Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prelom! Svet sa nám prestáva vyhýbať, tvrdia Rusi. Ich futbalisti sa vracajú na scénu

Kým zvyšok Európy vstúpi už o niekoľko dní do bojov o účasť na kontinentálnom šampionáte v roku 2024, oni sa presunú do Ázie.

14.03.2023 11:24
futbalisti ruska Foto:
Futbalisti Ruska.
debata (7)

Tak, ako sa napríklad hokejisti Ruska nemôžu pre vojenský konflikt na Ukrajine zúčastniť ani tohtoročných majstrovstiev sveta, nesmú ani ich futbaloví kolegovia zasiahnuť do blížiacej sa kvalifikácie ME 2024.

Dôvod je jasný: medzinárodné embargo.

Jesé Rodriguéz Čítajte viac Šialený príbeh. Nástupca Ronalda prežil výbuch plynu, sexy manželka ho zrazila autom, dieťa z Instagramu

Podstatná väčšina športového sveta ho na Rusov uvalila tesne po tom, ako Vladimir Putin zaútočil na svojho suseda. Viac ako rok od vypuknutia vojny sa však nájdu aj takí, ktorí začínajú Rusom otvárať dvere.

A v Rusku to vyvoláva nadšenie…

Tamojší športový portál Sport express v pondelok informoval, že ruská futbalová reprezentácia sa na budúci rok zúčastní majstrovstiev strednej Ázie.

Tím Valerija Karpina by mal podľa informácií spomínaného webu dostať divokú kartu.

„Oznámilo to tlačové oddelenie národného tímu Tadžikistanu. Ďalšia divoká karta by mala smerovať do Číny alebo Thajska,“ píše Sport express.

Na turnaji sa zúčastní osem celkov. Kto bude teda súperom Rusov? Afganistan, Irán, Kirgizsko, Tadžikistan, Turkménsko, Uzbekistan a jeden z dvojice Čína – Thajsko.

„V súčasnosti sa diskutuje o podmienkach pre náš výber. Rokovania sú však údajne v záverečnej fáze,“ píše ďalej Sport express.

Ako sa darí slovenským hokejistom v KHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V KHL nastupuje v tejto sezóne osem slovenských...

Autor článku poukazuje ma to, že pre ruskú futbalovú verejnosť nie je takýto turnaj zaujímavý. No dodáva: „Zdá sa, že niektorí fanúšikovia si neuvedomujú, čo sa deje vo svete. Akoby zaspali a mysleli si, že naše kluby aj naďalej pôsobia v Lige majstrov a národný tím hral na majstrovstvách sveta.“

Rusi majú od vypuknutia vojny zákaz od UEFA i FIFA zúčastňovať sa medzinárodných súťaží. „Toto je jediný spôsob, ako sa krok za krokom dostať z izolácie,“ myslí si autor a dodáva, že účasť na turnaji v Ázii, za ktorý sa udeľujú aj body do rebríčka FIFA, je prelomovým na ceste k návratu do veľkého futbalu. „Musíme využiť, že svet sa nám prestáva vyhýbať,“ dodáva.

Rusi si skrátka za súčasného stavu nemôžu vyberať. Musia brať to, čo príde. Zápasy s gigantmi sú pre nich skrátka pasé. „Navyše, na turnaji, na ktorom ide o trofej, môže zvýšiť motiváciu našich futbalistov,“ zakončuje Sport express.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí futbalisti