Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak z ostrova oviec v LM. Klaksvíku vychytal senzačný postup brankár, ktorý sa živí ako elektrikár a v 5. lige hrával stopéra

Futbalisti Klaksvíku v stredu večer vyradili v 2. predkole Ligy majstrov švédskych šampiónov FC Häcken a ako prvý tím z Faerských ostrovov majú istotu účasti v skupine jedného z európskych pohárov.

03.08.2023 20:14
Klaksvík 1 Foto:
Jonathan Johansson (vľavo hore) so spoluhráčmi z Klaksvíku.
debata (2)

Hrdinom penaltového rozstrelu na štadióne v Göteborgu sa stal švédsky gólman Jonathan Johansson, ktorý pritom ešte pred pár týždňami vôbec nepočítal s tým, že by sa do brány ešte niekedy vrátil.

Johansson chytal v kariére najviac druhú švédsku a nórsku ligu a pred dvomi rokmi sa rozhodol skončiť. Začal pracovať ako elektrikár a futbal hral už len v piatej nórskej lige za tím Majorstuen na pozícii stopéra.

Klaksvíku sa ale na konci mája pred štartom kvalifikácie Ligy majstrov zranila brankárska jednotka a nórsky kouč Magne Hoseth ponúkol Johanssonovi angažmán.

„Je to absolútne neskutočné. Bol som práve s rodinou na dovolenke na Rodose, keď mi tréner zavolal,“ opísal tridsaťjedenročný gólman v rozhovore pre švédsky denník Aftonbladet.

„Teraz to vyzerá, akoby som bol stále na dovolenke. Na najlepšej dovolenke na svete,“ žiaril po senzačnom postupe cez Häcken.

Video

Johansson v predchádzajúcich troch zápasoch predkôl LM neinkasoval a pomohol už k prvému veľkému prekvapeniu v minulom kole, kedy Klaksvík vyradil po výsledkoch 0:0 a 3:0 maďarského majstra Ferencváros.

Prvý duel s Häckenom tiež gól neponúkol, odveta ale priniesla divoký priebeh a remízu 2:2 po základnej časti a 3:3 po predĺžení. Na rad prišli pokutové kopy, v ktorých Johansson uspel v štvrtej a piatej sérii. Výhru 4:3 potvrdil víťazným gólom obranca Vegard Forren.

„V takýchto prípadoch je väčšinou brankár za hrdinu, aj keď som dostal z hry tri góly. Ale zase som z piatich penált pri troch vystihol stranu. Toto je najväčší okamih v histórii klubu a zďaleka najväčší v mojej kariére,“ uviedol Johansson, ktorý má zmluvu iba do konca augusta.

„Musím to prebrať s trénerom. Ak bude chcieť, tak si túto dovolenku rád predĺžim,“ podotkol.

Róbert Polievka Čítajte viac Milión nepadol, Rusko zmietol zo stola. Slovanu môže dôjsť trpezlivosť, kto a za koľko lanári Polievku?

Klaksvík čaká v 3. predkole nórsky majster Molde. Súboj bude pikantný pre trénera faerského celku a bývalého nórskeho reprezentanta Hosetha.

Najlepší prvoligový strelec v klubovej histórii strávil v Molde väčšinu hráčskej kariéry a získal s ním tri majstrovské tituly. Všetky po boku svojho súčasného zverenca Forrena, ktorý pridal s Molde ešte triumf v roku 2019.

„Je trochu smutné, že prežívame také európske dobrodružstvo a pritom letíme do Göteborgu, teraz do Molde… Moja priateľka pochádza neďaleko od Molde. Mohla to byť aj väčšia exotika,“ žartoval Johansson.

Aj keby jeho tím v 3. predkole LM neuspel, stále by ho čakalo záverečné play off o postup do Európskej ligy. Aj v prípade ďalšej porážky by Klaksvík, ktorý má iba päť tisíc obyvateľov, hral aspoň skupinu Európskej konferenčnej ligy.

Maccabi Haifa Čítajte viac Obrat v Haife, o súperovi Slovana rozhodlo predĺženie. Klaksvík si poradil aj so švédskou prekážkou

Klaksvíku sa darí aj v domácej súťaži. Po tituloch v rokoch 2021 a 2022 mieri k majstrovskému hetriku, keď úvodných 16 kôl v aktuálnom ročníku vyhral. V lige nestratil body 23 zápasov za sebou.

V mužstve je okrem elektrotechnika aj pokrývač striech, chovateľ oviec i rybár. Ďalším hradinom a dvojgólovým strelcom bol Arni Frederiksberg, v civile pekár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #KÍ Klaksvík