Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Scherera i Weissa vytiahli z postele. V nočnom Glasgowe hrali stolný futbal

Štyria Slováci si zahrali vo finále na chýrnom šampionáte v Čile 1962. Už z nich nežije ani jeden. Posledný, legendárny kanonier Adolf Scherer, zomrel v sobotu vo veku 85 rokov.

23.07.2023 10:01
Collage Maker-23-Jul-2023-09-38-AM-2128 Foto: ,
Adolf Scherer v drese československej reprezentácie a mnoho rokov po skončení kariéry.
debata

Stalo sa tak vo francúzskom meste St. Giles, kde bývalý československý reprezentant dlhé roky žil. Pravdu o jeho úmrtí informovala jeho manželka Nadia.

Strelec sa holubov nebál

Dolo alebo Dolfi, ako ho volali kamaráti, začínal v Sokole Priekopa, kde hrával v jednom tíme aj s otcom, ktorý mal o 25 rokov viac. On na pravom krídle, otec na kraji obrany. Z Lokomotívy Vrútky viedla jeho cesta do ČH Bratislava. Hlásil sa v Petržalke, kde mala ČH nový stánok s obávanou veľkou hracou plochou, ktorej hovorili letisko. Mal šťastie. Nastúpil do skvelého tímu s vynikajúcimi hráčmi na čele s Kačánim a Buberníkom. Tréner Karol Borhy zavádzal v tréningoch nové progresívne prvky, medzi prvými aj dvojfázový tréning.

Devätnásťročný si odkrútil ligovú premiéru a o rok neskôr mal na sebe už reprezentačný dres a oslavoval so spoluhráčmi titul. S dovtedy najvyšším, deväťbodovým, náskokom. Prerušili sériu Dukly Praha, ktorá v tom čase kráľovala v československom futbale. Mladý strelec sa prvý raz zapísal aj na medzinárodnej scéne – v Európskom pohári majstrov. Prvého súpera – FC Porto – po dvoch výhrach vyradili a stál pred nimi Glasgow Rangers, v tom čase tím s vysokým kreditom.

Adolf Scherer. Čítajte viac Zomrel legendárny Adolf Scherer. Muž, ktorého góly dostali Československo do finále MS

V októbri 1959 zažil kurióznu a málo známu príhodu, ktorá je v súčasnom futbale absolútne nepredstaviteľná. V noci pred zápasom skoro nezažmúril oko. Býval na izbe s Vladimírom Weissom, otcom súčasného trénera Slovana. Už zaspávali, keď na dvere ktosi silno zabúchal. Do hotelovej izby vleteli dvaja muži ovešaní fotoaparátmi. Hľadali „mistra Šírera". Požiadali mladíkov, aby sa obliekli a vyrazili s nimi do mesta. „Vraj potrebujú originálnu reportáž. Plnia si novinársku povinnosť, vraveli sme si a v dobrej nálade sa vybrali do nočného Glasgowa," spomínal.

V bare si zahrali stolný futbal, potom si prezerali výklady, vyberali darčeky najbližším a kŕmili holuby. Na druhý deň sa v novinách objavil obrázok s operencami a textom: Scherer holubom neublížil, ale brankár Rangers si na neho musí dať pozor. Táto story má pointu. Na druhý deň vo vynikajúcom zápase pred 80-tisíc divákmi strelil Scherer dva góly, ČH viedla 3:2, ale Škóti v pekelnej atmosfére zápas otočili a vyhrali 4:3.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Scherer #futbalová legenda #MS vo futbale v Čile 1962