Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do škandálu s bozkom sa vložila FIFA. Šéfa španielskeho zväzu suspendovala

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dočasne na 90 dní suspendovala prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa.

26.08.2023 15:18
Spain Soccer Rubiales Foto: ,
Pred Španielskou futbalovou federáciou sa Luis Rubiales dokázal obhájiť. Pred tou medzinárodnou zatiaľ nie.
debata (4)

Dôvodom bola aféra z finálového ceremoniálu MS v Sydney, na ktorom šéf španielskeho futbalu pobozkal na ústa čerstvú majsterku sveta Jennifer Hermosovú.

FIFA uviedla, že Rubialesovi pozastavila výkon funkcie až do momentu, kým disciplinárna komisia prešetrí jeho správanie. Prezident RFEF pobozkal Hermosovú na ústa po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte.

Rubiales sa navyše krátko predtým chytil za rozkrok. Kombinácia tohto gesta a nevyžiadaného bozku urobila z Rubialesa podľa agentúry AP národnú hanbu, keďže jeho správanie videl v priamom prenose celý svet. Na pódiu navyše stál vedľa španielskej kráľovnej Letizie.

Trnava, Dnipro Čítajte viac Tréner by nemal byť oblečený ako bezdomovec. U nás vyčnieva Gašparík - je vzdelaný, elegantný, s dobrým vystupovaním a výsledkami na hranici schopností

Rubiales sa napriek tlaku z rôznych strán odmietol vzdať postu prezidenta RFEF, na čo reagovali španielske futbalistky vyhlásením, že za svoju vlasť nenastúpia, kým bude na čele federácie Luis Rubiales. Podporu svojmu prezidentovi v piatok vyjadrili členovia výkonného výboru RFEF.

Rubiales tvrdí, že Hermosovú požiadal o „malý bozk“ a ona povedala áno. „Bozk bol rovnaký, aký by som mohol dať jednej zo svojich dcér,“ povedal šéf RFEF. Hermosova oponuje, že medzi dvojicou neprebehla žiadna konverzácia.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Bratislava sa má na čo tešiť! Hetrik Ronalda v Al-Nassri a asistencia ako z učebnice

„Nebudem tolerovať, aby niekto pochyboval o mojom slove a ešte menej, aby mi niekto vložil slová do úst,“ reagovala futbalistka na obhajobu Rubialesa a doplnila, že bozk ju „šokoval“. "Žiadna osoba na žiadnom pracovisku by sa nemala stať obeťou tohto typu nekonsenzuálneho správania,“ dodala.

Hermosová tiež obvinila federáciu, že tlačí na ňu samotnú aj členov jej rodiny, aby vystúpili na obranu Rubialesa. RFEF taký postup odmieta. Rubiales pre členmi VV opakovane vyhlásil, že nerezignuje a pasoval sa do úlohy obete honu na čarodejnice „falošnými feministkami“.

Kým Rubiales sa bráni rezignácii, svojho postu sa vzdal viceprezident RFEF Rafael del Amo zodpovedný za ženský futbal a údajne odstúpili aj ďalší dvaja členovia federácie. RFEF vydala stanovisko až v sobotu ráno a uviedla v ňom, že jej prezident neklame.

21. Hlavná FOTO Čítajte viac Španieli aj Taliani môžu Slovákovi závidieť. Škriniar patrí u milionárov v PSG medzi najlepšie platených hráčov

Rubiales aj RFEF tiež chcú podniknúť právne kroky proti Hermosovej a hráčskej únii FUTPRO, ktorá futbalistku zastupuje. Rubiales možno však sám bude čeliť žalobe, ktorú na neho plánujú podať niektorí členovia španielskej vlády.

Na stranu Hermosovej sa postavili všetky jej spoluhráčky z národného tímu, ale aj ďalšie futbalistky zo Španielska. Podporu jej vyjadrili aj viaceré španielske kluby, bývalí aj súčasní futbalisti či Javier Tebas ako šéf španielskej La Ligy. Znechutenie zo správania vedenia RFEF vrátane prezidenta vyjadrila napríklad aj americká futbalová hviezda Alex Morganová.

Krásne partnerky hviezdnych svetových futbalistov Fotogaléria - 61 fotiek Všetky fotky
Medzi najslávnejšie futbalové páry sme zaradili...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA #Luis Rubiales #španielske futbalistky