolalo nové vedenie RFEF, ktoré sa sformovalo po suspendácii Rubialesa. Zároveň zverejnilo ospravedlnenie hráčkam národného tímu za „úplne neprijateľné správanie nášho najvyššieho zástupcu.“

Dočasný prezident Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej, ktorá tvrdí, že bol proti jej vôli, poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu.

„Kráľovská španielska futbalová federácia sa rozhodla vzdať sa služieb Jorgeho Vildu ako športového riaditeľa a trénera reprezentácie ži­en.“

Krásne partnerky hviezdnych svetových futbalistov Fotogaléria - 61 fotiek Všetky fotky
Medzi najslávnejšie futbalové páry sme zaradili...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #Luis Rubiales