Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Do klubu ma brali v policajnom aute. Po prehre v derby sa nám poďakoval aj minister, opisuje prvé zážitky brankár Le Giang

Zaskočilo vás niečo?

Vždy sa niečo ukáže. Zvykám si, sledujem, ako tu ľudia žijú, ako reagujú. Samozrejme, musím sa prispôsobiť, ale zároveň si chcem zachovať aj svoju osobnosť. Napríklad teraz sme mali stretnutie s ministrom – bolo to veľkolepé. Síce sme prehrali najväčšie hanojské derby, ale na druhý deň sa nám prišiel poďakovať za prístup a vyjadriť nám plnú podporu.

Toto by sa na Slovensku asi nestalo…

Napríklad. Je tam istý kontrast. Je to súčasť ich mentality. Bol som zvyknutý na to, že keď sa prehrá, väčšinou je zlá atmosféra. Na druhý deň sa človeku nechce nikam chodiť, premýšľa, čo bude a čo ho na štadióne zase čaká. Tu sa nám poďakovali. Zistenie, že ak do toho dáte všetko, dostanete podporu, je veľmi príjemné. S takýmto vedomím sa inak trénuje a hľadí do budúcna.

Mohli ste to mať už oveľa skôr…

Veru. Niekoľko rokov. Prvýkrát som sem prišiel, keď som mal šestnásť a reprezentoval som Slovensko. Nechcel som ešte zostať. Nevedel som si to ani predstaviť. Bol som hrdý, že hrám za národný tím. V tejto sezóne však každý klub vo vietnamskej lige dostal povolenie priviesť jedného hráča bez tunajšieho občianstva. Ja ho zatiaľ nemám.

Čo vám povedal otec?

Bolo to jeho dlhoročné prianie. Je hrdý, cítim to z neho. Napokon, prestúpil som do krajiny, z ktorej pochádza. Navyše, tiež je z Hanoja.

Patrik Le Giang. Foto: Profimedia
Patrik Le Giang Patrik Le Giang.

Fandil klubu, do ktorého ste sa dostali?

Nikdy neriešil vietnamský futbal. Je to však tradičné mužstvo s bohatou históriou. Policajný klub, ktorý práve postúpil z druhej ligy do prvej a má najvyššie ambície, najlepšiu akadémiu v krajine a patrí medzi tri najlepšie v Ázii. Takéto zázemie a podmienky som doteraz nikde nezažil.

V minulosti ste vraveli, že v porovnaní so Slovenskom núkajú vietnamské kluby modré z neba…

Nehovoril som o finančných možnostiach, ale podmienkach na rozvoj. Tie sú naozaj fantastické. Máme sedem či osem ihrísk, obrovskú posilňovňu, štyri bazény, veľkú kuchyňu, kongresové miestnosti, hotel, v ktorom mám apartmán. Jednoducho všetko, čo potrebujem pre plný fokus a ďalší rozvoj.

Skúste porovnať váš nový tím s Pohroním, kde ste naposledy pôsobili…

Nerád by som to robil, som tu dva týždne aj s cestou. Je to neporovnateľné. Veľa ľudí mi vravelo, že v Ázii je to na nižšej úrovni, ale z kvality, ktorá tu je, som zostal prekvapený. Náš klub pred sezónou doviedol štyroch reprezentantov, aj hráči, ktorí sa nedostanú do nominácie na zápas, majú kvalitu. Sú rýchli, individuálne zdatní a predovšetkým to, čo je pre ázijské národy typické – sú pracovití a disciplinovaní. Som rád, že som to z otcovej strany dostal do vienka aj ja.

Názov FC Hanoj Police evokuje, že tam je veľká disciplína…

Je pravda, že keď prišiel minister, všetci boli v pozore. Zároveň platí, že pre ázijských hráčov nikdy nie je problém urobiť krok navyše a vždy urobia to, čo majú. Na sto percent.

Aký je v krajine záujem o futbal?

Obrovský. Na derby s FC Hanoj – lanským majstrom – bola takmer vypredaná 22-tisícová aréna. Neskutočná atmosféra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Le Giang #FC Hanoj Police