Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Od Lutonu po Heysel. Vandalizmus v Trnave je kvapkou v mori

V tej istej sezóne sa v poslednom ligovom zápase v Birminghame diali oveľa horšie veci. Tamojší chuligáni si hovoria Zulu Warriors a údajne aj dnes si uchovávajú presvedčenie, že svoje mesto bránia pred konkurenčnými gangmi.

Po zápase s Leedsom zdravotníci napočítali 500 zranených ľudí. Žiaľ, jeden neprežil. Iba 14-ročného chlapca po masovej hystérii zavalila stena.

Čo je to však proti duelu finále Európskeho pohára majstrov medzi Liverpoolom a Juventusom Turín? Azda nikoho neprekvapí rok udalosti: opäť 1985! Na bruselskom štadióne Heysel opäť besneli Angličania. Tentoraz z Liverpoolu.

Talianskych tifosi zatlačili na kraj tribúny, ktorá sa pod náporom zrútila. Zomrelo 39 fanúšikov Juventusu. Nadnárodný riadiaci orgán následne na dlhé roky vylúčil anglické tímy z európskych súťaží.

Najbrutálnejší zápas sa však odohral mimo Európy. Duel egyptskej ligy medzi Al-Masry a Al-Ahly v roku 2012 sa rýchlo premenil na krvavé jatky. Chuligáni sa pobili priamo na trávniku.

Domáci použili sklenené fľaše, hostia ostré nože. Polícia uzatvorila štadión a vandalom tak nechala napospas aj slušnú väčšinu, ktorá prišla kvôli futbalu. Následky boli katastrofálne: zomrelo 74 ľudí, ďalších 500 sa zranilo, mnohí ťažko.

Súd v Káhire v roku 2017 poslal desať ľudí zodpovedných za besnenie na trest smrti.

Káhira štadión plamene Čítajte viac Počet obetí egyptskej tragédie sa ustálil na 74. Čierny deň futbalu, vraví Blatter

Stále medzi nami

Hoci sa chuligánstvo podarilo úradom vo veľkej miere z futbalových arén vytlačiť, neznamená to, že úplne vymizlo. O bitkách anglických gangov kdesi na poliach mimo miest sa tradujú historky.

Priamo na štadiónoch sa s nimi dokázali vyrovnať – miesta na státie nahradili sedadlá a skupiny, ktoré kedysi stáli hlava na hlave, sa tak rozptýlili. Tí s nálepkou problémoví dostali zákaz, počas futbalových zápasov sa hlásia na policajných staniciach.

Pred reprezentačnými duelmi na ihriskách súperov im zasa berú cestovné pasy.

Zišli z očí, no existujú. Mnohé partie aj naďalej vzbudzujú strach. Podľa rôznych rebríčkov medzi najnebezpečnejšie skupiny dnes patria chuligáni z Turecka, predovšetkým Galatasaray Istanbul má v tomto smere zlú povesť.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Ruské gangy z Petrohradu či z Moskvy, na Balkáne od Solúnu cez Belehrad až po Split, na Západe sú to zasa rímske celky alebo Feyenoord Rotterdam, ktoré priťahujú problémy. Na francúzskych tribúnach to aktuálne iskrí týždeň čo týždeň.

Futbal bol kedysi športom chudobných a dodnes je ľudovou zábavou. Fenoménom, ktorý vzbudzuje veľké vášne a často prebúdza aj tie najprízemnejšie pudy. Trnavské vzplanutie je akousi kvapkou v mori. Tresty už padli. Prevencia je namieste.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #chuligánstvo #Heysel