Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obvinenie hviezdy USA. Spoluhráčky vraj takmer šikanovala, aby pokľakli

Od najväčších favoritiek sa na najväčšom športovom sviatku očakávalo viac. Americké futbalistky sa na olympiáde v Tokiu neprezentovali dominantným výkonom a po prestrelke s Austrálčankami si odniesli bronzové medaily.

18.08.2021 09:04
Megan Rapinoeová Foto: ,
Megan Rapinoeová (vpravo) so spoluhráčkami na OH v Tokiu.
debata (2)

Kritika na adresu majsteriek sveta sa zniesla najmä po semifinálovom zlyhaní proti Kanade.

Ako sme informovali pred dvoma týždňami, neprajníci hviezdnej kapitánke USA Megan Rapinoeovej po rozplynutí finálového sna pripomenuli kľačanie pred americkou hymnou.

Protestovala ním aj vlani. Gestom vyjadrila nesúhlas s politikou vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa a podporila hnutie Black Lives Matter.

APTOPIX Tokyo Olympics Soccer futbal Čítajte viac Američankám sa vysmievajú aj vlastní: To máte za kľačanie a chamtivosť!

Bojovníčka za práva lesbičiek a gejov, ktorá je partnerkou basketbalistky Sue Birdovej, čelí za svoju aktivitu obvineniu od legendárnej brankárky a niekdajšej spoluhráčky Hope Solovej.

"Videla som Megan Rapinoeovú takmer šikanovať hráčky, aby pokľakli. Chce sa postaviť za niečo jej vlastným spôsobom.

Naším právom je urobiť to spôsobom, ktorý nám vyhovuje," uviedla už bývalá dlhoročná, až 202-násobná reprezentantka Solová pre portál Goal.com.

V otázke kontroverzného gesta má podľa svojich slov medzi priateľmi zástancov i odporcov. Poukázala na to, že s podobnými odkazmi sa spája veľký tlak.

Megan Rapinoeová objíma na OH v Tokiu partnerku... Foto: SITA/AP, Charlie Neibergall
Megan Rapinoeová Megan Rapinoeová objíma na OH v Tokiu partnerku Sue Birdovú, ktorá sa podieľala na zlate basketbalistiek USA.

"Kľačanie je veľmi rozdeľujúce, videla som veľa diskusií o tejto téme. Reagovať uvážilo na tento problém je pre hráčov náročné.

Väčšina ľudí je proti diskriminácii. Myslím si, že pre športovcov je skutočne pôsobiť na najvyššej úrovni s toľkými politickými záležitosťami," dodala 40-ročná Solová.

Dôraz by sa mal podľa nej dávať na víťazstvá.

Hope Solová - na trávniku i mimo neho Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hope Solová s trofejou pre najlepšiu brankárku...

Kritiku svojho času jednej z najlepších futbalových brankárok sveta niektorí fanúšikovia spochybnili.

"Jej posledný zápas v americkej reprezentácii sa uskutočnil 12. augusta 2016.

Rapinoeová pokľakla prvýkrát v solidarite s protestom Colina Kaepernicka (bývalého hráča amerického futbalistu) proti policajnej brutalite voči černochom až 15. septembra.

Toto obvinenie teda pochádza prinajlepšom z druhej ruky," napísal na twitteri jeden z priaznivcov.

Na podobnú kolíziu upozornil aj spisovateľ Timothy Burke. Dodal tiež, že k Rapinoeovej sa pri prvom pokľaknutí žiadna zo spoluhráčok nepridala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hope Solová #americké futbalistky #Megan Rapinoeová