Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Do Slovana poslal za pol milióna kráľa strelcov

V čom?

Rokovali sme na zürišskom letisku. Spolu s Romanom Dubeňom sme sa stretli so zástupcom Sunderlandu, ktorý sa preukázal splnomocnením klubu. Na začiatku sme sa pýtali, koľko sú Angličania ochotní za Stana zaplatiť.

Odpoveď nás šokovala – zástupca klubu vytasil sumu 100-tisíc libier, desaťkrát menšiu v porovnaní s našou predstavou. Pozreli sme sa na seba a rýchlo sa rozlúčili. Bolo nám jasné, že k nášmu miliónu je táto ponuka taká vzdialená, že nemá ani zmysel strácať čas.

Varga však napokon v Sunderlande pôsobil…

Dokonca niekoľko sezón a na ostrovoch strávil dovedna osem rokov. Ale na začiatku sme si mysleli, že z toho nič nebude, že táto vec je uzavretá. Opustili sme aj letisko, aby sme sa s chlapíkom už nestretli, aj let sme si presunuli na neskorší termín.

Stanislav Varga v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, TOM HEVEZI
Stanislav Varga, Jason Koumas Stanislav Varga v reprezentačnom drese.

Anglický agent nás však vysnoril a akoby sa predtým nič neudialo, vyzval nás, aby sme o prestupe rokovali. Už nebolo veľa času, rýchlo sme sa dohodli na 800-tisíc librách. Bol to pre nás prijateľný kompromis a v tom čase patril u nás tento prestup k najlukratív­nejším.

Od čoho sa odvíja suma za hráča?

Faktorov je viac. Začína sa jeho futbalovým potenciálom, kvalitou, ktorá sa už prejavila, vekom… A, samozrejme, ide aj o to, akú má tréner predstavu, ako veľmi chce on i klub hráča, ako sa im hodí do hernej koncepcie. Zavše suma vyskočí do závratných výšok a môžu sa za ňou skrývať rôzne marketingové záujmy. Stačí spomenúť Neymarov príchod do Paríža.

Vo svetovom futbale je to už päť rokov rekordná suma…

Vieme, koľko klub zaplatil. Často počúvam otázku, či mu Brazílčan stál za 222 miliónov eur? Na to je jediná odpoveď: ak niekto takú sumu má a je ochotný ju zaplatiť, tak taká je hodnota hráča. Na to presné pravidlá neexistujú. Je to aj licitácia a hra nervov. Každý skúša, kam môže zájsť. Vždy pôjde o dohodu toho, kto predáva, a toho, kto kupuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbaloví agenti #Peter Židovský