Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj českí futbalisti v Škótsku pokľakli. Fanúšikovia im nič nedarovali

Nielen medzi slovenskými fanúšikmi, ale aj tými českými výrazne zarezonovalo gesto pokľaknutia futbalových reprezentantov pred zápasmi Ligy národov v Glasgowe.

15.10.2020 22:11
debata (6)

O podporu hnutia Black Lives Matter (BLM) ich požiadali Škóti, píše Nova Sport.

K iniciatíve, ktorá je vo svetovom športe bežná, no medzi českými i slovenskými hráčmi nevídaná, sa po glasgowskom dueli vyjadrila asociácia našich susedov.

"Futbalová asociácia Českej republiky všeobecne s podobnými gestami nesúhlasí a verí, že šport by od nich mal zostať odbremenený.

Vo futbale navyše podporujeme UEFA Respect program. Podobné prejavy sympatií sú ale v spojitosti s podporou hnutia BLM na Britských ostrovoch v posledných týždňoch a mesiacoch bežné.

Podporuje ich aj UEFA a nemeckí rozhodcovia sa spolu s českou futbalovou reprezentáciou tak v tomto konkrétnom prípade zachovali v súlade s požiadavkou hostiteľskej strany," uviedol tlačový hovorca českej reprezentácie Michal Jurman.

„Dá sa predpokladať, že to bola ojedinelá akcia, keďže FAČR podobné gestá nepodporuje. Na zostávajúcich dvoch domácich zápasoch Ligy národov tak pravdepodobne už nikto nepokľakne,“ dopĺňa Nova Sport.

Na sociálnych sieťach prišla po stredajšom geste spŕška kritiky. Spomínaný zdroj vybral niekoľko tweetov.

„Slová reprezentácia a národná sú na kolenách. Kiežby mal aspoň jeden odvahu so cťou a hrdosťou, keď už očakávajú ako reprezentanti podporu svojich fanúšikov, zostať stáť. Aspoň jeden, do hája. Jeden!,“ napísal jeden z rozladených priaznivcov a ďalší sa pridal:

„Chlapci z futbalovej reprezentácie vyjadrili svoj súkromný politický názor a podporili politický subjekt, majú na to právo. Ale súkromne a za svoje peniaze. Nie keď reprezentujú našu vlasť. Politika do športu nepatrí. Za toto by mal byť disciplinárny trest.“

Slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik... Foto: TASR, Michal Svítok
Juraj Kucka, Patrik Hrošovský, Marek Hamšík Slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik Hrošovský a Marek Hamšík a Ír James McCarthy pred výkopom zápasu na Tehelnom poli. Pred zápasom s v Trnave už domáci hráči nepokľakli.

Článok ukončuje ukážka debaty šéfa Slavie Praha Jaroslava Tvrdíka s fanúšikom, ktorý v reakcii na gesto vyjadrujúce podporu BLM žiadal, aby sa jeho peniaze za permanentku nedostali k hráčom, ktorí si kľakli (v základnej zostave nastúpili štyria hráči Slavie, pozn.).

„1. Slavia i celá Česká republika majú teraz naozaj iné starosti. 2. Nepokľakla Slavia, ale reprezentácia ČR, predpokladám, že na žiadosť Škótska, po schválení UEFA. 3. Ak chcete, peniaze za permanentku Vám vrátime,“ reagoval Tvrdík.

Ako sme informovali, búrku nevôle vyvolalo minulý týždeň aj pokľaknutie slovenských futbalistov, do ktorých sa oprel aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Slovenský futbalový zväz kritiku vníma a potvrdil, že viac si už nekľaknú. Pred zápasom Ligy národov proti Izraelu to neurobili.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #slovenskí futbalisti #českí futbalisti