Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Než sa stal rekordérom, živil sa vynášaním košov a čistením kobercov

Kto v ostatných rokoch videl čo i len jeden turnaj Afrického pohára národov, pozná ho. A dobre si ho pamätá. Jeho prejav na lavičke je totiž neprehliadnuteľný.

05.07.2019 07:53
Hervé Renard Foto: ,
Hervé Renard je historicky prvý tréner, ktorý doviedol k triumfu na Africkom pohári národov dve krajiny.
debata (1)

Keď je nespokojný, lietajú okolo striedačky hlasné výkriky, teatrálne gestá i hodené či odkopnuté fľaše. Francúzsky tréner Hervé Renard nemá problém pozvať si uprostred zápasu hráča „na koberček“, vyčistiť mu žalúdok a dovysvetliť taktické pokyny. A ono to funguje.

Renard sa v roku 2015 stal prvým trénerom v histórii, ktorý získal titul na Africkom pohári národov s dvoma rôznymi krajinami. V roku 2012 senzačne triumfoval so Zambiou, druhú trofej získal s Pobrežím Slonoviny.

Spravil si meno a získal angažmány aj vo francúzskej Ligue 1 v tímoch Sochaux a Lille. Napokon však v roku 2016 znovu vypočul volanie Afriky a usadol na lavičku Maroka.

Renard nemá za sebou slávnu hráčsku kariéru, do súčasnej pozície sa musel vypracovať poctivou drinou. Trénerské remeslo mu v začiatkoch nevynášalo prakticky žiadne príjmy, musel sa živiť aj inými profesiami.

„Hral som francúzsku ligu i pohár. No tam moja kariéra skončila. Prežil som pekné roky, no finančne som sa nepripravil na futbalový dôchodok. Tak som musel zvážiť niečo iné,“ spomína s úsmevom Renard v rozhovore pre BBC.

Futbalista bez formálneho vzdelania nemal veľa možností. Zamestnal sa na juhu Francúzska v čistiacej firme.

„Umýval som okná, čistil koberce, vynášal koše… Nehanbím sa za to, aj keď som tú prácu v tom čase nepovažoval za požehnanie. Predsa, bol to ťažší život ako byť futbalistom či trénerom,“ priznáva Renard.

Hervé Renard hovorí pre BBC o svojej ceste na trénerský vrchol

Francúz vedel, že sa upratovaniu nechce venovať do konca života. Preto žil prvé roky po konci profesionálnej kariéry v náročnom režime.

Vstával o 2.30 v noci a pracoval do obeda. Krátko si pospal a o 17ej utekal na tréning amatérskeho tímu SC Draguignan, kde začal trénerskú kariéru. Po ťažkom dni sa do postele nikdy nedostal pred jedenástou hodinou večer. A po kratučkom spánku sa kolotoč točil ďalej.

Renard si neskôr otvoril vlastnú upratovaciu firmu a zamestnal aj niekoľkých amatérskych hráčov, ktorých trénoval.

Tradične veľmi hlučný a emotívny prejav trénera Renarda

Z profesie ho dostal legendárny Claude Le Roy, ktorý odišiel trénovať do Šanghaja a potreboval asistenta. Renard sa ešte viac priučil trénerskému remeslu, získal licenciu a naštartoval úspešnú kariéru.

Renard verí, že ako tréner Maroka získa na Africkom pohári národov 2019 víťazný hetrik. Napokon, jeden veľký úspech už dosiahol. Krajinu vrátil na majstrovstvá sveta, Maroko hralo na šampionáte 2018 prvýkrát po dvadsiatich rokoch.

„Živil som sa fyzickou prácou. Dnes som hrdý, že som toto obdobie zvládol. Ako futbalista máte nevšedný, privilegovaný život, na to nesmieme zabúdať. Práca upratovača bola pre mňa najlepšou školou. Musíte prekonať ťažké obdobia a prehry, aby ste sa stali silnejší,“ odkazuje Renard.

Renardov tím nastúpi v piatok od 18.00 v osemfinále Afrického pohára národov proti Beninu. Maroko získalo doposiaľ jediný titul v roku 1976.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #marockí futbalisti #Hervé Renard #Africký pohár národov 2019