Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maracanazo už nestraší, Brazílčania si opäť oblečú biele dresy. Pozrite si ich

Futbalisti Brazílie po dlhých 69 rokoch znovu oblečú biele dresy, ktoré prestali používať po bolestnej prehre s Uruguajom v rozhodujúcom zápase majstrovstiev sveta v roku 1950.

10.04.2019 15:18
Alcides Ghiggia, Uruguaj, Brazília Foto:
Maracana stíchla. Alcides Ghiggia strieľa gól Uruguaja do siete Brazílie na MS 1950.
debata

Predstavili ich ako druhý dres národného tímu pre majstrovstvá Južnej Ameriky, ktoré sa na prelome júna a júla uskutočnia práve v Brazílii.

Brazílčania nastupovali v bielych dresoch pravidelne až do roku 1950, keď v poslednom dueli finálovej skupiny na ikonickom domácom štadióne Maracana senzačne podľahli Uruguaju. Do zápasu pritom vstupovali s tým, že k titulu im stačí remíza, zatiaľ čo Uruguaj musel zvíťaziť. Zbabrané finále vstúpilo do histórie pod názvom Maracanazo.

Vedenie zväzu sa po traumatizujúce prehre rozhodlo pre zmenu a súťaž vyhral návrh žltých dresov, v ktorých brazílski reprezentanti následne získali rekordných päť titulov majstrov sveta. Naposledy šampionát ovládli v roku 2002, odvtedy je ich najlepším výsledkom štvrté miesto z roku 2014.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #brazílski futbalisti