Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti siahali na svoju prvú veľkú trofej. Modrič a spol. neuniesli tlak pokutových kopov

Futbalisti Španielska triumfovali v treťom ročníku Ligy národov UEFA. V nedeľňajšom finále v Rotterdame zdolali Chorvátov 5:4 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol.

18.06.2023 23:44
Chorvátko, Španielsko Foto:
Vo finále Ligy národov rozhodli pokutové kopy.
debata (3)

Španieli vystriedali na tróne Francúzov, v premiérovom ročníku Ligy národov sa tešili z trofeje Portugalčania. Finále malo aj slovenskú stopu, v pozícii štvrtého rozhodcu bol Ivan Kružliak.

Na treťom mieste skončili Taliani, ktorí v súboji o bronz na turnaji Final Four zvíťazili v Enschede nad domácim Holandskom 3:2. Zopakovali tak svoje umiestnenie spred dvoch rokov.

Chorvátsko – Španielsko 0:0 pp, 4:5 v rozstrele z 11 m
Rozstrel z 11 m: Vlašič 1:0, Joselu 1:1, Brozovič 2:1, Rodri 2:2, Modrič 3:2, Merino 3:3, Majer nedal, Asensio 3:4, Perišič 4:4, Laporte nedal, Petkovič nedal, Carvajal 4:5. Rozhodovali: Zwayer – Lupp, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: Petkovič – Gavi, Nacho, Rodri.
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič (112. Stanišič), Šutalo, Erlič, Perišič – Modrič, Brozovič, Kovačič – Pašalič (61. Petkovič), Kramarič (90.+1 Majer), Ivanušec (78. Vlašič)
Španielsko: Simon – Navas (97. Carvajal), Le Normand (78. Nacho), Laporte, Alba – Rodri, Ruiz (78. Merino) – Asensio, Gavi (87. Olmo), Pino (66. Fati) – Morata (66. Joselu)

Španieli boli v úvode aktívnejší, vysoko napádali a hrali s vysunutou obranu. Chorváti sa prezentovali pozornou defenzívou, no v 9. minúte urobil brankár Livakovič hrubú chybu, ktorú Morata nevyužil. Gól by však aj tak neplatil, pretože španielsky útočník bol v ofsajde.

Krátko na to Gavi zobral loptu Erličovi, dostal sa do šestnástky, no namieril tesne vedľa ľavej žrde. Aj Chorváti sa postupne osmelili v útoku. Po dlhej prihrávke Šutala sa Kramarič v 23. minúte dostal za obranu súpera, ale nespracoval si dobre loptu a jeho strelu zblokoval Laporte.

Video

O osem minút neskôr poslal Modrič center do šestnástky, Perišič sa dostal k hlavičke, ale Simon z jeho pokusom nemal problém.

Po prestávke začali lepšie Chorváti. Perišič sa uvoľnil na krídle a poslal center pred bránu, lopta sa dostala k Juranovičovi, no krížnou strelou netrafil priestor troch žrdí. V 57. minúte predviedli Španieli rýchlu kombináciu.

Pino vysunul Albu, ktorý centrom našiel Asensia, ale ten hlavičkou minul. Fati sa v 84. minúte dostal do najväčšej šance duelu, keď mu Merino prihral do šestnástky, ale jeho pokus zneškodnil Perišič na bránkovej čiare.

V úvode predĺženia si tímy dávali pozor na chyby. Majer sa však v 100. minúte dostal do úniku, Nacho však predviedol dôležitý obranný zákrok a zneškodnil jeho šancu. Na druhej strane sa mohol presadiť Olmo, ale prestrelil Livakovičovu bránu.

Island, Slovensko Čítajte viac Futbal nebol spravodlivý, Slováci mali šťastie. Z Islandu si však vezú veľmi dôležité body

Rozhodnúť musel až rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči Španielska. Na ich strane bol neúspešný iba Laporte, v tíme Chorvátska nepremenili svoje pokusy Majer a Petkovič. V šiestej sérii rozhodol o triumfe „La Furia Roja“ Carvajal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #Liga národov #chorvátski futbalisti