Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie je ľahké počúvať vtipy o gejoch. Navrátilová urobila coming out už v roku 1981

Celkom nečakane. S obrovským ohlasom. Futbalista Jakub Jankto sa v pondelok prihlásil k homosexuálnej orientácii. Urobil tak na sociálnych sieťach. Ako vôbec prvý český hráč a jeden z prvých, ktorí kedy zasiahli do popredných európskych súťaží.

14.02.2023 15:00
Martina Navrátilová Foto:
Martina Navrátilová a jej partnerka, Julia Lemigovová.
debata (14)

„Ako všetci ostatní, aj ja mám silné stránky, mám aj tie slabé. Mám rodinu, priateľov. Mám prácu, ktorú robím najlepšie, ako len viem. Už mnoho rokov, so všetkou vážnosťou, profesionálne a s vášňou. Ako všetci ostatní, chcem aj ja slobodne žiť svoj život. Bez strachu, predsudkov, násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa nechcem dlhšie skrývať,“ oznámil v angličtine celému svetu.

Nasledovali milióny prehratí, tisícky zdieľaní a stotisíce lajkov. FIFA, UEFA, Premier League, La Liga, ozvali sa aj absolútni giganti ako Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Juventus, svoje si povedala aj pražská Sparta, za ktorú Jankto momentálne hrá.

„Jakub pred časom otvorene prehovoril o svojej sexuálnej orientácii s naším vedením, trénerom aj s našimi spoluhráčmi. Všetko ostatné sa týka jeho osobného života. Žiadne ďalšie komentáre. Žiadne ďalšie otázky. Máš našu podporu. Ži si svoj život,“ napísal český klub.

Jeho rozhodnutie sa stretlo s veľkým nadšením. Chvália ho popredné športové médiá od Británie až po Taliansko, aj doma našiel Jankto veľkú podporu.

„Niekto bude Janktovi vyčítať, že je len hladný po pozornosti a túto informáciu mal nechať v kruhu rodiny a kamarátov. Avšak nemožno spochybniť, že týmto krokom pomáha ostatným, stáva sa vzorom, dláždi im cestu,“ napísal v komentári portál cnn.iprima.cz.

Ozvala sa aj bývalá Janktova partnerka, s ktorou má trojročného syna. „Som pyšná, že s tým vyšiel von. Je prvý, ostatní sa boja, že budú pranierovaní. Verím, že ľudia ho budú mať radi aj naďalej,“ povedala v rozhovore pre idnes.cz Markéta Ottomanská, ktorá sa ešte vlani s futbalistom súdila o výživné.

Naopak, pod statusom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa našli stovky kritických odkazov. Strešnú organizáciu označili za pokryteckú. Ešte nedávno totiž usporiadala majstrovstvá sveta v Katare a hráčov s inou orientáciou sa nezastala.

Vtipy o gejoch

Ako prvý profesionálny futbalista sa pre „coming out“ rozhodol anglický útočník tmavej pleti Justin Fashanu. Písal sa rok 1990 a v tom čase sa nedočkal žiadnej podpory, ale skôr zavrhnutia. O osem rokov spáchal samovraždu kvôli obvineniu zo znásilnenia, ktoré v liste na rozlúčku rázne poprel.

Doteraz najznámejším futbalistom, ktorý vyšiel s pravdou von, bol Nemec Thomas Hitzlsperger. Urobil to v januári 2014, niekoľko mesiacov po ukončení kariéry. „Hovorím o tom preto, lebo chcem diskusiu o homosexualite medzi profesionálnymi športovcami posunúť vpred,“ vysvetľoval bývalý reprezentant.

V ten istý deň francúzske noviny Le Parisien informovali o dokumente, ktorý mala odvysielať stanica Canal+. Vtedajší obranca Paríža St. Germain Alex v ňom vyjadril nesúhlas s homosexualitou. Brazílsky internacionál, ktorý hral aj v Premier League za Chelsea, povedal: „Boh stvoril Adama a Evu, nie Adama a Yvesa.“

Jakub Jankto Čítajte viac Dúhy i srdiečka zo Slovenska, od expartnerky či superhviezd. Čo odkazuje svet Janktovi?

