Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamaráti od Kaukazu za Weissa aj umrú. Keď Kankava zachraňoval život, konal ako veľký profík, uznali v Kyjeve

Keď v lete 2021 médiá ohlásili ich príchod, reakcie boli kadejaké. Nestáli totiž ani euro a vekovo mali dávno za futbalovým zenitom.

14.03.2023 13:48
Kankava, Kašia Foto:
Guram Kašia (vľavo) a Džaba Kankava.
debata

„Ja im však plne dôverujem. Obaja ma v Gruzínsku podržali,“ hlásil na Tehelnom poli tréner Vladimír Weiss st.

Z veteránov Džabu Kankavu (36) a Gurama Kašiu (35) sa napokon rýchlo stali lídri slovenského majstra. Slovan Bratislava sa bude spoliehať na ich skúsenosti aj vo štvrtkovej odvete osemfinále Európskej konferenčnej ligy proti Bazileju (úvodný duel sa skončil 2:2).

Nenahraditeľné duo

Ak v súčasnom kádri Slovana niekto nepozná termín prehraný súboj, potom sú to títo dvaja Gruzínci. V Bratislave sú takmer dva roky a za ten čas pred súperom neuhli. „Pre klub sú nenahraditeľní,“ zopakoval niekoľkokrát Weiss.

Do Slovana v nedávnej minulosti prišlo mnoho cudzincov, veľakrát to však nebol správny výber. V prípade týchto dvoch veteránov však skúsený kouč vedel, do čoho ide. Štyri sezóny ich viedol v gruzínskej reprezentácii. Jeho asistentom bol Jozef Kontír ml. a spolu sedeli na horúcej lavičke 3,7 miliónovej krajiny až 47-krát. Kankava a Kašia boli takmer vždy pri tom.

„Obaja boli nosnými hráčmi a v podstate aj našou predĺženou rukou. A to nielen na ihrisku. Tréner Weiss viackrát spomínal, že na klubovej úrovni by ich mal rád v mužstve, takže ich príchod do Slovana ma neprekvapil,“ usmieva sa Kontír.

Na Kankavu s Kašiom spomína len v dobrom, sú to vraj veľkí profesionáli, skvelí ľudia.

„A tiež veľkí kamaráti. Kankava je v súkromí introvert, no na ihrisku sa mení na nekompromisného bojovníka. Kašia si zasa vie povedať svoje na ploche aj mimo nej. Avšak obaja by za vás – obrazne povedané – na ihrisku aj umreli,“ spomína na nekompromisné duo Kontír.

Obaja sú produktom slávneho gruzínskeho klubu Dynamo Tbilisi. Futbal je v krajine veľmi populárny, napokon, v minulosti neraz tvorili Gruzínci kostru silnej reprezentácie ZSSR. „Aj dnes žije úspechmi národného tímu prakticky celý národ. Na zápasoch je väčšinou plno,“ pokračuje niekdajší Weissov asistent.

Kankava aj Kašia boli uplynulých desať rokov reprezentačnými stálicami. Kontír tvrdí, že u Gruzíncov patrili k najpopulárnejším postavám. „Za ich oddanosť, pracovitosť, nezlomnú povahu a férovosť. Obaja majú veľký zmysel pre spravodlivosť. Keď cítia krivdu, tak to veľmi prežívajú, ale každý odlišným spôsobom,“ pripomína.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Jozef Kontír #Giorgi Čakvetadze #Guram Kašia #Džaba Kankava