Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský oligarcha je minulosť. O Chelsea sa strhla bitka iných miliardárov

Keď v roku 2005 ruský boháč Roman Abramovič kupoval futbalovú Chelsea, na stôl položil 150 miliónov dolárov. O sedemnásť sezón neskôr - po piatich anglických tituloch, dvoch triumfoch v Lige majstrov a invázii Ruska na Ukrajinu - je klub na predaj. Za rádovo viac.

16.03.2022 17:30
Roman Abramovič Foto:
Roman Abramovič.
debata (7)

Slávne mužstvo hibernuje. Je v šetriacom móde a prakticky nesmie nič. Iba hrať. A čakať.

Stovky boháčov

Chelsea je úspešná značka s ceduľou „na predaj“. Banka dohliadajúca na prevod vlastníctva stanovila termín na podávanie ponúk na piatok. A tie sa len tak hrnú. Britská televízna stanica Sky Sports už v utorok informovala, že záujemcov je približne dvesto, hoci len malá časť z nich sa pravdepodobne dostane do finále.

Preteky o „The Blues“ údajne vedie konzorcium v čele s Toddom Boehlym, ktoré už pred týždňom predložilo rýchly návrh v hodnote cca dvoch miliárd libier. Boehly je spoluvlastníkom amerického bejzbalového tímu L.A. Dodgers. O Chelsea sa pokúšal už pred tromi rokmi.

Má však vážneho vyzývateľa. Podľa CBS Sports núka spoločnosť Saudi Media Group za klub zo Stamford Bridge 2,7 miliardy libier. Vlastní ju veľký fanúšik Chelsea – Mohamed Alkhereiji – ktorý kedysi študoval v Londýne. Jeho skupina je vraj číro súkromným ​​konzorciom, ktoré nemá žiadne prepojenie na saudsko-arabskú vládu.

Na ostrovoch však nie sú z tejto ponuky nadšení. Napokon, ako by to vyzeralo, ak by klub vzali oligarchovi Abramovičovi, ktorý má nepochybne blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, a odovzdali ho do rúk novým majiteľom z krajiny, kde sa nedodržiavajú základné ľudské práva?

Iní saudskoarabskí vlastníci nedávno kúpili konkurenčný Newcastle a mnohí sa s týmto predajom dodnes nezmierili.

Azda aj preto Saudi Media Group sľubuje veľké peniaze pre ženský tím. Krajine sa totiž vyčíta porušovanie práv žien.

Petr Čech. Čítajte viac Petr Čech otvorene o Chelsea: éru Abramoviča nemôžeme vymazať

O Chelsea sa uchádza aj britský miliardár Nick Candy so sľubom, že miesto v predstavenstve a možnosť podieľať sa na budúcom vlastníctve budú mať aj fanúšikovia. Záujem prejavili aj turecký podnikateľ Muhsin Bayrak či Američania Tilman Fertitta, Woody Johnson, majitelia basketbalového Houstonu Rockets, resp. futbalového New Yorku Jets.

Zapri Putina

Anglický futbal je luxusom, o ktorý je vo svete obrovský záujem. Aj o kluby, ktoré nikdy nič nedosiahli. Z mužstiev sa akoby stali drahé hračky, do ktorých sa z rôznych kútov sveta sypú milióny libier v nádeji, že to prinesie úspech. Aj kauza Chelsea by však podľa britského ministra športu Nigela Huddlestona mala byť budíčkom. Nie je vraj dobré, ak tamojšie značky vlastní hocikto.

Noví majitelia by vraj mali zakaždým prejsť akýmsi testom. „Anglický futbal sa nachádza v bode zlomu. Nálada sa mení. Bez ruských investícií si v pohode poradíme. Nevidím dôvod, aby sme ich v budúcnosti vítali späť. Nebolo by to morálne,“ povedal Huddleston.

Politici však idú ešte ďalej. Abramovič je medzi fanúšikmi Chelsea aj napriek aktuálnym udalostiam mimoriadne populárny a počas zápasov to dávali najavo. Napríklad v Norwichi, kde sa hral Ligový pohár. „Chápem, prečo mu fanúšikovia prejavujú náklonnosť, ale režim, s ktorým je spájaný, pácha zverstvá dôležitejšie ako futbal,“ nechal sa počuť minister pre technológie Chris Philp.

„Takže by som ich požiadal, aby si to veľmi dobre premysleli, kým to urobia znova,“ dodal s tým, že klub môže čeliť kvôli fanúšikom ďalším sankciám.

Jeden z fanúšikov Chelsea takto odpovedal... Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia
FC Chelsea Jeden z fanúšikov Chelsea takto odpovedal politikom pred víkendovým zápasom Premier League.

Mimochodom, britskí politici chcú byť v trestaní čohokoľvek, čo je ruské, dôslední. Začiatkom júla sa bude hrať tenisový Wimbledon a nielen aktuálnej svetovej jednotke Daniilovi Medvedevovi poslali vážny odkaz. Opatrenie, že ruskí tenisti budú hrať bez svojej štátnej vlajky, nemusí stačiť.

„Potrebujeme mať istotu, že nie sú podporovatelia Putina. Momentálne zvažujeme, aké záruky nám budú musieť dať, aby tu mohli štartovať,“ zamýšľal sa Huddleston.

Ale späť na futbalový trávnik. Do Chelsea…

Aj autobusom

Klub prežíva náročné časy. Dnes nastúpi na osemfinálový duel Ligy majstrov na pôde francúzskeho OSC Lille. Jeho východisková pozícia je solídna, keďže v prvom zápase vyhral 2:0. V súčasnosti však funguje zo dňa na deň, s mnohými otázkami, no zatiaľ bez odpovedí.

Nemôže predávať ani kupovať hráčov, obnovovať zmluvy, nesmie bohatnúť ani na vstupenkách, na tribúny sa dostanú iba pernamentkári. Lístky do sektora hostí si rieši sám súper. Uzavretý je dokonca aj fanshop.

Chelsea podľa zvláštneho nariadenia vlády musí drasticky obmedziť výdavky, napríklad aj náklady na organizovanie zápasov nesmú prekročiť pol milióna libier. Na cestovanie za súpermi smie minúť maximálne dvadsaťtisíc. Do Lille síce hráči cestovali letecky, ale na víkendový pohárový duel v Middlesbrough im hrozí už autobus a desaťhodinové sedenie.

Roman Abramovič Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Roman Abramovič Roman Abramovič

„Kým budeme mať dostatok dresov a autobus, zostaneme tu a budeme tvrdo bojovať. Pôjdeme deň za dňom. Nečakal som, že sa stane to, čo sa stalo, a neviem, čo prinesie zajtrajšok,“ poznamenal tréner Thomas Tuchel v rozhovore pre BBC Radio 5 Live.

„Ak nebude na autobus, vezmem sedemmiestny minivan a vyrazíme. Všetko je v poriadku, nejde tu ani o luxus, ale ani o vojnové zákopy,“ dodal nemecký kouč.

Chelsea čaká, čo bude. Ak sa potvrdia informácie britských médií, do konca mája bude mať nového majiteľa. Až potom začne postabramovičo­vu éru.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Abramovič