Švédsky futbalista Anton Hysén, syn bývalého obrancu Liverpoolu Glenna Hyséna, sa otvoril svetu v moderovanej debate na TV4. Písal sa rok 2011 a stále bol aktívnym futbalistom. Neskôr pre CNN potvrdil, že hovoril aj s ďalšími gejmi, boli však podľa neho príliš vystrašení na to, aby urobili to isté, čo on.

Hitzlsperger sa domnieva, že hoci homosexualita bola vo futbalovom zákulisí – myslel tým kluby, v ktorých pôsobil – všeobecne akceptovaná, „vyskytli sa aj nepríjemné chvíle.“

„V Anglicku, Taliansku a Nemecku nie je nič veľké byť homosexuálom – aspoň nie v šatni. Nikdy som sa nehanbil za to, kto som, no nebolo vždy ľahké sedieť za stolom s dvadsiatimi mladými mužmi a počúvať vtipy o gejoch,“ posťažoval sa raz pre Die Zeit.

„Necháte ich v tom pokračovať, pokiaľ sú aspoň trochu vtipní a nie príliš urážliví. Byť gejom je téma, ktorá sa vo futbale ignoruje. Bojovný duch, vášeň a víťazná mentalita sú vnútorne prepojené a nezodpovedá to zaužívanému klišé, že homosexuáli sú mäkkí,“ dodal.

Z najvyšších súťaží po celom svete sa momentálne okrem Jankta vie iba o jedinom aktívnom hráčovi, ktorý už ďalej nechcel pred verejnosťou tajiť, že je gej. Austrálčan Josh Cavallo sa priznal predvlani.

Pritom niekdajšia ikona Manchestru United Patrice Evra pred časom uviedol, že v každom tíme na svete sú homosexuáli, len majú strach zo stretu s homofóbiou a zo straty postavenia v samotných kluboch.

Británia Futbal MS2022 kvalifikácia E Wales ČR Čítajte viac Chcem žiť slobodne ako všetci ostatní. Nebudem sa skrývať, som homosexuál, priznáva česká hviezda

Odvážna Navrátilová

Kým vo futbale sa v minulosti k homosexualite priznalo iba zopár profesionálov, dosiaľ ich je údajne 21, sú športy, kde je táto téma úplným tabu. Napríklad hokej. Tenis je na opačnom póle, orientácia na rovnaké pohlavie je v ženskej časti dlhodobo otvorená záležitosť. Napokon, k prvým priznaniam došlo už pred viac ako tromi dekádami.

Legendárna tenistka Martina Navrátilová, osemnásťnásobná grandslamová šampiónka vo dvojhre, sa k homosexualite prihlásila už v roku 1981.

„Bola to pre mňa neuveriteľná úľava, už som nemusela nič predstierať a hrať sa na niekoho, kým nie som. Sloboda, ktorá s priznaním prišla, sa podpísala aj na mojej kariére a urobila zo mňa ešte lepšiu športovkyňu,“ opísala Navrátilová v roku 2017 v programe Good Morning Britain.

Navrátilovú nasledovala – hoci nedobrovoľne – Billie Jean Kingová. Na rozdiel o českej hráčky sa jej orientácia „prevalila“ na súde s bývalou priateľkou, ktorý sa nedal utajiť pred novinármi.

Conchita Martinézová, Amélie Mauresmová, Samantha Stosurová, Jana Novotná, to sú ďalšie veľké tenisové mená, ktoré sa nebáli. Posledným je Daria Kasatkinová, Ruska, ktorá sa nedávno vzoprela predsudkom, s ktorými sa potýkala vo vlasti.

„Život v skrýši nie je vôbec jednoduchý. Najmä, keď to musíte robiť dlho a neustále na to myslieť. Žiť v mieri so sebou samým je jediná vec, na ktorej záleží, sr.ť na všetkých ostatných,“ napísala na sociálnej sieti.

Na prvý mužský tenisový „coming out“ sa stále len čaká…

Daria Kasatkinová Čítajte viac Ťažký život lesbičky v Rusku. Tenisová hviezda priznala orientáciu
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Navrátilová #Jakub Jankto