Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská stopa vo Svätej zemi. Za pýchou Haify stojí rodáčka z Košíc

Popredný izraelský futbalový manažér Boaz Goren, miestni fanúšikovia v Haife aj tunajší novinári neustále ospevovali atmosféru na štadióne Sammyho Ofera v meste ležiacom na východnom konci Stredozomného mora.

15.08.2023 05:45
Yuli Foto: ,
Yuly Wittenbergová sa výraznou mierou podieľala na tom, ako vyzerá domovský stánok Maccabi Haifa.
debata

Prečo sa v meste rozhodli pre novú arénu, v čom je unikátna a kto za ňou stojí? Na otázky denníka Pravda nedokázal odpovedať skoro nikto. Až kým mu osud nepostavil do cesty architektku Yuli Wittenbergovú.

Na čele projektu za 130 miliónov eur

Senior architektka spoločnosti Mansfeld-Kehad, ktorá spoločne s londýnskou Architects and Design – KSS stála za projektom a výstavbou arény, je totiž rodáčkou z Košíc a jej rodičia sa vo veľmi mladom veku po druhej svetovej vojne rozhodli pre život v Izraeli.

„Bola som hlavnou architektkou a viedla tím asi 30 ľudí z oboch spoločností,“ uviedla pre Pravdu Wittenbergová, ktorá v súvislosti s odvetou 3. predkola Ligy majstrov medzi Maccabi Haifa a Slovanom Bratislava plnila úlohu tlmočníčky na tlačových konferenciách.

Bosna futbal LM 2. predkolo Mostar Slovan Čítajte viac A vy si čo myslíte? Izraelčan poslal Slovan preč z Ligy majstrov, tréner Weiss reagoval svojsky

Štadión Sammyho Ofera dokončili v roku 2014 po trojročných prácach a jeho výstavba stála 530 miliónov izraelských šekelov (takmer 130 miliónov eur). Kto sa finančne podieľal na vybudovaní novej pýchy prístavného mesta?

„Hlavným investorom bolo mesto, štátna lotériová spoločnosť Israel Lotto a potom dnes už nebohý izraelský lodný magnát Sammy Ofer, po ktorom nesie štadión meno,“ prezradila izraelská architektka so slovenskými koreňmi.

Počas nečakaného a vrúcneho rozhovoru sa veľmi rada podelila aj o špecifiká stavby, ktorá je domovským stánkom trojnásobného majstra Izraela aj menej úspešného mestského rivala Hapoelu Haifa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maccabi haifa #Sammy Ofer Stadium #Yuli Wittenbergová