Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juventus skladá mužstvo pre Ronalda. Šetrí, kde sa dá

"Je to jazda, ktorá sa už nikdy nezopakuje. Dosiahnuť niečo také nie je náročné, ale prakticky nemožné. Také množstvo trofejí? To je šialenstvo."

08.07.2019 10:00
Gianluigi Buffon Foto: ,
Po ročnej epizóde v Paríži SG sa do Juventusu vracia aj brankár Gianluigi Buffon.
debata

Týmito slovami hodnotil lanskú sezónu Juventusu Turín viceprezident klubu Pavel Nedvěd. Víťaz Zlatej lopty z roku 2003 ocenil po ôsmom titule v Serii A v rade okrem hráčov aj kouča Massimiliana Allegriho.

Lenže dnešný futbal legendy nectí. Stal sa z neho tvrdý biznis. A tak pre prvého kormidelníka v dejinách, ktorý sa tešil z piatich titulov v Serii A za sebou, čakala na pracovnom stole prázdna škatuľa a výpoveď.

Na jeho miesto prišiel Maurizio Sarri. S novou víziou, zoznamom posíl a jasnými cieľmi. Získať domáci titul aj pohár a pridať triumf v Lige majstrov. Ich plán je pozoruhodný a má jedinú črtu. Postaviť okolo finančne nákladného Cristiana Ronalda fungujúcu ofenzívnu mašinu za čo najmenej peňazí.

„Máme v kabíne jedného z najlepších hráčov. Musíme robiť všetko, aby mohol ukázať svoju výnimočnosť,“ vravel nový kouč Starej dámy.

Ronaldo? Iný level

Tuhý fajčiar a niekdajší bankár považoval konverzáciu s kľúčovým mužom tímu za takú dôležitú, že sa za ním vybral na dovolenku. Časy, keď chodil Mohamed k hore, sú preč. A tak Sarri na pár hodín prerušil Ronaldovu rodinnú idylku v Grécku.

„Je jedným z dvoch či troch hráčov, s ktorými som sa chcel rozprávať. Považujem to za kľúčové,“ vysvetlil svoje kroky Sarri. A na margo Ronalda doplnil: „Za tie roky som trénoval množstvo skvelých hráčov. Lenže Ronaldo je iný level, jeden z najlepších na svete. Ten chlapec má hocijaký futbalový rekord, aký vám napadne. Verím, že s nami pridá ďalší.“

Šesťdesiatročný kormidelník s Empoli, Neapolom a naposledy s Chelsea predvádzal okulahodiaci futbal. Charakterizovali ho rýchle prihrávky, kontrola hry a častá streľba. Teda niečo, čo Juventusu nie je v ostatných rokoch príliš vlastné. Sarriho tak v krátkom čase čaká náročná transformácia defenzívne vyspelého tímu na ofenzívne mužstvo.

„Dostať Empoli do Serie A nebolo jednoduché. Naháňať Juventus s finančne podvýživeným Neapolom taktiež dalo zabrať. Prísť do Premier League, dostať sa do najlepšej trojky a vyhrať Európsku ligu s Chelsea bola fuška. Lenže pretransformovať Juventus na ofenzívny orchester s dirigentom Ronaldom bude náročné. Sarri musí urobiť všetko, aby okolo neho postavil parádne mužstvo. A vedenie zasa, aby to bolo za čo najmenej peňazí,“ napísal goal.com.

Cristiano Ronaldo v drese Juventusu. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Italy Soccer Champions League Ronaldo Cristiano Ronaldo v drese Juventusu.

Buffonov návrat domov

Pre Turínčanov nie je zháňanie hráčov za lacný peniaz žiadnou novinkou. V treťom tisícročí azda neexistuje klub, ktorý by dokázal zadarmo do klubu priviesť viac hviezdnych voľných hráčov ako Juventus. Stačí pripomenúť Daniho Alvésa, Fabia Cannavara, Andreu Pirla, Paula Pogbu či Samiho Khediru.

Turínčania nezaháľajú ani teraz. Už v januári sa dohodli na prestupe Aarona Ramsayho z Arsenalu. Nedávno dotiahli príchod Adriena Rabiota z parížskeho Saint-Germain. A po ročnej epizóde sa z Parku Princov vracia domov aj Gianluigi Buffon. Ušetrené peniaze sa chystajú vraziť do Mathijsa de Ligta, na lane majú za zhruba 120 miliónov eur aj Paula Pogbu.

„V tento deň sa potvrdilo, že život je fantastický a oplatí sa snívať,“ vravel po podpise ročnej zmluvy prešťastný Buffon.

Štyridsaťjedenročný matador zažil v Juventuse rôzne časy. Víťazné, korupčné, smutné. Dočká sa aj ofenzívnych, ktoré Juventusu pomôžu ukončiť takmer štvrťstoročné čakanie na najprestížnejšiu klubovú trofej?

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Gianluigi Buffon #Pavel Nedvěd #Maurizio Sarri