Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyhrážky bitkou, náušnice ako všimné. Český futbal padol na dno žumpy

Jeden deň pískate Ligu majstrov na Stamford Bridge, druhý deň ste suspendovaný a jednou nohou vo futbalovom dôchodku. Nemôže za to nik iný, ako Náčelník. Tak za riekou Moravou hovorili Romanovi Berbrovi - viceprezidentovi Futbalovej asociácie Českej republiky.

11.12.2020 11:07
Roman Berbr Foto:
Roman Berbr.
debata (1)

Rozhodca Pavel Královec patrí k tomu najlepšiemu, čo európsky futbal ponúka. Členom FIFA je od roku 2005, na najvyššej medzinárodnej či klubovej úrovni rozhodoval desiatky zápasov. V českej lige má na konte 267 „štartov.“

V jesennej časti najvyššej súťaže už ďalšie nepridá. Dôvodom verdiktu komisie rozhodcov sú neštandardné hovory s Berbrom, napríklad pred júlovým finále pohára medzi Libercom a Spartou Praha.

Navyše to vyzerá tak, že 43-ročný arbiter zavesí píšťalku na klinec. Dôvod? Jeho meno sa v rozsiahlom policajnom spise spomína hneď niekoľkokrát.

Pavel Královec. Foto: TASR/AP, Pavel Golovkin
Pavel Královec Pavel Královec.

Česko je v šoku, že chobotnica, ktorú Berbr so svojimi prisluhovačmi vytvorili, siaha nielen do nižších súťaží, ale aj do najvyšších poschodí.

Berbr diktoval rozhodcom čo, kde, pre koho a prípadne aj za koľko majú spraviť. Bez reptania. Inak…

„Ak to nespravíš, podpálim ti dom,“ uvádza sa v spise, ktorý cituje MF Dnes.

Berbr sa týmito slovami vyhrážal asistentovi rozhodcu Vitnerovi pred druholigovým zápasom Chrudim – Sokolov.

Berbrova mašinéria vďaka tomu išla ruka v ruke so stávkarskou mafiou. Dokonca vytvorila fiktívny seminár, za ktorý zinkasovala státisíce českých korún.

Rozhodcovia to nemali jednoduché, ale Náčelníkovi sa po čase chceli poďakovať. Vlani v lete vyzbierali zo svojich peňazí všimné v celkovej hodnote 43 tisíc českých korún.

To však nebolo všetko. Pri obálke bolo nachystané aj šampanské, pero s vygravírovaným menom Berbr, manžetové gombíky s iniciálkami. A pre pani manželku – Dagmar Damkovú – zasa náušnice.

Spis uvádza, že si vďaka úplatkom budoval vplyv, napríklad pri voľbách do výkonného výboru. Keď to nešlo po dobrom, prišli vyhrážky.

„Rozhodcovia potrebujú dostať bejzbalovou pálkou po guliach,“ mal povedať Berbr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Berbr #Pavel Královec