Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spor v Španielsku sa vyostruje: Bojkot futbalistiek. Ak prezident neodstúpi, už hrať nebudú

Luis Rubiales odmietol odstúpiť z postu prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) napriek bozku na pery reprezentantky Jennifer Hermosovej na MS.

25.08.2023 17:27 , aktualizované: 20:54
799388029 Foto:
Luis Rubiales v akcii pri bozkávaní Jenni Hermosovej.
debata

Štyridsaťšesťročný Španiel na piatkovom mimoriadnom valnom zhromaždení federácie štyrikrát za sebou povedal: „Neodstúpim“ a vyhlásil, že je obeťou honu na čarodejnice zo strany „falošných feministov“. Zároveň sa však ospravedlnil za to, že si počas ceremoniálu siahol rukou do rozkroku.

V piatok večer zverejnili hráčky stanovisko, ktorým oznámili, že už nebudú hrať za reprezentáciu, pokiaľ sa vedenie španielskej futbalovej federácie nezmení. Podpísalo ho 80 hráčok, vrátane kompletného tímu úradujúcich majsteriek sveta.

Španielske médiá vo štvrtok informovali, že Rubiales plánuje odstúpiť z funkcie po tom, ako ministri vlády a osobnosti z oblasti športu požadovali jeho rezignáciu a riadiaci orgán svetového futbalu FIFA proti nemu začal disciplinárne konanie.

07. Milan Borjan a Snežana Borjanová Čítajte viac Zradila belasé farby? Očarujúca manželka brankára Slovana sa fotila s hráčmi Arisu Limassol

Rubiales však povedal, že tlak, ktorému bol tento týždeň vystavený zo strany politikov a klubov, bol pokusom o „verejný atentát“. Ďalej uviedol, že sa bude brániť tým, že podnikne kroky proti týmto ľuďom. Šéf RFEF tvrdil, že jeho bozk na Hermosovej pery bol dobrovoľný. „Bol to spontánny bozk, vzájomný, euforický a dobrovoľný,“ uviedol podľa AFP Rubiales, ktorý sa ohradil proti „falošnému feminizmu“ a povedal, že od svojho nástupu do funkcie v máji 2018 bol „prenasledovaný“:

„Keď urobím chybu, bolí ma to a žiadam o odpustenie bez toho, aby som to zjemnil, ale nezaslúžim si túto poľovačku, ktorú znášam už päť rokov, každý deň už päť rokov. Budem bojovať ďalej, ako ma to naučili rodičia, ako ma to naučili tréneri, spoluhráči.“

Rubiales sa odvolával na svojich kritikov a trval na tom, že jeho bozk sa nedá prirovnať k sexuálnemu útoku. „Preboha, čo si pomyslia ženy, ktoré boli naozaj sexuálne napadnuté?“ poznamenal.

Juraj Kucka Čítajte viac Jeden dres hodil chlapcovi na tribúne, druhý dal súperovi, ktorý sa v ňom vidí. Z hráča bez budúcnosti je vzor pre iných

Vo štvrtok začala disciplinárne konanie voči nemu aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a RFEF zvolala mimoriadne zasadnutie za jeho správanie počas záverečného ceremoniálu MS v Sydney. Rubiales pobozkal Hermosovú na ústa po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte.

Rubiales sa navyše krátko predtým chytil za rozkrok. Kombinácia tohto gesta a nevyžiadaného bozku urobila z Rubialesa podľa agentúry AP národnú hanbu, keďže jeho správanie videl v priamom prenose celý svet. Na pódiu navyše stál vedľa španielskej kráľovnej Letizie.

„Chcem sa ospravedlniť za skutky, ktoré sa stali vo chvíli eufórie. Chytil som si túto časť tela a urobil som to pri pohľade na trénera Jorgeho Vildu. Bol som taký emotívny, že som stratil kontrolu a chytil som sa tam rukami,“ dodal.

Marek Hamšík Čítajte viac Ja že mám ísť medzi slovanistov? Hamšík sa pri spomienke na Škrtela v trnavskom kotle pousmial. On by šiel inde

Hermosová sa bezprostredne po situácii vyjadrila, že sa jej to nepáčilo. Neskôr vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: „Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti.“

Vo štvrtok však vyšlo najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Rubialesovi sa nedostalo verejnej podpory od žiadnej významnej športovej osobnosti a zjednotené politické strany ľavice aj pravice ho vyzvali, aby odstúpil.

Najsledovanejšie futbalistky na sociálnych sieťach Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa počtu sledovateľov...
debata chyba
Viac na túto tému: #ms vo futbale žien #Luis Rubiales