Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Nezaslúžené a privysoké platy? Väčšina futbalistov zarába menej, ako je slovenský priemer

Profesionálne sa venujete práci na čele Únie futbalových profesionálov. Kto sú členovia tejto organizácie?

Je to občianske združenie, ktoré má 400 členov, profesionálnych futbalistov z prvej i druhej ligy, vrátane 40 žien. Založili sme ho v decembri 2015 spolu s poprednými hráčmi ako Vittek, Sapara, Pečovský, Vaščák, Michalík, bol medzi nimi aj mladý Milan Škriniar, ktorý zastupoval Žilinu.

Fungujeme ako hráčske odbory a naším cieľom je presadzovať a chrániť práva hráčov vo vzťahu k našim rovnocenným partnerom, ktorými sú kluby, ÚLK, SFZ.

Ako často riešite rôzne problémy?

Vždy, keď sa na nás obráti hráč s problémom týkajúcim sa jeho práv. Samozrejme, hráči sa sporom nevyhnú, ale ak sa objavia, musíme hľadať riešenia. Za sedem rokov existencie sme mali asi 500 sporov a sporových situácií a drvivá väčšina z nich sa skončila v prospech hráča.

Neriešime však len spory, ale, samozrejme, podieľame sa aj na systémových zmenách, ktoré prispievajú k zlepšeniu postavenia hráčov a vyváženiu ich práv voči klubom.

Apríl 2016. Ján Mucha v drese Slovana odchádza... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
SR futbal SP finále Slovan Bratislava Trnava TTX Apríl 2016. Ján Mucha v drese Slovana odchádza spred brány po tom, čo priestor pred jeho bránkou zahádzali fanúšikovia belasých pyrotechnikou počas finále Slovnaft Cupu proti Trenčínu v Trnave.

O čom spory a systémové zmeny sú?

Pri sporoch ide väčšinou o dodržiavanie zmluvnej stability, platenie načas a dodržiavanie práv profesionálneho futbalistu. Riešili sme tiež problémy, ktoré vznikali v skrachovaných či platobne neschopných kluboch – v Senici, Nitre, predtým v Poprade či Košiciach, ale aj iné.

Zúčastňujeme sa na príprave predpisov SFZ, napríklad na registračnom a súťažnom poriadku, kde sa nám úspešne darí zlepšovať podmienky hráčov. Pripravujeme rôzne projekty, venujeme sa vzdelávaniu, osvetovej práci, robíme prednášky, poskytujeme právne poradenstvo, chránime hráčov a hráčky. Nie všetky naše aktivity vnímajú partneri s ochotou, ale vždy budeme presadzovať pravidlá a predpisy FIFA a najnovšie trendy.

Zastupujete častejšie futbalistov z menších a chudobnejších klubov?

Nie každý hráč sa stretne v kariére s nejakými problémami, nevyplácaním mzdy a podobne. Ale hlavným princípom našej organizácie je solidarita. Ani Messi či Ronaldo neriešia existenčné problémy, ale sú členmi svojich hráčskych organizácií a sú s ostatnými solidárni.

Galeria hlavna foto Čítajte aj Kde sa točí najviac miliónov? V lige peňazí sú aj dvaja Slováci

Verejnosť sa často pozerá na futbalistov, ktorí veľa a nezaslúžene zarábajú…

To je mýtus a skreslený pohľad. Lepšie platy majú len hráči v silnejších kluboch, tých je u nás málo. Do tejto kategórie patrí Slovan, Dunajská Streda, možno Trnava, tam príjmy u jednotlivcov stúpajú aj k siedmim tisíckam. Nedávno sa objavilo, že priemerná mzda na Slovensku dosahuje asi 1 300 eur.

Sedemdesiat percent profesionálnych futbalistov zarába u nás menej, ako je slovenský priemer. Mnohí pôsobia v skromných podmienkach, berú osemsto eur a sú radi. Pritom ide všetko o mladých ľudí, ktorí majú rodiny, deti, úvery a podobne. A ich profesionálna futbalová kariéra trvá možno desať rokov.

Keď ste vy začínali s futbalom, boli ste na tom finančne lepšie?

Keď som začínal pred vyše dvadsiatimi rokmi v Interi, zarábal som lepšie ako väčšina súčasných futbalistov. A to neplatilo len o Interi, ale aj o väčšine ďalších klubov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mucha